Sla over en ga naar de inhoud
• 02 sep. 16

Zalig weer met niet zo'n zalig effect op je benen , zware benen...

gezondheid benen sporten

Dat je vooral last hebt van zware benen bij warm weer is niet zo raar.

Hoezo en waarom ?...

Om onze lichaamstemperatuur stabiel te houden, beschikt ons lichaam over verschillende systemen. Eén ervan = de bloedsomloop t.h.v. de huid te versnellen, wat leidt tot warmteverlies. Dat gebeurt dmv verminderde samentrekking van de bloedvaten. Warmte verwijdt dus onze aders en verhoogt de bloedtoevoer. Zo blijft er ook meer bloed in de aders staan dat er minder makkelijk uit weg geraakt. Dat bloed bevat ook minder zuurstof, wat een vermoeid en zwaar gevoel in de benen veroorzaakt.

Move that booty or not?...

Beweging stimuleert de bloedsomloop, maaarrrr niet alle sporten zijn goed voor zware benen. Alle sporten die gekenmerkt worden door ter plaatse trappelen, herhaalde sprongen en bruusk afzetten en stoppen zijn géén goed nieuws voor gevoelige aders.. Daarmee bedoel ik sporten zoals: joggen, tennis, tafeltennis, squash, volleybal, basketbal, hordelopen, schermen, waterski, alpineski…

Wel goed voor de circulatie in je benen :

Zwemmen = goed voor de benen;  het masserende effect van het water werkt als een natuurlijke drainage voor je aders. Crawl stimuleert ook nog eens je enkels en  voeten,  de temperatuur van het water  (lager dan lichaamstemperatuur) heeft een versterkend effect.
Fietsen= een stimulans ; Bij elke pedaalslag wordt het voetzoolgewelf belast, wat de veneuze pomp in gang zet en de terugstroom bevordert. Het komt er dus niet op aan om snel, maar om lang te trappen. Mountainbiken op heuvelig terrein is daarentegen géén goed idee.
Wandelen = heilzaam door de belasting van het voetzoolgewelf. Maar pas gunstig vanaf één uur wandelen. Ik vind het zalig om samen met mn lief en de honden langs het strand te wandelen, maar ook bij ons in de buurt in het bos, ik word er rustig van en mn benen en vaten sterker = dubbele win yeah !

Dus ... heel belangrijk ...

Doe een activiteit die de veneuze terugstroom bevordert zoals zwemmen, fietsen en wandelen. Alle sporten die de veneuze bloedkolommen belasten of door herhaalde sprongen de zwaartekrachteffecten in de onderste ledematen versterken moet je echt vermijden. Het is belangrijk te weten dat de oppervlakkige beenbloedvaten niet van zware en korte spierinspanningen houden. Beweging is alleen goed voor de vaatcirculatie als ze langdurig is en in hetzelfde tempo, zonder schokken.

En als je toch absoluut wil blijven lopen ?...

Is het zeker een aanrader om je benen EERST te versterken door regelmatig te zwemmen, fietsen of wandelen . Als lopen je lust en je leven is én je hebt bij warm weer last van zware benen , ga dan zeker eens langs bij een osteopaat, hij kan checken of de bloeddoorstroming van je middenrif en wervelzuil ok zijn en hij evntueel de bloed - en energiedoorstroming kan verbeteren.

Nog MAR-10 tips & tricks:

1. Verwen je benen met koude voetenbaden/douche waarin je je benen van beneden naar boven met de sproeier masseert. Zeker niet te heet te douchen en die warmte afwisselen met een paar graden kouder zodat de massage fris aanvoelt en je bloedcirculatie bevordert.

2. Baad in de zee, neem een kruidenzitbaden ( met guldenroede en hooibloemen)

3. Slaap met je voeten iets hoger dan de rest van je lichaam

4. Masseer regelmatig (eventueel met een verfrissende gel)

5. Vermijd epileren met warme was

6. Kies schoenen met een hak van paar centimeter (niet te hoog of te plat).

7. Eet weinig dierlijke eiwitten of ga zoals ik voor vegan 

8. Las af en toe een fruitdag in en eet veel groenten en granen (selder, mierikswortel en paardenbloem goeie ondersteuners voor vochtophoping in de weefsels).

9. Wees matig met zout (doet je vaten nOg meer uitzetten).

10. Roken heeft een afschuwelijk effect op je bloedvatensysteem.

Ondersteunende middelen voor zware benen of wanneer je lang moet staan..

Dokter Vogel (bij apotheek) verkoopt een middel op basis van paardenkastanje Aesculaforce -

maar er bestaan ook mooie kousen van Falke die ALKE lanceert de nieuwe lijn FALKE Functional die vitaliseren als je lang moet staan of zitten (bvb achter je bureau of in het vliegtuig), ze werken energetisch en masseren de drukpunten en stimuleren de bloedsomloop, daarnaast steunen ze ook en zien ze er niet uit als duffe steunkousen..je kan er ook zalig lang op feesten hihi..Een bloedvatverkleinend kruid ! .. het bestaat..

Het verkleint de diameter van je veneuse bloedvaten en het heet MUISdoorn. Maar voordat je dit kruid neemt is een bezoek aan je arts belangrijk.Hij checkt dan je bloeddruk en of je hart en nieren goed hun werk doen. De zware benen zouden in dat geval een gevolg kunnen zijn van een hart die niet meer goed het bloed vanuit de voeten terug naar boven kan laten stromen. Een zwak hart kan na een tijd ook leiden tot spataders en trombose ( bloedklontertje). Ga dus naar een dokter als je problemen verergeren of aan blijven houden.