Sla over en ga naar de inhoud
• 28 aug. 16

Vol energie 't nieuwe schooljaar in

gezondheid lifestyle kinderen family energie food voeding

Maar of ze nu groot of klein zijn, je wil ze na de heerlijke, lome, lange uitslaapvakantie , weer tjokvol energie , blij op de rails zetten voor 't nieuwe schooljaar , dat ze lekker in hun vel zitten, goed uitgerust zijn én een goede spijsvertering hebben is cruciaal.

Mar10 tips om zo fijn mogelijk te starten:

1. Structuur:

Zorg voor groot en klein (ja jij ook ) voor een ochtend en een naar-bedritueel dat geeft rust en een veilig gevoel. Op tijd naar bed is héél belangrijk. Zo kan je voor het slapengaan nog even de dag overlopen, eerst de mindere, dan de leuke dingen bespreken. Zo kan je kind z'n hart luchten en hoofd leegmaken. Bij slecht inslapen helpt verstuiven van wat lavendel of roomse kamille. Mijn zoon zweert bij een voetmassage met wat olie (zit ie weer echt in z’n lijf) en anders helpt rescue slaap van dokter Vogel.

2. Opstaan !! :

Leg 's avonds al wat fruit, groenten, superfoodpoeder klaar . Maak een smoothie van de dagverse vruchten, (niet meer dan 3 vruchten) met eventueel wat amandel-, haver-of sojamelk bij. Melkproducten verslijmen het lichaam en kunnen spijsverteringsproblemen (= minder weerstand) veroorzaken. Rode vruchten zoals kersen en aardbeien bevatten mega-veel vitamine C, dus geef er  daar maar lekker veel van. Het werkt versterkend en ontgiftend. Gooi alles 's ochtends in de blender en serveer dat bij 't wekken van je spruit,je  liefste en neem zelf aub ook een glas. Zo kan het fruit zakken tijden douchen en aankleden zodat het niet te dicht op je ontbijt zit en de boel gaat gisten (fruit & granen = protjes ...)

3. Aan taaaafel , ontbijten = cool :

Een gezond én lekker ontbijt, waarbij iedereen aan tafel zit is een geweldige start voor een schooldag. “Samen” aan de dag te beginnen is écht quality time. Een gezond ontbijt kan al heel veel vitamines en mineralen bevatten die je kind nodig heeft. Een vegan roereitje van tofu of boontjes in tomatensaus (zonder toegevoegde suikers) zit boordevol goede eiwitten proteïnen, koolhydraten én vezels. Lekker speltpancakes met wat ahornsiroop  zij  zo klaar als je je beslag de avond tevoren al gemaakt hebt , ga voor 4 el per pancake en ze zijn schattig en net groot genoeg.Of maak 's weekends je eigen granola , tjokvol je favoriete noten, zaden en havermout, mix met veggie melk of laat een nachtje trekken in amandelmelk zodat je ' s ochtends een smeeuig granola-papje hebt. Al die vezels , vitaminen en mineralen geven LAAAAAAAng energie en zorgen ervoor dat je kind niet meteen naar de suikerwafel-automaat holt of zich volpropt met dingen die niet zo gezond zijn maar z'n energiedip eventjes opvullen. Let wel eventjes , want voor je t weet treedt de vermoeidheid weer in, dat heb je nu eenmaal met 'snelle ' suikers (=zonder vezels, en ander nutrienten , maar veel smaak-, kleur-, bewaarstoffen )..

4. Groenten :

De groenten die je kind lekker vind passen evengoed bij een ontbijt als in de boterhammentrommel. Ga aan het experimenteren met donker brood,essenebrood (bij de natuurwinkel), pitabrood,tortillawraps of grote slabladeren om iets in te draaien. Gluten kunnen sommige mensen moe maken, probeer daarom eens uit of je kind meer energie heeft als ze een tijdje geen tarwe eet. Je kan dan wel gaan voor rijst, quinoa, boekweit of spelt **. Een vrolijk bakje vol knabbels zoals kerstomaatjes, selder, worteltjes, geitenkaasblokjes of nOg beter vegan-kaasblokjes (ik vind Wilmersburger superlekker) , aardappelslaatje doen eten. Als olie kan je wat walnotenolie (gezond!) of olijfolie extra virgin gebruiken. Appelazijn is frisser zuur en emulgeert vetten, dus doet al wat voorwerk voor de darmpjes. Als je kind niet van groenten houd kan je nog altijd de soeptruuk toepassen, in de thermos of als ze van school komt (dan grijpen kinderen meestal meteen naar iets “eetbaars”). Probeer de groenten van het seizoen te gebruiken en kokkerel zoveel mogelijk met biologische voeding. Het bevat meer voedingsstoffen en heeft meer smaak waardoor je kind minder opzij zal schuiven.

5. Kleur:

Probeer de maaltijden zo kleurrijk mogelijk samen te stellen, hoe groener hoe meer chlorofyl (ontgiftend voor de darmen), hoe roder of oranjer hoeveel meer vitamientjes, etc.. De kleur staat voor antioxydanten = extra ondersteuning voor een gezond en vitaal lijf.


