Sla over en ga naar de inhoud
• 02 apr. 21

Vrouwenkracht écht iets om te koesteren..

vrouwen kracht menopower

'n goed glas of een zelfgemaakte mocktail, voor elke ‘sister’ wat wils..
Neem nu de geweldige vrouwen die ik tijdens mijn belevingsreizen, na de shows en op allerlei signeersesseis leerde kennen.

Ik mis jullie enorm en toch kruis ik ze nog vaak hoor. Zelfs in Cornona tijden of zelfs vooral in deze tijden. Vrouwen die op een heel bewuste manier in het leven staan, in harmonie met de natuur leven, en daar vooral velen mee helpen.

Vroeger werden sterke, inspirerende vrouwen als ‘heks’ en ‘gevaarlijk’ bestempeld, nu omarmen we de ‘wijze vrouwen‘ gelukkig weer..En wat ben ik blij met al die straffe madammen.

Misschien zouden ze mij vroeger ook ’n heks hebben genoemd, ik ben verzot op de natuur en het heilzame ervan. ‘s zomers op blote voeten door m’n bedauwde tuin lopen, in m’n eigen kruiden- en groentebak rommelen, daar wat lekkers mee maken, met de paarden en koeien in de wei een praatje maken en ze, als het even kan, knuffelen.

Ik hou ervan om nu in m’n keuken te zitten schrijven terwijl buiten de lente ontwaakt. Er af en toe al een vroege bij zoemt en de mussen ruzie maken om de waterkom. Sokki en Karel liggen aan m’n voeten, de poes ligt op de tafel en ja, dat maakt van mij nu eens een perfect gelukkige vrouw.

Met het ouder (en wijzer?) worden besef en voel ik steeds beter hoe ik - het opgedraaide Duracell-konijn dat vroeger niet kon stilzitten - hier in m’n dorp met de natuur vlakbij tot rust kom en niet zo veel meer hoef. En dat me juist sterk en krachtiger maakt.Het is iets wat dit afgelopen jaar me heeft geleerd. 

Dat vertragen écht geen kwaad kan, dat het zelfs goed kan doen.. Ik geef toe dat is af en toe nog steeds niet simpel voor me. Ik ben er eentje die vroeger écht een tjokvol agenda had en nooit, never nee zei want ik zou eens iets moeten missen.. 

En het feit dat we met z'n allen de natuur weer (terug) hebben gevonden vind ik ook zoooo fijn .. Nog nooit ontmoette ik zoveel mensen op m'n wandelingen door de natuur. Die oerkracht van de natuur, die voelen we allemaal als we er in vertoeven.

Ook heksen halen hun wijsheid, geluk en ondersteuning uit de natuur, ze waren en zijn gewoon vrouwen ( en mannen)  die hun buikgevoel volgen. En dat buikgevoel volgen is iets wat wij vrouwen, moeders, vriendinnen nog steeds heel goed kunnen. 

Een kruiden theetje met extra honing tegen een nare droom, een warme hand op de pijn, rustig luisteren naar een boos gefrustreerd verslag... Volgens mij zijn dat dé dingen die van vrouwen de krachtbron maken die ze zijn. En is het dat wat hen zo opvallend krachtig doet rijzen in tijden van rondvliegende virussen .. 

Gelukkig staan vrouwen steeds meer en meer in hun kracht, omarmen ze hun intuïtie, worden ze steeds sterker om zo ook anderen, die nog moeite hebben in het laten horen van hun stem, te ondersteunen. Volgens de wetenschap hebben vrouwen een sociaal ‘gen’ en mannen niet. Vrouwen zijn vaak diegenen die de communicatie op gang brengen in relaties, zonder die communicatie bloedt die namelijk dood.

De vrouwen die ik  ontmoet zijn mijn inspiratiebronnen, toen ik mijn boek ‘menopower’ begon te schrijven deed ik dat met al hun vragen in m’n achterhoofd. Voor elk boek ga ik tijdens mijn research altijd op zoek naar oplossingen . Een boek over de menopauze schrijven wilde ik alleen doen als dat boek tjokvol eenvoudige en makkelijke oplossingen stond. 

