Sla over en ga naar de inhoud
• 15 jun. 15

VOOR ALLE BLOKKERS BRAINFOOD !!

Voor sommigen onder jullie is het nog de blokstudenten, of jezelf .. stimuleren, opvangen en ondersteuning geven.
De meesten zijn al een week of zo bezig en dan begint de vermoeidheid bij student (en begeleiders) toch wat toe te slaan.
Vandaar bij deze een speciaal ‘schrijfsel’ om alle bollebozen een extra boost aan energie en brandstof te geven.

Hersenen zijn vaak de spiegel van dat wat zich in de darmen afspeelt, die 2 houden verband met het immuunsysteem en de chemische boodschappersystemen in ons hele lichaam. Kijk dus vooral uit met het spul dat aan voeding is toegevoegd, er zijn wetenschappelijke bewijzen die zeggen dat al de E-tjes die aan onze voeding worden toegevoegd om ze lekkerder, langer houdbaarder en mooier te maken serieuze effecten hebben op onze hersencellen.

In zo’n dip grijpen we snel naar slechte koolhydraten  (lees suikerwafels, chips, micro- golf- snel- klaar- gerechten- etc).
In veel van die hapklare snacks zitten niet alleen slechte vetten, maar ook nog es additieven waar een mens hyperactief van wordt en concentratiestoornissen krijgt.
Vermijd dus zoveel mogelijk klaargemaakte schotels (hup effe snel in de micro), junkfood, chips, lightproducten of suikerrijke hapjes.
Ze bulken van de additieven en zijn slecht nieuws voor onze gezondheid , fysiek en mentaal.

Over naar de goeie , lekkere dingen waar je studenten zoveel mogelijk mee kan omringen om helder en goed te kunnen studeren.
Onthoud vooral dat het in balans houden van de bloedsuikerspiegel héél belangrijk is. Het verschaft langdurige energie, zonder dips..
Trage suikers = granenstropen, kokosbloesemsuiker werken daar goed voor. Maar ook fruit, mét schil, zo worden de suikers nog trager opgenomen en geven ze langer energie.

Dus om die krakende hersens te ondersteunen:
*veel gezonde (liefst biologische wegens = méér nutriënten) groenten en fruit = massa’s mineralen = voor de concentratie en trage suikers voor energie.

*Vette vis zoals makreel, sardientjes en biologische zalm = veel omega 3. Dat vetzuur is letterlijk een geschenk voor onze grijze cellen en ons hele lijf.
Omega 3 = essentieel vetzuur, dat we zelf niet kunnen aanmaken en dat we écht nodig hebben voor een gezond en goed functionerend brein.
Concentratieproblemen kunnen een rechtstreeks gevolg zijn van een tekort aan omega 3.

TIP= Let er bij ‘t nemen van omega3 supplement dat er een hoge dosis EPA 550 mg én DHA 750 mg inzit. Je kan ook kiezen voor de vegetarische omega 3 gelules op basis van algen = ook prima!

EEN BLOKKNDE STUDENT WORDT TOCH BLIJ VAN :

*Een snackje of drankje tussendoor: biedt regelmatig water of kruidenthee aan.
Een kop verse muntthee werkt opwekkend, voeg er eventueel een scheutje natuurlijke (trage) suiker zoals rijst-of haverstroop of honing bij .

*Bij warm weer is  ‘t nOg moeilijker om  te concentreren, probeer het dan met zelf gemaakte icethee ( muntthee koelen mét veel schijfjes bio-citroen of limoen erin).

*Veel water is nodig, want als je te weinig vocht in je lijf hebt , valt je concentratie weg. Zet altijd een grote kan vers water klaar,
eventueel gepimpt met schijfjes komkommer, aardbei, etc. Bij warm weer wat ijsblokjes met daarin een besje, muntblaadje…

*Ook een dienblad met vers fruit of rauwe groenten werkt en geeft een energiestootje. Voeg er eventueel dipsausjes op basis van yoghurt of geitenkaas bij , bakjes met noten, gedroogde vruchten of zaden , wees gerust dat wordt vanzelf weggeknabbeld!

STUDEREN MAAKT HONGERIG!:

*pitabroodjes, *dik besmeerde donkere toast met hummus of pindakaas zijn succesnummers, vooral de combi banaan, pure chocolade en pindakaas!!
De combinatie banaan, chocolade, soyaslagroom is trouwen een échte goeie tegen dipjes. Je gaat er gelukshormonen van aanmaken = goed voor blokbeesten.
*Tortilla's zijn superhandig uit het vuistje - rol ze op - belegd met allerlei groenten - smeersels - verse kruiden zoals koriander,munt,bieslook..en HAP weg ...
*Soep is een makkelijk weg te slobberen energiebron-sop er geroosterde stukken brood met wat boter/olijfolie,peper en grof zeezout over.
*Walnoten en walnotenolie zijn veggie omega3 bronnen = lekker en prima om te druppelen over brood, in bordje soep, salade , etc..

ZENUWEN BLOKKEREN DE EETLUST 'S OCHTENDS

Als studenten ‘s ochtends vertrekken primeren meestal de zenuwen op de honger, een smoothie kan dan soelaas bieden.
Want je maag zit vol (dus geen zure oprispingen) en je krijgt de nodige vitaminen en vezels binnen. Maak de smoothie met soya-amandel,-haver-, of speltmelk.
Melk lapt op en verslijmt dat gestreste lijf, tenzij je verzuurde zuivel zoals yoghurt of karnemelk gebruikt.

Bananen  maken smeuïg, bessen geven energie, wat nootjes en zaden zorgen ervoor dat de suikerspiegel (én het energielevel) lang op peil blijven. Een smoothie is zo gemaakt en trouwens veel beter voor je maag en mind dan een verse jus ‘d orange, die je maag alleen maar meer overhoop helpt (wegens te zuur). Als je vers sap wil maken kies dan voor rode pompelmoes of appelsap en verdun het met water.