6. Vlees of vis of ???

Omega 3 is goed voor de denktank, je kan gaan voor vegetarische supplementen of af en toe kiezen voor vette vis. Sommige kinderen haten het, maar net zoals met de meeste voedingsvoorkeuren volgen kinderen vaak de voor-of afkeuren van hun ouders.. Varieer ook met vegetarisch/vegan - hummus (kikkererwten + olijfolie + Tahina + look + lenteui in blender en hoppa klaar) en probeer zeker es groentespread met gegrilde groentjes of salade ipv een smos met vlees, kaas en mayonaise. Dat varieren geeft je kind dat “ietsje” meer dan een boterhammetje belegd met worst. Als je voor vegetarisch of vegan kiest , ga dan voor een vleesvervanger zoals seitan die tjokvol gezonde plantaardige eiwitten zit, ook soja , tempeh of tofu zijn lekker. Voorwaarde is wel kruiden, marineren, goed bereiden !!Alle dagen vlees is TOTAAL niet nodig en tegenwoordig ook zo uncool mbt dierenrechten en ecologie.Als je voor echt eitjes wil gaan , ga dan aub voor die van de kipjes uit eigen tuin of van bij een bekende, de kipjes die 'moeten' leggen hebben een erbarmelijk leven, net zoals hun kuikens, waarvan velen ( vooral de haantjes) levend vermalen in kippenvoer eindigen (gruwel écht gruwel ). De kipjes belanden na maximaal 5 jaar dagelijks teveel leggen (niet natuurlijk) als kipfilets in de koeltoog. Vandaar dat ik voor mijn kroost, die niet volledig vegan is, eitjes bij de buren haal, kipjes die lekker vrij rondhuppelen in een grote tuin, niet dagelijks leggen, regelmatig een zandbad nemen, in bomen zitten, zelfs in onze tuin scharrelen en veel biologische groentenresten krijgen van ondergetekende.

 

7.Hoppa naar school!

Maak van het samen naar school en terug naar huis gaan een feest, op de fiets, in de auto is er tijd en ruimte om bij te kletsen, liedjes te zingen of over school en belevenissen te praten.


8. Nog meer energie !

Ga voor vezelrijk en trage suikers , vermijd geraffineerde voeding , die is leeg (= zonder mineralen, vitamines, vezels...) en maakt moe. Geef als snacks dingen mee zoals zakjes druiven, hapklare stukjes fruit, noten, zelfgemaakte notenbars , restjes smoothie, een opgerolt pancakje met wat jam ertussen , een bakje soep etc en probeer je kind zachtjes te laten afkicken van 'lege' vermoeiende voeding zoals fabriekskoekjes, snoep, wit brood, witte pasta etc.

9.Drinken !!

Elk mens heeft zo'n 30 ml drank per kilo lichaamsgewicht nodig. De enige drank is water en thee zonder theeine, alle andere 'dranken' zijn eigenlijk voeding waar je maag op moet werken.Frisdrank = water met witte suiker en een smaakje + koolzuur , vermijd het , het maakt moe, dik en verstoort de concentratie. Ook sap zit tjokvol suiker, geef je kind eerder fruit, noten of knabbelgroenten mee, bouw af als je kind gewend is veel sap of suikerhoudende drank te drinken, en vervang indien mogelijk door bvb water + appeldiksap (geconcentreerd suikerloos sap van bij de natuurwinkel) , leng steeds meer aan. Of 'pimp' je water dmv ijsblokjes met daarin een vruchtje, muntblaadje, lekker veel ijsblokjes of juist wat blokjes gember en munt in je theekop , etc..

10. Ontlaaaaden !!

Na school je verhaal kunnen doen, ontladen , lekker buiten , op de trampoline , in de natuur, met de hond er even uit, het  is belangrijk,. luister écht naar je kind als het z'n verhaal vertelt, kijk je kind aan als t verteld en laat merken dat je ook écht luistert. Zo kan je kind de indrukken van de dag een plaats geven.Zorg dat er 'hapklare' lekkere dingetjes klaar staan als hongerige leeuwtjes thuiskomen .

 


Boekentip = ' Ze zijn wat je ze te eten geeft'  van dokter Alex Richardson over hoe voeding de stemming en het leergedrag van kinder kan beinvloeden.

Maar ook off course , mijn boek 'Easy, healthy, fast' met makkelijke gerechten die je zowel vegetarisch als met vlees of vis kan bereiden, met slechts 5 ingredienten (dus niet lang door de supermarkt sjezen op zoek naar ingredienten ) en klaar in zo'n 15 min. Dus geen uuuuren in de keuken boven de potten staan zweten maar ruimte voor 'quality-time' . In mijn boek staan ook een hoop lekkere en makkelijke snacks voor groot en klein die je in een wip klaarmaakt ! Maar ook in 'Me-time' en in Be-time' staan een hoop makkelijke, lekkere , gezonde en snelklaar (ik ben van de ongeduldige soort ) gerechten, zoals een hoop lekkere gezonde belegideetjes voor in de brooddoos in mijn laatste boek 'Be-time' .

Voila , veel succes !!!