Zuivel, nee dank u
Als vegetariër verving ik heel veel van het gevogelte dat ik als flexitarier at door kaas.
verzot op feta, geiten - en schapenkaas en helemaal op Griekse , Turkse yoghurt en cottage cheese.
Liefst wèl biologisch, want ik hou van dieren en wilde zo weinig mogelijk verantwoordelijk zijn voor dierenleed.
Totdat ik me ook daar in ging verdiepen, zelfs biologische zuivel is geen diervriendelijk product, het dier krijgt geen antibiotica (zoals de meeste
gezonde runderen preventief wèl krijgen) en heeft wat meer hokruimte, maar daar houdt het op.
DE koemelk had ik als drank al lang afgezworen.
Omdat het je spieren, pezen en botten alleen maar goed sterk maakt als je een KALF bent en bij mensen de boel alleen maar
heel erg doet verslijmen. Met als resultaat auto immuunziektes, slecht werkende darmen zodoende een slechte weerstand.
En dan hebben we t nog niet eens over mijn luchtwegen die telkens ik melk dronk opspeelden.
Geiten en schapen zijn kleinere dieren, hun zuivel verteert zodoende ook iets beter.., bij een schaap gaat dan van een kilo of 5 tot 70 kg.
Een koe groeit zo op koemelk uit van 40 naar 350 a 600 kg (is ze volwassen en volgroeide koe), stel je even voor wat zoveel
vetmestend groeivoer in een mensenlijf aanricht.
Je kan dan kiezen voor een melkproduct dat al voor een deel verteerd , of verzuurd is zoals yoghurt of karnemelk.
de verzuurde zuivel werkt niet meer verslijmend op je lijf, maar komt natuurlijk nog wel van een 'gekooid' dier.
Daar gaat ging t bij mij altijd vooral over, om het dierenleed, ik zag hier bij mij in de buurt hoe het er met koeien aan toeging.
Toen hier op het weiland achter ons een koe begon te kalveren stond ik als stadsmeisje er met mijn neus bovenop.
Wat schetste mn verbazing dat het pasgeboren kalfje bruusk in een kruiwagen werd gesmeten, t was een stiertje en de moeder
met al haar geloei totaal werd genegeerd, ook toen ze de kruiwagen achterna holde.
Het arme dier heeft dagenlang op haar kalf geroepen. Toen ik de boer vroeg wat er met het kleintje ging gebeuren bleek dat
het meteen zou opgehaald worden om naar de vetmester te brengen, voor kalfsvlees weet u wel, graag zo blank mogelijk.
Dus kleine stiertjes krijgen zo ijzerarm mogelijke poedermelk en daarna ruwvoeder, ze mogen noooooit naar buiten.
Als ze gras eten zou hun vlees niet meer zo blank zijn, vandaar dat ze op een arm dieet staan tot ze als ze een half jaar oud zijn geslacht worden.
Kalfvlees is dus meestal afkomstig van een sukkelaar van een stiertje, vrouwelijke koetjes worden op MELKPOEDER,
niet op koemelk van hunmama dus, opgekweekt tot ze oud genoeg zijn (zo'n twee jaar) om als melkkoe hun leven te slijten.
Terug naar mama koe die , om melk te geven, regelmatig een kalfje moet werpen om haar melkproductie op gang te brengen.
melk die niet voor haar kalfje, maar dus voor de mens is bestemd.
Bon, we zijn nogal gebrainwasht dat we melk nodig hebben , oa voor onze calcium.
Wel de calcium in koemelk haalt de koe uit gras, groene groenten eten is dus onze normale calciumbron.
De koe huilt dagenlang nadat haar eerste kalf wordt weggehaald, bij een volgende kalfje loeit ze al minder, tot ze niet
meer huilt , maar haar korte leven slijt in de stallen , koeien grazen steeds minder buiten, zo bespaart men tijd van en naar de weide,
blijft de weide schoon en kan de koe van melkrobot naar voederstation en terug.
Koeien zijn lieve sociale dieren, in een normale kudde staan de koeien samen met hun kalfjes, bewonderen ze de borelingen van elkaar
en heerst er een duidelijke hiërarchie. En de kleintjes die spelen en huppelen met elkaar , terwijl hun moeders
toekijken. Ik heb dat mogen bewonderen toen een melkboer bij ons in de straat stopte met z'n melkveebedrijf en
alleen nog wat koeien hield voor z'n ijsjesboerderij.
't Was echt genieten om die kleintjes en hun mama's vrij op de wei te zien staan, zoals het eigenlijk hoort.
Kortom ik ben ondertussen wel overtuigd dat de zuivelindustrie niet echt geweldig diervriendelijk is.
Dus nu ben ik volledig overgegaan op amandel-, soja-, rijst-,kokos-, en havermelk , die je trouwens ook prima kan opschuimen
voor je cappuccino. Die veggie melk gebruik ik om allerlei lekkers te maken, van zalige pannenkoeken,
tot lekkere smoothies.
Natuurlijk is dit voor de meesten onder jullie een grote sprong, ook ik heb het stap voor stap gedaan hoor,
probeer misschien es te starten misschien met 1 vegan dagje per week.
Voor de dieren maakt het al een beetje uit (zo is er minder melkvee/lijden nodig), voor ons milieu is t een hele stap.
Want de vee-industrie is wel de meest vervuilende industrie die er bestaat, veeeeel vervuilender dan alle vliegtuigen,
vrachtwagen en auto's bij elkaar !!
Maar toch bekijk ook eens bijgevoegde site van wakkerdier.nl
of de film "Cowspiracy' (via netflix of youtube), wie weet ga je dan meteen voor meer dan 1 dag/week.
O ja en ik vergat nog bijna te zeggen dat ik nu én minder last heb van m'n gewrichten én in dikke twee weken vegan leven
al zo'n dikke 2 kilo kwijt ben, ook leuk !
Meer daarover morgen,
Dikke zoen van jullie vegan kapoen !!