Mar10's Podcast Afl.8 Mindfulness kan écht overal


Naast het luisteren naar de Podcast zet ik deze 4 nog even op een rijtje:
*Oefen met je adem. Er bestaan meerdere ademhalingsoefeningen die de stress van de dag wat kunnen verlagen. ...
*Doe een bodyscan. Tijdens een bodyscan sta je even stil bij ieder lichaamsdeel. ...
*Doe één activiteit volledig bewust.
*Loop eens wat langzamer (ook tijdens t boodschappen doen).
Echt niet, iedereen kan aan mindfulness doen en dat kan o zo ongelofelijk goed doen aan je systeem.
Mindfulness wordt gedefinieerd als
- ’aandachttraining’,
- ‘in het hier-en-nu aanwezig zijn’,
- ‘opmerkzaamheid zonder oordelen’ en
- ‘acceptatie van dat wat er is’.
Dat is het ook allemaal. Wat ik zelf echter het meest geleerd heb toen ik begon met mijn eerste mindfulness training, is het leren leven met je eigen onhebbelijkheden. Wat ben ik gedurende het proces een hoop irritatie, ongeduld, frustratie, boosheid en ook verdriet tegengekomen! Maar vooral onrust. (Dus voor diegenen die verwachten door de mindfulness training onmiddellijk rust te zullen vinden: maak je borst maar nat! Maar houd vol, want met geduld en toewijding komt die rust wél!)
Vanuit die ervaring kan ik me het beste vinden in de definitie: mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag.
Mensen gaan mindfullness doen om tal van redenen: om meer rust te ervaren, minder te piekeren, beter om te kunnen gaan met stress, zich beter te kunnen concentreren, gelukkiger te worden, meer te kunnen genieten, effectiever te werken, beter te slapen, zich (beter) te kunnen ontspannen...
Een mindfulness training is geen garantie op dit resultaat; je kunt iets heel anders bereiken dan waarvoor je de training bent gaan doen. Maar even de resultaten op een rij die uit onderzoek naar voren komen:
- Stress neemt af en je kunt beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen.
- Je concentratie en het prestatievermogen verbeteren;
- Men kan zich beter ontspannen;
- Er ontstaat een positiever beeld van zichzelf en de omgeving;
- Er vindt een verschuiving in de hersenactiviteit plaats naar de linker frontale cortex (goed voor een positieve gemoedstoestand en minder angst)
- Klachten als slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen af;
- Mensen die vaker dan 3 x een depressie hebben gehad, hebben na een mindfulness training 50 % minder kans op terugval in een depressie.
Het enige wat je hiervoor moet doen, is oefenen, oefenen en oefenen. En als dat niet lukt, opnieuw beginnen en weer oefenen. Het is 1000 keer vallen en 1001 keer opstaan. Simpel, maar niet eenvoudig!
Mindfulness betekent de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Om dit te kunnen doen, zul je moeten trainen: het trainen van je aandacht en het trainen van de kwaliteit van de aandacht.
Het gaat om het oefenen in waarnemen, aandacht geven, niet-oordelen, accepteren. Dit doe je door allerhande zittende en bewegende meditatie-oefeningen uit te voeren: zitmeditaties, loopmeditaties, ademfocus, yoga en de bodyscan.
Neem waar wat er gebeurt, laat zijn wat er is (“dit is irritatie”, “ik voel stress, stress...”) en doe er niets anders mee dan dat. De oefeningen hoeven niet leuk te zijn, ze hoeven geen ontspanning te geven, het enige doel is het oefenen op zich. En als je dat telkens weer opnieuw doet, kan je merken dat je gemoedstoestand verandert, dat je behoefte om accuut iets te gaan doen als je je onrustig voelt vermindert en dat je meer rust en stabiliteit gaat ervaren.
We brengen veel tijd van ons leven door met dingen doen op ‘de automatische piloot’. We wassen ons haar terwijl we ondertussen bezig zijn met wat we die dag allemaal moeten doen. We drinken een kop koffie en ‘ineens’ is hij leeg. We luisteren naar de verhalen van onze kinderen terwijl onze gedachten zijn bij het boodschappenlijstje van die dag. Iedereen kent wel het fenomeen van ergens naartoe rijden en ineens merken dat je een heel stuk van de weg ongemerkt hebt afgelegd. Dat is onze automatische piloot.
Een hele goeie , want die piloot zorgt ervoor dat we niet over alle dingen van het leven apart hoeven na te denken. Dat zou té moeilijk en tijdrovend zijn. Het gevaar van de automatische piloot is wél, dat je een hele hoop van het hier-en-nu, de ‘nu-momenten’, mist omdat je gedachten ergens anders zijn.
En een nog groter gevaar is dat ons denken al conclusies aan het trekken is zonder dat we het door hebben.
Automatische reacties als: commentaar hebben, jezelf afkraken, negatieve oordelen hebben, emoties en allerhande interpretaties op dingen loslaten, gebeuren zonder dat je het weet. En ongemerkt kun je jezelf zo in een negatieve stemming brengen en stress opwekken.
Door meer gewaar te worden van wat er zich - in ons binnenste en daarbuiten - afspeelt, kunnen we grotere keuzevrijheid krijgen. Daardoor kun je op den duur – met veel oefenen – bewust reageren op situaties in plaats van automatisch. Dat kan tot dezelfde reactie leiden als wanneer je automatisch zou reageren, maar het hoeft niet; je hebt de keuze gecreëerd.
Mindfulness laat zien, dat als je de moeite neemt om met al je zintuigen waar te nemen, je in het nu-moment een veelheid aan ontdekkingen doet. Het is tegen dingen aankijken met de geest van een beginneling. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je doet wanneer je het doet = basisinstelling van mindfulness.