Sla over en ga naar de inhoud
• 04 apr. 16

TO SUPPLEMENT OR NOT ....

Gezondheid

Als je goed, gevarieerd en biologisch eet, heb je amper voedingssupplementen nodig. Bij consumptie van ‘gewone’ groenten en fruit helaas wel. Daarnaast zijn er situaties waarbij je lichaam een ‘extraatje’ kan gebruiken, zoals na ziekte (ik heb na m'n griep meteen een paar doosjes ingeslagen) .  Supplementen helpen amper wanneer je heel ongezond leeft, maar als je rookt kan een extra dosis vitamine C (zo’n 125 mg/dag) je lijf wel een steuntje geven om te ontgiften en de weggerookte C aan te vullen. Tegenwoordig kan je supplementen vinden in een perfecte mix voor het ‘extraatje ‘ dat je nodig hebt zoals bij slaapproblemen, een stijf bewegingsapparaat of wanneer je bij t wisselen van de seizoenen snel verkouden wordt.

Maar er zijn ook supplementen die je preventief kunnen beschermen tegen de wat zwakkere ‘genen’ die in je familie heersen. Bij ons in de familie hebben we een zwak vatensysteem en hart. Vandaar dat ik gefermenteerde knoflooktabletjes en Q 10 slik. Die looktabletjes verdunnen je bloed, verbeteren je weerstand, helpen je vatensysteem sterk te houden. Ik slik dus ook coenzyme Q10 om al m’ n lichaamscellen extra te ondersteunen en ik neem extra Kurkuma omdat dat m’n vetvertering en weerstand ondersteunt en m’ n gewrichten ook een tikje extra ondersteuning geeft. Over die Kurkuma schrijf ik morgen een extra blogje , want da’s zo’n interessant kruid !

Zoals veel vrouwen heb ik ook wat luie darmen en naast vezelrijke voeding helpt’ het écht om zo regelmatig een kuurtje met Pre- en probiotica te nemen. Dat en vezelrijk eten, houdt m’n  darmflora in goeie conditie. De pre = voeding voor de goeie darmbacteriën, de pro zijn extra goeie darmbacteriën. Ook na een antibioticakuur is het aangewezen om zeker probiotica te nemen om je darmbacteriën weer in een gezond aantal te krijgen.
Als extra gebruik ik ook regelmatig rauwe BIO tarwekiemen , die zijn én vezelrijk en ze zitten tjokvol gezonde vetzuren , vitaminen, mineralen en eiwitten , écht superfood dus.Je kan ze toevoegen aan je yoghurt, op je granola strooien, of bovenop je aardappeltjes, soep, salade etc. Wel nooit verhitten he, maar achteraf toevoegen (zo'n 1 a 6 eetlepels per dag)

Kortom , supplement, ja hoor , ik pak ze ook , in de zomer niet maar alle maanden daar rond wel.

En zeker niet te vergeten ook mijn lepeltje goeie vetzuren , omega 3-6-7 en 9 Omdat je hele lijf bestaat uit miljarden cellen en de vitaliteit en gezondheid van die cellen heel erg afhangt van de gezonde vetzuren die je binnenkrijgt. Omega 3 en 6 maken onder andere de celwand soepel en doorlaatbaar zodat ze voedingsstoffen kunnen opnemen, omega 7 werkt ontstekingsremmend, verzadigend en is ook een topper wanneer je in een hormonenroetsjbaan zit.7 en 9 gaan hand in hand . En daarom neem ik n met 'respect' geperste olie waarin alle vetzuren in goeie balans zijn, die koop ik bij de bio-winkel, wel iets duurder , maar echt TOP superfood , 1 theelepel pere dag volstaat om je dagelijkse aanbevolen gezonde vetzuren binnen te krijgen. Om tekorten aan te vullen , ook als je  weinig energie hebt, neem ik soms 1 a 2 eetlepels bij t ontbijt.  .