Sla over en ga naar de inhoud
• 11 jan. 16

winterblues?...

In tijden van te weinig licht slaat een milde variant van de winterdepressie soms  toe. Dat komt omdat we in ons lichaam dmv zonlicht vitamine D kunnen opnemen. Een tekort aan zonlicht kan je enigszins counteren door daglicht op te zoeken, warm ingeduffeld een stevige wandeling maken helpt écht.Of door ervoor te zorgen dat je wat ingevroren zonlicht , in de vorm van fruit en bessen, rechtstreeks uit de vriezer in een smoothie of ander lekkers verwerkt (liefst niet teveel verhitten).

Maar ook een last-minute richting zon helpt. Natuurlijk kost dat geld , maar ruimschoots van tevoren je vitamine D-shot boeken scheelt een hoop. Boek naar oorden waar sowieso de zon schijnt maar het leven goedkoop is. Maak er een echt reisje van met trein of auto, stop onderweg zodat je t gevoel van 'reizen' en 'verlangen naar de zon' extra voedt. Resultaat : nog meer gelukshormonen bij aankomst.

Boek het best tegen de tijd dat het donker je écht de keel uit begint te hangen, na de gezelligheid van kerstlichtjes en de festiviteiten van de jaarwisseling is bij velen de grens bereikt tegen eind februari. Als je geluk hebt brei je zo een mooi zonnig aperitiefje aan de lente.

Mijn man en ik gaan zo al jaren op het einde van de winter naar zuid Frankrijk, samen op ons favoriete pleintje met een ‘café au lait’  zo uit de wind in een flauw zonnetje en dan kijken naar de oude mannen uit het dorp die hun ‘jeux de boules’-spel spelen, zaaaalig en voor ons echt de start van de lente.

Maar no worrys als je de hele winter thuisblijft: Als het snel donker gaan bij ons de kaarsjes  aan en steken we de  open haard aan. En ja ik ben van de ecologische , maar die kaarsjes die hergebruik ik, ik smelt m'n oude kaarsen au bain marie en versmelt ze tot nieuwe . Op het einde van het proces als de was afkoelt roer ik er dan nog wat druppels van bvb. oranjebloesem doorheen en het huis ruikt naar de lente als je ze aansteekt. Ik kies wel voor natuurlijke bijenwaskaarsen ipv goedkope waardoor ik m'n plafond om de twee jaar moet witten (goedkoop wordt duurkoop + dat roet dat er van goedkope kaarsen afkomt is écht slecht voor je longen ) + bijenwas geeft warmer (lees zonniger) licht.

Ik ben een fanatieke verdamper, gewoon wat water met een paar druppels etherische olie van pompelmoes, ijzerkruid, appelsien of citroen geven je huis een frisse geur én ze stimuleren je systeem.Als je eerder wil gaan voor relax dan kan je de citrusgeuren vervangen door rozen of lavendel.

Je kan ook gedroogde kruidenzakjes  op je verwarming leggen of weer ouderwetse verdampbakjes er aan hangen mét een lekker geurtje doen die dingen wonderen voor je body & soul.

En tenslotte, als de zon zich laat zien, ga er dan instaan, desnoods met dikke trui en muts en/of doe aan 'sun-gazing' bij zonsop-of ondergang , ook dat geeft je systheem een 'BOOST' .

En hop we hebben weer energie sie.