Sla over en ga naar de inhoud
• 27 aug. 15

Voeding voor kids ..

De vakantie  is alweer achter de rug en wat was het zalig met veel zon en heerlijkheid thuis en op 't strand.
Maar wat me ook de afgelopen zomer opviel als we ergens op een terras strandden  krijg ik t nog steeds op m’n heupen als ik zie wat er vaak onder ‘kindergerechten ‘ op kaarten staat :Anno 2015 trekken veel ouders wel eens mèt kroost richting restaurant of brasserie. Voor ’t gemak (effe echt geen zin in zelf koken) of gewoon voor de gezelligheid..

Dan schotel je, de kleinere klantjes toch ook graag iets lekker én voedzaams voor? Géén zielig wit verbrand boterhammetje ham/kaas met een zieltogend blaadje sla, uitgedroogde wortel- en komkommerresten ernaast of de eeuwige witte spaghetti met varkensgehaktsaus. Waar blijven de groenten, de wortelpuree’s, volkoren pasta’s of de gegrilde stukjes vlees of vis (≠vissticks waarbij je de vis niet meer herkend en er massa’s vetopzuigend broodkruim rondzit) ?..

Ok waarom breek ik hier een lans voor gezond voor onze kids? Omdat we straks weer aan de boterhammendozen staan en:

= Feit dat we goeie eetgewoontes al heel jong leren

= Onomstotelijk bewezen = slechte voeding brengt de lichamelijke én geestelijke gezondheid van kinderen in gevaar.

= Zo dat veel of regelmatige bewerkte, geraffineerde voeding = HET middel om een ravage te veroorzaken in de energietoevoer van de hersenen.

En dan zijn er nog die gerechten die gezond lijken maar het niet zijn; bewerkte “vetarme” producten zijn niet gezond, ze bulken van de verstopte suikers en ongewenste ingrediënten, zoals slechte vetten. Veel kinderen voeren een dagdagelijkse strijd tegen Obesitas en verwarde smaakpapillen.
Omdat ze zo gewend zijn aan : suikers , smaakstoffen, vetstoffen en kleurstoffen  hebben hun smaakpapillen zoveel chemische ‘troep’ over zich heen gekregen dat ze van alles NOG méér nodig hebben  om het te proeven. Veel water drinken is één van de eerste stappen om je lijf te ontdoen van 'tongplak'.

Water drinken is goed voor groot en klein, dat hoeft niet veel te kosten en kan ook ecologisch.
Drink gewoon gefilterd kraantjeswater , laat naargelang je budget of een filter op je kraan plaatsen of koop een filterkan.
Met zo'n kan bespaart een gezin met 2 kinderen jaarlijks zo'n 1500 !! Euro. De filters kan je inleveren bij bvb Colruyt , er worden gewoon nieuwe kannen van gemaakt ,
dus het komt ook niet in onze natuur terecht. Nog een goeie = geen gezeul met flessen , de glazen worden met veel chemicalien gespoeld,
de plastieken flessen , ja begin ik nu niet over , later meer of effe m'n boek Be-time op naslaan.
Water is dan economisch en stukken gezonder dan al dat prikspul, limonade zit vol chemische smaakstoffen en suikers .
Voor de smaak kan je water ‘pimpen’ met schijfjes komkommer, fruit, limoen, citroen of besjes .
Of je voegt er wat diksap ( geconcentreerd natuurlijk sap zonder extra suikers  ) bij

Ok, ok ik weet hoe een kind  kan jengelen tot het toch dat snoepje of frisdrankje krijgt. Dus af en toe een snoepdag , met daartussen veel water om alles weg te spoelen moet kunnen. Maar wel dat we allemaal worden wat we eten .
Er is écht een verband tussen food en mood. Dus veel suiker en troep wordt:

  • Méér kans op ADHD,
  • Méér Leermoeilijkheden
  • Méér kans op diabetes
  • Méér hartkwalen en alle ander nare toestanden die je krijgt wanneer je je lijf niet goed voedt.

Conclusie:  Een korter en ongezonder leven dus altijd toegeven aan t gejengel = meestal géén goed idee .

Dus wat nu ? Een paar tips & tricks:
Zorg ervoor dat je altijd gezonde knabbels zoals noten, fruit, gedroogde vruchten, groentestengels, radijsjes, tomaatjes , bij de hand hebt.
Voeder de ‘hongerige leeuwen’ als ze uit school komen met gezonde ‘hapklare brokjes’ .
Fruitslaatjes met muntblaadjes, wat pitjes er overheen gestrooid zodat het allemaal nog langer energie geeft (want vezelrijker) 
Koude volkoren-of boekweitpannenkoeken met rozijn, appel, kaneel en rijststroop of boterhammen met vijgen - , amandel- of hazelnootpasta (DE chocovervanger).

En experimenteer voor de lunchtrommeltjes, het moeten niet alleen maar boterhammen zijn, je kan ook even snel andere , gezonde lunches maken voor op school (of op het werk). In Be-time heb ik  een heleboel lekkere, gezonde , makkelijke én GOEDKOPE meeneemlunches staan die in de ‘boterhammendoos’ passen, check it out !!
Mijn man krijgt vaak ook wat van dat spul mee en is dik (maar niet letterlijk) tevreden.

In mijn boeken probeer ik altijd makkelijke en ook betaalbare gerechten te zetten die gezond en lekker zijn.
‘Easy, healthy, fast ‘ is mijn kookboek waarmee je dmv het gebruik van slecht 5 ingrediënten al zalige gerechten op tafel tovert.
Dus go for it !!!!!! Mama’s, papa’s, tieners en alle ‘dearly beloved ‘ en alle keukenkoks die dit lezen .
Uw lijf(je) zal u dankbaar zijn.

O ja mijn boeken kan je via deze site ook gewoon bestellen, klik op knop ‘boeken’ .
Nog een geweldige tip voor ouders is het boek :" Gezond Groeien ! Een nieuwe kijk op voeding voor kinderen! "
Check ook zeker de site van magazine Pure Child eens , je vind er massa’s tips op: http://issuu.com/purefoodforchildr…/docs/purechild-juni_2015