Zo ontmoette ik een gynaecologe die me vertelde over het stille lijden van vele vrouwen met vaginale atrofie waarbij het weefsel broos en droog wordt. Zij was de laatste duw richting Menopower, want zij vertelde me dat vele vrouwen nog steeds niet met elkaar durven te praten over deze o zo bepalende levensfase. En dat wilde ik veranderen. Ondertussen volgde 'Forever young' als levensstijl gids voor mannen én vrouwen en met boek 7  't Zijn de hormonen' leg ik aan iedereen uit: jong en oud, hoe alles-bepalend die onzichtbare 'dingetjes' of hormonen zijn.

Als ‘wijze 50 something..vrouw’ heb ik geleerd dat wanneer vrouwen samenkomen en elkaar ondersteunen ze elkaar kracht geven, meer impact hebben. Als vrouwen samenkomen zijn ze ‘anders’ dan in een gemengde groep.

Al eens gehoord van een vrouwencirkel? Samen met vrouwen van verschillende leeftijden praten, luisteren en elkaar ondersteunen is iets wat vrouwen eeuwen geleden ook deden. Het is wat we soms nodig hebben. En tegenwoordig worden er zelfs via zoom zo vrouwencirkels gevormd . 

 

 

Want we moeten al zoveel in deze rare tijden; een carrière, aantrekkelijk zijn, je kinderen goed opvoeden, je huis spic en span houden en vooral : onze hele roedel gezond houden en de 'thuishangers' begeleiden ... Daardoor praten veel vrouwen niet over wat hen ‘s nachts wakker houdt.

We gedragen ons soms zelfs mannelijker om ons hoofd boven water te houden in wat nog vaak een patriarchale samenleving is. Maar vrouwen zijn de lijm, goed in verbinden en samenwerken.Zo’n vrouwencirkel leert je weer om zachter te worden, naar je energie te kijken zonder angst en te beseffen wat een power er in je zit.

Tijdens de menopauze (zeg maar menopower) krijg je extra kracht om stappen te zetten, waarvan je dacht dat je die kracht nooit zou hebben. Dus laat die empowerment van vrouwen maar full force blijven groeien, we leven in tijden waarin die nodig is. Laat ons dus goed voor elkaar en onszelf zorgen, want vrouwen zijn vaak de spil van een grote ‘roedel’, zorgend voor anderen, hun gezin, familie, vrienden, buren, vaak zetten we onszelf dan helemaal achteraan.

En dat lieve dames is géén goed idee, want om krachtig te kunnen blijven is zelfzorg numero uno !! Ik schreef om die reden mijn boek Me-time, omdat even gewoon 'ikke tijd' een heeeel goed idee is. 

Ons lichaam is écht wel de spiegel van onze binnenkant . Dus ga maar lekker vol voor krachtig ja zeggen tegen jezelf : een lekker bad, je voeten (laten)masseren, gezond, genoeg slapen, goed tussen je oren zitten , kleurrijke voeding eten waarbij je vanuit de groenten vertrekt met daarbij lekker fris mineraal water of een goed glas rode wijn doen deugd en helpen je in je kracht. Ze maken een mooi mens van je en dan maakt je leeftijd geen barst uit.

En als je even extra wil opladen trek dan de natuur in. Na zo’n 20 minuutjes in het groen is je power al een stuk opgeladen. En nu ga ik m’n klapstoeltje in de zon zetten, vitamine D tanken en een kopje golden milk met de kat drinken.

BELANGRIJKE INFO :

Mijn boek Me-time ofwel de overlevingsgids voor druk bezette vrouwen  = uitverkocht, maarrrr ik heb er op het laaatste nippertje nog zo'n 2 dozen van kunnen kopen. Dusss als je nog een gesigneerde Me time wil hebben, stuur dan een mailtje via de contact knop, dan laat ik je weten hoe je nog zo'n laatste exemplaar kan aanschaffen .