Sla over en ga naar de inhoud
• 10 apr. 21

Een haalbaar Detoxplan

detox lenteschoonmaak ontgiften vegan

In deze tijd van het jaar = detoxen veel succesvoller aangezien je lichaam makkelijker ontgift in deze periode.

Dus post ik hieronder een paar handige tips & tricks voor jouw detox :

Je kent ze vast, de detoxkuren van veertig dagen zonder vaste voeding en met enkel vocht. Ze zorgen voor een grondige reiniging van je lichaam. Je doet ze het best via een gespecialiseerd centrum of onder toezicht van een gezondheidsbegeleider (zoek er een in je buurt via www.gezondheidsbegeleiders.be).

Maar gelukkig kan het ook makkelijker! Je kan bijvoorbeeld elke week een zuiverende dag inlassen of elke maand een zuiverend weekend met dit eenvoudige stappenplan. Ook zo zal je lijf al voor een groot stuk schoongespoeld worden en het is véél haalbaarder.

 

STAP VOOR STAP

Belangrijk is dat je voor een detoxkuur schone darmen hebt. Daar wordt namelijk een groot deel van je weerstand opgebouwd.Schakel daarom - als je dat nog niet deed - over op gezonde, ongeraffineerde, indien mogelijk biologische voeding. Kies voor voedingsmiddelen die vezel-, vitamine- en mineraalrijk zijn. Gebruik gezonde vetten voor je bereidingen, zoals biologisch kokos- of palmvet. Eet veel noten, pitten en zaden, en af en toe vis of kwaliteitsvlees (biologisch dynamisch of wild). De duur van deze fase zal variëren naargelang je ‘gezonde’ manier van leven. Als je al een vrij gezonde levensstijl had, dan is een afbouw van een week voldoende. Eet je daarentegen veel geraffineerde producten, zoals witbrood, pasta, sauzen en fastfood, dan neem je beter een aantal weken de tijd om over te schakelen naar gezonde voeding. Je darmen en maag zullen daar waarschijnlijk wel op reageren: je kan een snellere of tragere spijsvertering krijgen, last hebben van krampen ... Maar hou vol!

Bouw je voeding vervolgens in een paar dagen af. Schakel eerst over naar een vegetarisch eetpatroon, schrap daarna ook de zuivel en uiteindelijk ook de koolhydraten (pasta, aardappelen, granen, brood ...), tot je alleen nog groenten en fruit overhoudt. Je kan je stoelgang in deze fases stimuleren door bijvoorbeeld psylliumzaadjes, gebroken lijnzaad of kokosvezels aan je voeding toe te voegen. Het is alleszins belangrijk dat je darmen goed blijven werken, zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Je kan ook laxerend zout bij je apotheek halen om je darm helemaal schoon te spoelen voor je met het detoxen begint. Je moet dan wel in de buurt van je toilet blijven, aangezien dat spul heel prikkelend kan werken. Je kan je darmen ook extra ondersteunen door pre- en probiotica te nemen en door gezonde oliën te gebruiken (bijvoorbeeld de gezonde vegetarische oliën van Amanprana die je in biowinkels vindt). Ook kefir, kombucha, papaya’s en groene groenten houden je darmen gezond. Die laatste zuiveren vanwege hun hoge dosis chlorofyl.

HET VASTEN

Tijdens je vastendagen drink je alleen maar sapjes, soepjes en véél water.Wees gerust creatief: mix naar smaak fruit en groenten door elkaar. Vers is uiteraard het beste, maar als je weinig tijd hebt, kan je ook voor kant-en-klaarproducten kiezen. Check de verpakking dan wel op toevoegingen zoals room, aardappel, pasta ... Die moet je net vermijden. Je kiest het best ook voor biosoep. Een handige tip is trouwens deze: Detox Delight is een volledige, verse én lekkere detoxkuur die bij jou aan huis geleverd wordt. (Check voor alle info www.detox-delight.nl.) Let er vooral op dat je tijdens het vasten voldoende drinkt. De richtlijn is dat je dagelijks minimaal je lichaamsgewicht maal 0,44, gedeeld door tien aan liters water moet drinken. Voor iemand die 75 kg weegt, is dat dus 75 x 0,44, gedeeld door tien, of 3,3 liter. Het vocht uit je soepjes en sapjes telt wel mee in je totale dagelijkse waterconsumptie. Eén dag per maand soepen en sappen drinken volstaat al om je lichaam voor een groot deel te ontgiften. Doe je het liever maar één à twee keer per jaar, dan zal je het vasten toch een drietal dagen moeten volhouden voor resultaat. De regel is dat je per jaar zeven tot veertien dagen een detoxkuur kan toepassen.

Wil je meer uit je vastenkuur halen? Dan kan je al je uitscheidingsorganen, zoals je lever, stimuleren om zich grotendeels schoon te maken.

Zo stimuleer je je lever: Trek thee van mariadistel, paardenbloem of zoethout en drink er de hele dag door van. In de biowinkel vind je onbespoten gedroogde kruiden.
Een tip: doe dit ook na een zware avond doorzakken, het helpt! Ook aardpeer, alfalfa, broccoli, uien, ananas, bosbes en watermeloen helpen je lever wanneer hij harder werkt om toxische stoffen af te breken.

Zo stimuleer je je nieren: Drink elk halfuur water of thee met jeneverbes, berk, echte guldenroede. Ook javathee stimuleert de nieren. Bittere groenten werken diuretisch: ze stimuleren het plassen en zodoende ook het uitscheiden van afvalstoffen.

