Sla over en ga naar de inhoud
• 25 aug. 16

We zijn allemaal weermachines ....

gezondheid ecologie besparen

Maar niet bij mij zulle, ik geniet nog elke ochtend van ‘effe blootvoets m’n tuin inlopen’, gewoon een verse smoothie voor t ontbijt mét dat wat m’n tuin me geeft, lekker zuid Amerikaans tunetje via Spotify en gewoon blijven doorgaan met kleurrijke kleding , plus teenslippers , plus veel kleurrijke armbandjes , nèm.De afgelopen zomer was er een hele fijne, met tijd voor familie en vrienden , lezen , veel muziek herontdekken en mindfull geniet van de zon zien zakken in het weiland achter ons huis.Ik heb er van genoten ja en daar ben ik blij om, dat ik mezelf niet teveel heb afgejakkerd , omdat ik weer zoveel moest van mezelf.Dat wil eigenlijk zeggen dat ik een ’beetje’ wijzer ben geworden en kies voor ‘me-time’ m'n derde boek (mijn beste voornemen ooit). Genoeg met die gejaagde vogeltjes in mn lijf, ‘ne stap met ne keer’.

Creer je eigen weermachine ....

Maar dat neemt niet weg dat de kinderen weer starten met een nieuw schooljaar en er werk aan de winkel is. Want ik ben aan m’n volgend boek aan het werken en die heeft veel te maken met hormonen en girlpoweurrr .  Deze girl doet dat nu in den hof, in de schaduw, maar voor je tweet zit ik straks weer binnen en regent het katten en honden ... Want die seizoenen die vliegen toch wel echt alle kanten uit. En nee ik ben geen handleiding aan het bedenken om een weermachine te maken, maar sinds m'n ecologische boek Be -Time denk ik wel heel veel na over het milieu dat in nauwe schoentjes zit en aan dat wat ik er misschien aan kan doen.Hola?!!! Of ik het in m’ n bol gekregen heb of zo?!! Nope, ik wil gewoon écht blijven ‘t verschil maken. Door ecologischer te leven, helpen we de planeet niet meer om zeep, maar ondersteunen we dat wat uit balans is om z'n natuurlijk evenwicht terug te vinden . Daar hebben we allemaal baat bij , de beestjes, de planeet, het weer , wij ... Met ‘BE-TIME’ kan je geld besparen en ecologischer leven en daar ga ik in mijn leven ook mee verder.Om me heen zie ik steeds meer mensen die enthousiast zelf in hun tuin of op hun balkon groenten en fruit gaan kweken, kipjes houden, flexitariêr worden, omschakelen op andere energiebronnen en gewoon boodschappen doen mét een lijstje en eigen verpakking voor hun spullen. Dus anders denken = niet meer ‘groene sok’ maar ‘bijdetijds’ . Anne Drake, een vriendin van me , is daar heel bewust mee bezig, ze leefde een jaar lang met zo weinig mogelijk verpakking en bespaarde er een hele duit, goed voor een gezinsvakantie, mee uit. Ondertussen heeft ze ook haar eigen blog, geeft ze workshops en doet ze aan 'ecologie op hoge hakken'- love the title .

Bag it ...

Bij mij was t 'mosterdzaadje' door Anne geplant, m'n nieuwsgierigheid geprikkeld. Toen ik de film ‘bag-it’ zag, moest ik daar écht eventjes van bekomen; dat er in elke vis of watervogel een grote dosis plastiek zit, dat die beesten daar dOOd aan gaan (en wij er ziek van worden), dat er meer plastiek dan plankton in onze zeeën . T’is toch van de zotte dat de dingen die we snel consumeren, verpakt zitten in iets dat nooit never meer vergaat. Dus we moeten terug, terug naar de tijd toen plastiek ons nog niet overspoelde, maar  da’s niet evident, zo terug naar de tijd van rond den oorlog. Want toen waren we eigenlijk niet zo slecht bezig, we probeerden zelf zoveel mogelijk ons eten te telen en aten vers van bij ons.Vlees was niet voor elke dag en een witte boterham met aardbeien en bruine suiker was voor op zondag. Er werd gepoetst met bruine zeep, azijn en gekookt water. En op zondag werd het hout in de was gezet, allemaal natuurlijke, niet milieubelastende producten. Spuitbussen met exotische namen en geurtjes waren er niet bij. Laat staan dat er toxisch spul waar je eczeem of astma van kreeg door ons moeder werd gebruikt. Geen natte doekjes in vacuüm verpakte plastieken dozen waar je je vloer mee kon opblinken, maar gewoon een emmer met Marseille-zeep en een schuurborstel.

De natuur = een powergirl...

De natuur is in staat om de aarde weer luchtig te maken (wormpjes) , stikstof vast te leggen en de aarde vruchtbaar te maken (resten van planten , bomen,.;). Dus daar waar de natuur het ons uit de handen kan nemen, zouden we t gewoon kunnen toelaten. In mijn tuin staan een hoop bamboestruiken en daarmee zit ik al een end in de goeie richting want bamboe kan je eten , groeit snel en zuivert de lucht. De rode Els gebruik ik als windscherm, want hij kan tegen felle wind en da’s een goeie met de voorspelling dat we daar in de toekomst steeds meer last van gaan krijgen. Mijn appel -, peren- en notenboom groeien ondertussen flink en dat wil zeggen dat ik daardoor alweer een stukje minder afhankelijk en zelfbedruipend ben geworden. Mijn groentetuintje gedijt ondertussen, m’ n radijsjes en m’ n pompoenen nemen reusachtige afmetingen aan , sinds ik ze goed genoeg uit elkaar zaai, m’ n rucola groeit als kool en de slakken blijven weg dankzij het café* om de hoek. *= schaaltje bier naast mijn compostbak (ook handig), naast het egelvoer en aangezien ik haast geen dronken slakken meer aantref in dat bierbakje, ga ik ervan uit dat de egel z’n weg gevonden heeft naar z’n uithaalrestaurant.

Zero-waste ...

Bij deze nodig ik dus iedereen uit om eens te proberen om de komende week je plastiek te beperken en je zelfredzaamheid te verhogen. Ik ben gestart met een tomaten en courgetteplantje van bij de Aldi, op mijn vensterbank.Ze waren de start voor mijn , ondertussen uit de kluiten gewassen groenten -, kruiden - en fruitbak.Zelfs zonder tuin of balkon kan je geweldig lekkere planten en kruiden op je vensterbanken kweken.Groenten -, brood- en fruitresten verzamel ik voor de kippen.  En ik shop met een boodschappenlijstje en ga op zondagochtend naar de markt. Het scheelt in m’n portemonnee, in verpakking en het is gezellig. Vergeet wel je boodschappentas, je potjes en je zakjes niet. Bezoek zeker de site van mijn vriendinnetje Anne Drake ook es via http://www.annedrake.be/ , Zij was mijn muze voor m'n boek Be-time en een mooi voorbeeld dat je niet hoeft in te boeten aan comfort en toch veel minder milieubelastend kan leven. En neejeu, da’s geen druppel op de hete plaat. Ik ben ervan overtuigd dat, als we allemaal ons steentje bijdragen, de natuur daar wel bij vaart. En nu ga ik oefenen in vegan broodpudding maken ;), da’s ook lekker voor in de brooddoos straks ..