Sla over en ga naar de inhoud
• 20 mei 16

Vegans do it better ...

vegan lifestyle

Sinds zo'n dikke drie weken ben ik een veganistisch dieet begonnen, niet om af te vallen wat je meteen denkt bij 't woord dieet. Neejeu , omdat ik van dieren hou en tot voor kort (en nog steeds eigenlijk) heel erg van kaas. Ik wist wel dat de zuivelindustrie ook geen geweldig fijn leven was voor koe en kalf , maar ik suste m'n geweten door alleen maar voor biologische kaas en yoghurt te kiezen. Nog het liefst van kleine dieren zoals schaap en geit want die mogen toch buiten staan, niet?... En verder plantaardige drank natuurlijk en no never melk, want dat verslijmd je lijf, waardoor je darmen niet goed de voedingsstoffen kunnen opnemen, je keel en neus gaan dichtzitten en je reutelend gaat snurken. Getuige onze papa die vroeger bij het niet goed kunnen slapen een tas warme melk met honing dronk. Hij sliep daarna als een roos, ons mama en ik niet meer. Hij klonk als een cirkelzaag (van die verslijming boven in de keel weet je wel ...).

Dus ik dacht dat ik vrij goed en bewust bezig was, ook bewust van het milieu, na m'n makkelijk ecologisch lifestyleboek 'BE-RTIME' wisten jullie ook dat vlees of vis eten geen goed idee is voor dier, planeet en onszelf, maar dat de impact nog veel groter was dan ik voorzichtig opperde in Be-time shockeerde me ook toen ik de mooie en interessante documentaire 'cowspiracy' zag.

Dat onze aarde vroeger werd bevolkt met 1 % mens en 99% wild dier en nu door 2% wild dier en 98 % mens is nogal een ontwikkeling (of hoe noem je zoiets netjes), dat we de veeteelt verantwoordelijk is voor zo'n 51!! % broeikasgas tegenover 13 % uit de vervoerspollutie (auto's , vliegtuigen,..).??? In 1812 waren we met zo'n miljard mensen , in 1912 met zo'n 1,2 miljard en nu met bijna 9 miljard in 100 jaar tijd !!! Hellup wat nu ? Want 1 miljard van die mensen lijdt honger, terwijl 50 % van al het graan ter wereld naar de veeteelt gaat, die eten vaak waterhoudende granen zoals soja, daar worden gigantische vlaktes voor gebruikt, wouden voor gekapt , 1 hectare amazonewoud per seconde wordt gekapt, binnen 10 jaar is de groene long van onze planeet aan dit tempo volledig weg !!! 

De methaan, afkomstig van de mestgassen van vee heeft desastreuze gevolgen voor ons milieu , nog meer dan CO2, methaan warmt 86 keer zo snel onze aarde op. We zouden dat probleem en de hongersnood in 20 jaar volledig kunnen oplossen als we allemaal overschakelen op een plantaardig dieet, maar ho maar dat vinden we moeilijk. Neem de Vlaming z'n vleesje af en velen steigeren. Ik was al een tijd vegetariër maar at daar tegenover heel veel kaas, nu dus niet meer. het bekijken van Cowspiracy gaf me een hele gegronde reden om af te kicken van m'n vettige, planeet- en dieronvriendelijke levenswijze.

Ik had de heerlijke luxe om tijdens een zalig, lekkere week bij 'Morna Retreat' met de dames van 'The green happiness' ( 2 Nederlandse bloggers die enthousiast schrijven over veganistisch leven)  in Ibiza te verblijven, van hen leerde ik dat mijn vette kaas-gewoontes letterlijk een laagje legde rond m'n insulinereceptoren, waardoor m'n lijf én niet doorhad hoeveel suiker er al in m'n lichaam aanwezig was én naar suiker/energie bleef verlangen. Teveel vet eten doet dat met je lijf, je gaat letterlijk 'craven' naar suiker, blijft eten, knabbelen en dikker worden. Eerlijk: de eerste 2 dagen had ik stekende koppijn en voelde ik me niet top. Dat kwam vooral doordat ik moest afkicken van m'n koffietjes, ondertussen drink ik elke dag 1 deca- (natuurlijk ont-cafeint bestaat dit woord?) met opgeschuimde plantaardige melk, lekker en een snoepje.Wat ik ook in het begin had was HONGER !! Dat kwam omdat ik niet genoeg groenten, fruit en granen had, ik at het alsof het een voorgerechtje was, alsof ik nog op hetgesmolten kaasje, de mozzarella bol of de feta blokjes zat te wachten, wel die kwamen dus niet ..

Maar weet je wat helemaal geweldig is ? Ik heb totaal geen opvliegers meer , de cafeïne speelde daar blijkbaar een hele grote rol in ... en de stress, dus bij thuiskomst wil er nog wel es wat verhitting optreden als ik me kwaad of zenuwachtig maak, maar het verschil is gi-gantisch !!

Ook een ritje naar de supermarkt is in het begin niet makkelijk, overal zitten wel eieren of melk in. Ik heb wel beslist dat ik sowieso wat kipjes wil redden en een fijne thuis wil geven in mn tuin, de eitjes zijn dan voor mn man en zoon bestemd, zo heb ik ecologische keukenrestjes opruimers, gezellige kipjes en een paar leg-zieltjes gered.

Ok dus , ik hou op want bloggen wil zeggen kort en bondig en ik ben weer op dreef, kijk effe naar cowspiracy, geen zielige film met gemartelde dieren, kijk misschien heel effe weg bij het filmen van de eend...Voor de rest TOP INSPIRERENDE film die er in Amerika al voor zorgde dat ie van een MOVIE tot een MOVEMENT uitgroeide en velen inspireerde om vegan te worden.

Dus go for it, t is lekker en o zo gezond, ook voor de planeet en de beestjes XX

 

PS Cowspiracy kan je bekijken  via Netflix of internet.