Sla over en ga naar de inhoud
• 22 jul. 16

Wijze vrouwen ...

gezondheid food DIY

 

We zijn allemaal een beetje heks ...

Zo heb ik me een tijd geleden - verdiept in het leven van die wijze vrouwen , we noemen hen soms ook wel heksen en ik kwam tot de constatering dat ik veel heksen om me heen heb. Mooie, waanzinnig wijze, creatieve vrouwen , met een groot hart voor anderen, de natuur .. Ik voel me thuis tussen hen, vind het maar raar dat heks zo'n negatieve klank heeft .. .Ook ik ben verzot op al wat leeft en op de natuur. Zo vind ik het zalig om 's zomers op blote voeten door m’n bedauwde tuin te lopen, in m’n eigen kruiden- en groentebak te romme-len, tegen de paarden en koeien op de wei van de buren te kletsen en ze, als het even kan, te knuffelen. Ik hou ervan om nu in m’n keuken te zitten schrijven terwijl ik buiten de bijen hoor zoemen en de vogels fluitconcerten met elkaar uitwisselen. Onze Sokki ligt in een bolletje tegen me aangekruld, Karel met z'n snuit op mn voeten, één poes ligt op de tafel en ja, dat maakt van mij nu eens een perfect gelukkige vrouw. Met het ouder (en wijzer?) worden besef en voel ik steeds beter hoe ik - het opgedraaide Duracell-konijn dat vroeger niet kon stilzitten - hier in m’n dorp met de natuur vlakbij tot rust kom en niet zo veel meer hoef. Naast het feit dat heksen hun wijsheid, geluk en onder- steuning uit de natuur halen, zijn het gewoon ook vrou-wen die hun buikgevoel, hun intuitie volgen. En doen moeders, vriendinnen, vrouwen dat niet allemaal? Een kruiden- theetje voor de kinderen die naar gedroomd hebben, een warme hand op de pijn, luisteren naar een verhaal van verdriet of frustratie ...

Vrouwen zijn krachtbronnen ...

Volgens mij zijn dat dé dingen die van vrouwen de krachtbron maken die ze vaak voor hun omgeving zijn. We hebben dus allemaal wel wat heks in ons en ik pleit ervoor dat omarmen. Ik geloof er écht in dat we, door meer open te staan voor onze omgeving, af en toe een praatje te slaan met de buren, bij te springen bij een zieke vriendin of een luisterend oor te bieden een verschil kunnen maken. We  moeten met z’n allen weer beter voor elkaar gaan zorgen, want wij mensen zijn sociale wezens en eenzaamheid is voor ons een silent killer. Dus hop, neem de tijd voor een babbel met de buur, de caissière of je oma. Je krijgt er zo veel voor terug.

Een beetje magie ... in chocolade

En ben je niet vies van wat echte heksenmagie? Ik heb zo’n paar receptjes waarmee je die sociale momenten nog leuker kan maken. En nee, geen ingewikkelde kruidenbrouwsels, maar lekker! Neem eens een chocoladesalami mee bijvoorbeeld: meng pure chocolade (au bain-marie smelten) met ge- hakte noten, oranjebloesemdruppels, gekonfijt fruit, wat boter (ik gebruik vegan boter )  en eetbare bloemen. Stort de lauwe chocolademix op een folie waar je kokosrasp over gestrooid hebt. Rol de folie tot een worst en leg koel tot je op visite gaat. Pak mooi in, et voilà, een ‘salami’ tjokvol feromonenstimulatoren , daar wordt iedereen blij van.

Afrodisiacum ...

Ook rode wijn kan voor wat ‘bedwelmende magie’ zorgen. Laat een paar glazen rode wijn een uur trekken in een pan met daarin twee kaneelstokjes, een eetlepel jeneverbes, rasp én het sap van een biosinaasappel, wat kruidnagel, oersuiker of kokosbloesemsuiker (in de reformwinkel) en verse nootmuskaatrasp. Breng samen aan de kook (haal van het vuur net voordat er bubbels verschijnen of de alcohol is vervlogen), laat afkoelen en giet in een mooie fles. Door de nootmuskaat, een afrodisiacum, valt dit drankje ook bij mannen erg in de smaak, gebruik het dus met mate!

*heart*

Hop waar is mn klapstoeltje ...

Maar alle magie op een stokje, ik weet al sinds ik afstudeerde als gezondheidsbegeleider dat de natuur veel goeds brengt. Zo doet de natuur onze bloeddruk en stresshormonen al binnen de paar minuten dalen. Dus ga ik nu m’n klapstoeltje in de zon zetten en een kopje thee met m’n buurvrouw drinken.