Sla over en ga naar de inhoud
• 02 jun. 16

Woops een dipje

lifestyle

Af en toe overvallen ze ons allemaal, of het nu is doordat we in een hormonale roetsjbaan zitten, ons lief lastig doet, onze zomerspullen allemaal gekrompen lijken of je kinderen je de gordijnen in jagen :Moodswings - ik heb er het afgelopen jaar regelmatig mee in de clinch gelegen en heb nu zo m'n 10 tips & tricks die er écht tegen helepn:

1. Supplementen die helpen tegen moodswings & dips: combinatie van vitamine B-complex + Sint Janskruid + omage 3 gelulles helpt absoluut ( sint Janskruid nOOit combineren met  antidepressivum) .
Vitamine B en omega 3 hebben een bewezen effect op je zenuwstelsel en  mentale toestand.

2. Laat je bloed uitgebreid nakijken (niet volledig terugbetaald door ziekenfonds).Soms leidt een disbalans van mineralen , zoals bvb. magnesium, zink en koper, tot mentale problemen.

3 . Een natuurlijk en lekker middel = banaan + pure chocolade (+70% cacao) + sojaslagroom, die combinatie wordt goed en makkelijk opgenomen én 't zorgt voor een natuurlijke aanmaak van gelukshormonen.

4. Vermijd stresshormonen (zoals in varkensvlees, charcuterie ), ga voor zoveel mogelijk plantaardige voeding en kies als je dierlijk wil eten voor kwaliteitsvlees (wild, biologisch dynamisch vlees).

5. Een HELE belangrijke:  HOU van jezelf , van je hèle zelf, je lijf, ziel én geest. Geef jezelf als je in de spiegel kijkt een complimnt en zeg tegen dat beledigende stemmetje in je hoofd / SHUT UP !

6. Probeer jezelf regelmatig te ‘ontladen’ door iets te doen wat je graag doet. Dansen, zingen, knutselen, lezen, baken jouw ME-TIME af !Bewegen in de natuur is een heel goed middel om weer letterlijk thuis te komen in je lijf: Je brein , dat vaak almaar doormaalt, heeft het af en toe nodig om een pauzeknop in te drukken en tot rust te komen. Als je dan daarnaast bijtankt door al je zintuigen – oren, neus, smaak en tastzin- open te zetten om energie bij te tanken. De natuur = rustgevend en het is wetenschappelijk bewezen dat de buitenlucht en het zonnetje, een weldoend effect heeft op onze geestelijke en fysieke gezondheid.Binnen de 20 minuten daalt je bloeddruk vanzelf.Echt, DOEN ! Probeer dagelijks effe naar buiten te gaan, zet desnoods je wandelschoenen naast je bed om ermee te starten .

7. Zoek je 'sisters'/ 'brothers' op: samen, een sociaal leven = levensnoodzakelijk om een gezond , gelukkig mens te zijn, clubs om te sporten, dansen etc werken als zalf op de ziel.Ik ben met die reden gaan yoga doen en ik denk eerlijk gezegd dat het niet alleen de yoga is die me helpt om in balans te komen, maar ook de thee met m'n klasgenoten na de les.

8. Een korte cursus mindfulness, waarbij je leert om in het moment te leven en je geest tot rust te brengen door middel van eenvoudige oefeningen heeft mij heel erg geholpen.

9. Als je regelmatig te kampen hebt met ‘moodswings’ kan ook je hormonale huishouding wat in de war liggen. Ook hier geeft een uitgebreid bloedonderzoek vaak antwoorden ( bvb trage schildklierwerking, menopauze, etc..)

10. Tenslotte eentje die rechtstreeks effect heeft op je gevoel is het gebruik van Bachbloesems. Dat is een behandeling waarbij er rechtstreeks op emoties wordt gewerkt door middel van de bloesemknoppen van verschillende planten. De therapie werd ontwikkeld door dokter Bach en wordt al tientallen jaren succesvol toegepast op mens en dier. Voor een Bachbloesembehandeling kan hje terecht bij een gespecialiseerde gezondheidsbegeleider www.gezondheidsbegeleiders.be of bachbloesemtherapeut