Sla over en ga naar de inhoud
• 29 mrt. 21

Zwarte citroen uit het oosten = puur superfood !!

zwarte citroen poeder gezonde voeding boost weerstand

Het = eigenlijk een exotische manier van omgaan met citrusvruchten, in dit geval met citroenen. Natuurlijk denk je dan meteen aan het sap ervan en de vitamine C die er inzitten. Die vitamines helpen onze weerstand te ondersteunen en bepaalde vitaminen en mineralen goed op te nemen. Maar ook de buitenkant is mega gezond.

Het sap van citroenen wordt meestal gebruikt voor culinaire of geneeskrachtige doeleinden. Meestal wordt de schil gebruikt in recepturen van desserts omdat ze een frisse, bittere smaak geven. Maar de schil bevat 5 tot 10 keer zoveel vitamines en geneeskrachtige stoffen:
zoals  citronella, phellandreen, vitamine C, citroenzuur, appelzuur, mierenzuur, hesperidine en pectine .

Dat wil zeggen :

  • Krachtige ontgiftende stoffen die ons lijf helpen om toxische stoffen af te voeren. Dat ondersteund zodoende ook een gezonde leverwerking.
  • Ondersteunt de spijsvertering, gaat constipatie tegen en helpt tegen krampen en een opgeblazen gevoel.
  • Bevat hele krachtige stoffen die tientallen keren effectiever zouden werken tegen op hol geslagen cellen.
  • Wetenschappers ontdekten na zo’n 20 tal klinische testen dat de schil zo’n 12 verschillende vormen van kanker zou kunnen vernietigen zoals borst-, prostaat-, darm en pancreaskanker.

Dit gaat zowel over de schil van verse citroenen als die van de gedroogde versie. Als ze op lage temperatuur worden gedroogd zoals deze van Amanprana, blijven ze die gezondheidsbevorderende eigenschappen bevatten.

De citroen = letterlijk een schatkist aan gezondheidsbevorderende stoffen en helpt zelfs met :

  • Rustiger worden bij nervositeit.
  • Met hoge bloeddruk verlagen.
  • Bevordert de ontzuring van ons bloed.
  • Helpt door z’n samentrekkende werking bij huidproblemen .
  • Heeft een blekend effect op pigmentvlekken op de huid en donkere vlekken op de tanden.

 

Sinds de beroemde chef Ottolenghi z’n recepten verrijkte met gedroogde citroen is dit ingredient langzaam naar onze contreien afgezakt.
Gedroogde zwarte citroenen zijn vooral populair in de keukens van Iran, Irak en Noord-India.

En in jouw keuken ?
Je kan gedroogde citroenen verpulveren met een kruidenmolen zoals Ottolenghi het doet , of gewoon zwarte fijne citroenpoeder kopen. In het begin vond ik het verwerken ervan heel moeilijk, maar nu strooi ik het poeder gewoon over de recepten ipv dat ik er citroensap overheen strooi.

Gedroogde citroen is dus makkelijk om te gebruiken en te verwerken
in gerechten, maar ondanks hun groeiende populariteit hebben gedroogde limoenen en citroenen nog niet de populariteit van bijvoorbeeld geconserveerde citroenen bereikt. Amanprana verkoopt ook de hele gedroogde schijfjes zwarte citroen, die  zijn ook super lekker doorheen een (zelfgemaakte) granola als frisse toets , in desserts of je gin tonic...

Het poeder  is ook lekker om een risotto met champignons z’n kleine ‘zuurtje’ te geven. Of hoe zegt die andere grote chef het ook alweer : elk recept heeft een zoutje, zoetje en een zuurtje nodig…


Je kan van het poeder gewoon thee maken of het aan je thee toevoegen, het doorheen je yoghurt, smoothie of dessert mengen. En ook in de kookvloeistof van je rijst of bij je soep.
Dat kan je natuurlijk ook met de citroen schijfjes die je , al dan niet hoe je ze wil gebruiken, in hun geheel of verpulvert gebruikt. Ze zijn natuurlijk ook lekker als kruiding in een gin tonic of bij home made desserts en taartjes.

Wat zijn het ?:
Gedroogde citroen zijn kleine limoenen of citroenen die in pekel zijn gekookt en gedroogd worden totdat ze keihard zijn. Gedroogde limoenen zijn een hoofdbestanddeel van de Iraanse keuken. Ottolenghi gebruikt ze op twee manieren: heel of in poedervorm. Hij voegt vaak hele gedroogde limoenen toe aan de kookvloeistof voor rijst, in de smoorvloeistof voor een stoofpot of bouillon voor een soep.
De gedroogde citroen poeder van Amanprana is lekker en bewaren ultra lang. Je kan ze via deze rechtstreekse link bestellen bij hun biologische webshop Amanvida , gebruik de code MAR10 . Spaar je boodschappenlijst op met jouw
(en mijn)  favoriete producten zodat je de vervoersonkosten gratis krijgt .