Sla over en ga naar de inhoud
• 23 sep. 15

Stresss ? NOT nèm.

Vanaf november begin ik eraan, workshops geven over gezonde levensstijl en lastige dingen, zoals stress, onder controle houden.
Eigenlijk is dat wel grappig, want als er zo’n paar jaar geleden één stress kip rondliep dan was het wel yours truly, ondergetekende, ikke.
Want ik heb zowat m’n hele leven de onhebbelijke gewoonte om alles, maar dan ook ALLES tot het laatste nippertje uit te stellen.

Met de slogan , “ik functioneer beter onder stress”, heb ik dat jaaaren kunnen volhouden.
Totdat ik tijdens m'n opleiding de alarmfases van échte stress leerde herkennen: Spanningshoofdpijn, vermoeidheidsklachten, moeilijk inslapen, maag- en darmklachten, onverklaarbare vage klachten en pijntjes.

En dan zijn er nog de niet fysieke signalen zoals angst-, onrust-, frustratie - en schuldgevoelens.
Eigenlijk mocht ik ze allemaal regelmatig aanvinken en dat wil dus zeggen dat je tOch niet écht goed bezig bent. Want de gevolgen van die alarmsignalen zijn niet te overzien, langdurige blootstelling aan stress leidt tot ziekte, van chronische ontstekingen tot hartproblemen.

Conclusie: De kwaliteit van je leven = afhankelijk van de hoeveelheid stress in je leven.

Dus wanneer je regelmatig last hebt van bovengenoemde, of je af en toe een rare spanning in je nek voelt lees dan aandachtig het volgende:
Er zijn namelijk hele leutige manieren om op korte tijd te ontstressen!!
Dat doe je door al die opgebouwde spanning, letterlijk los te laten.

Stress = 'n hele oude reflex die we nog meedragen uit de tijd dat we in onze bloterik achter beesten jaagden en in holen woonden.
Het instinctieve “fright or fight” systeem slaat nu nog wel aan, maar er volgt geen échte vechtpartij of vlucht op leven of dood, waarna we kunnen bijkomen in een veilig onderkomen. Nee we blijven in onze 'stress-modus' hangen en zo brandenen we langzamerhand al onze reserves aan goeie mineralen en vitaminen op.
Kunst is dus om af en toe te ontladen en tot rust te komen (zonder dat daar gewonden bij vallen).

Bewegen, lachen en eens goed ademen kunnen wonderen doen voor ons oververhitte systeem.

*Wanneer je een zwaar stressmoment overkomt op het werk, vloek dan toch maar even, want dat verlaagt de stress, je ontlaadt jezelf als het ware.
Zij het verbaal ipv met je vuisten of benen. Dat vloeken schijnt zelfs de band met je collega’s te versterken. (kijk wel uit dat de baas of klanten niet in de buurt staan!).
*Ook een dutje, dat heet nu 'n  powernap,  doet wonderen. Niet alleen voor je stresslevel, ook je geest wordt er helderder van, je vet verbrand beter, je huid wordt mooier, je wordt productiever en je hebt minder kans op hart- en vaatziekten.
*Een goeie lachbui is een ontlading die ook nog eens hartversterkend werkt, je oorlellen masseren (trek, wrijf, tokkel, kortom speel ermee),
pepermuntolie op je slapen smeren, het helpt allemaal.

*BEWEEG !! = n écht goeike tegen stress.

Start rustig met bvb. dagelijks een wandeling die je met de tijd wat langer maakt en wat steviger stapt, de aanschaf van een asielsukkelaar = hier n echte goeie stimulans.
Of ga start to runnen in een groepje of met Evy in je oren : ook ik ben er mee begonnen-Nu was mijn conditie tot een maand terug er een van een gestrande walvis. Na 200 meter lopen was ik klaar voor reanimatie. Dus ook ik moest héééééél rustig starten en dat voelde heel truttig, met een 1 min. lopen, 1 min. stappen. En zo 20 minuten lang.
Ik moet zelfs bekennen dat wanneer ik tijdens die eerste week een andere jogger tegenkwam, ik dan heel even ook wat harder ging lopen, vrolijk “goedemorgen” zei en vervolgens bij de volgende boom hijgend moest bijkomen van die extreme inspanning. Maar terug bij de korte loopminuutjes. Ik loop nu al wat langer en het voelt steeds lekkerder, mijn billen lijken het te winnen van de zwaartekracht, ik slaap beter, ik kom ’s ochtends beter uit bed, en bovenal: mijn lontje is vééél langer geworden.
Dus dat wil zeggen dat ik minder snel in de stress 'schiet'. Ik denk ook massa's endorfines (blijdschaphormoontjes) aan te maken want ik verlang stilaan naar dat loopje
en ben vooral heel trots op mezelf.

*En als er géén tijd is voor lopen, lachen of vloeken. Blijf dan goed ademen! Leg je hand op je buik en volg aandachtig 3 a 4 ademtochten en de stresssituatie neemt afstand.