BELANGRIJK:  ls je urine ‘s ochtends kleurloos is, bestaat er een kans dat je nieren overbelast zijn. Je eerste ochtendplas moet wat donkerder zijn, daarna helder goudgeel, zonder neerslag. Tijdens het detoxen kunnen geur en kleur wel anders zijn.

Zo stimuleer je je huid: De huid wordt ook wel de derde nier genoemd en dat is niet voor niks: de huid kan heel goed afvalstoffen afvoeren. 􀀀Stimuleer je huid door met een massageborstel of ruwe spons je lichaam te schrobben. Begin op een natte huid en bouw op naar schrobben op een droge huid. Borstel in cirkelbewegingen, zo’n drie minuten na het opstaan en voor het naar bed gaan. Werk van rechts naar links om je hart te ontlasten. Je kan dit ook met wat grof zeezout doen, dan scrub je er je huid ook nog eens bij.
Neem wisseldouches met warm-heet-lauw- fris-koud water, ze werken ook stimulerend. Zorg er wel voor dat je voeten warm blijven en wrijf jezelf daarna krachtig droog.
Een saunabeurt helpt je via je zweet ontgifen. Je kan dat zweten extra bevorderen door vlier- en lindebloesemkuiden in je thee of door ze te verdampen.

Zo stimuleer je je longen: Wandel veel en beweeg bij voorkeur in openlucht. Gebruik longzuiverende kruiden, zoals eucalyptus, zoethout, hysop en tijm.

Bovenstaande stappen zuiveren ook je bloed en je lymfeklieren. Die laatste kan je nog stimuleren door manuele drainage (bij een gespecialiseerd centrum), met kruiden zoals muizendoorn en paardenkastanje in je thee, door tarwegrassap en aloë vera te drinken, of met het voedingssupplement chlorella.

OLIETREKKEN

Heb je de smaak te pakken? Misschien is het een idee om ook eens een oeroud gebruik toe te passen: detoxen via je tong. In de ayurveda doen ze het al 2.000 jaar, de mond (en het lichaam) zuiveren door te gorgelen met plantaardige olie. ‘Olietrekken’ krijgt ook steeds meer westerse aanhang, sinds kankerspecialisten en bacteriologen er speciale congressen over organiseren. Het voordeel van de methode is dat je je lijf kan ontgiften op een eenvoudige manier. Tijdens het olietrekken maak je immers ontgftende enzymen aan, waardoor je stofwisseling geactiveerd wordt.

Zo kan je lichaam sneller en grondiger ‘troep’ afvoeren. Wanneer je daarna de olie uitspuwt, verwijder je vanzelf bacteriën, schimmels en virussen. De voorwaarde is wel dat je het olietrekken daarvoor een tijdje volhoudt.
Hoe werkt het? Trek-olie koop je bij de natuurwinkel of online via bijvoorbeeld www.amanvida.eu, of je maakt ze zelf met biologische sesam- of zonnebloemolie eerste persing en eventueel een paar druppels etherische olie van pepermunt, tijm, eucalyptus ... Gebruik de olie na een tong- en tandenpoetsbeurt

BOODSCHAPPENLIJSTJE - je kan via elke link de producten rechtsreeks bestellen bij Amanvida , vanaf 95  krijg je kortingen en/of vervoersonkosten gratis. De meeste van deze producten kan je ook vinden bij de natuurwinkel.

Je kan ook zelf je lijstje samenstellen via deze LINK 

 • Bongiorno Drinking Vinegar Limoen & Gember drink: Azijndrankje om de lever en nieren te helpen ontgiften (helpt bij afvoeren van gifstoffen) KAN JE HIER BESTELLEN 
 • Amanprana Mondolie - Voor orale gezondheid en chronische ziekten zoals diabetes en astma.KAN JE HIER RECHTSTREEKS BESTELLEN 
 • Sonnenstar Kurkuma shot - Kurkuma is een krachtig antioxidant, maakt je lichaam schoon. Je kunt het zien als “zeep” voor de binnenkant van je lichaam. We poetsen eigenlijk alles schoon, behalve onze ingewanden.VIA DEZE KNOP BESTELLEN KAN 
 • LaDrôme Berkensap - goed voor de lever en de nieren: ook hier heeft berkensap een gunstig effect op. Het water neutraliseert giftige afvalstoffen en elimineert gifstoffen die alleen de lever kan verwerken, zoals alcohol, verzadigd vet, pesticiden en meer. Berkensap bevat veel stoffen die de lever helpen. En niet alleen de lever: berkensap helpt de nieren bij het filteren en elimineren van urinezuur, zout, fosfaat, medicatie, ammonia.BESTELLEN KAN  HIER
 • HANS Brainfood Grass Superfood Proteïnen Mix Ideaal voor je detoxsmoothie BESTEL JE HIER 
 • Detox smoothies worden aanbevolen om de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.
  = 100% zuiver poeder van tarwe- en gerstegras
  = plantaardige Eiwit mix van hennep, pompoenzaad, zonnebloem, lijnzaad
  = Rijk aan magnesium: 654 mg / 100g (174%)
  = Voor shake of smoothie, door ontbijtgranen
  = Biologisch, vegan, raw, gluten- en lactosevrij
 • Spirulina helpt enorm met ontgiften JE KAN T HIER BESTELLEN 
 • = Zachte scrub handschoen en Konjacspons om je huid bevrijden van onzuiverheden voor een zichtbaar schoon en fris lichaam KAN JE HIER VINDEN  EN HIER 
 • Bamboezout kan je bestellen via deze LINK Lees anders ook even het stuk dat ik over dit ronduit medicinale zout schreef via deze LINK