Snottebel, ik krijg je wel !!!
1. Ga voor koolsoorten, zet gerust winterkost op tafel en vooral: vertrek vanuit groenten
Die zitten tjokvol selenium, ijzer en allerlei vitamines en mineralen die je gezond houden! Gestampte aardappelen: meng 2 zoete aardappelen met de rest witte = nOg meer goed spul , voeg daar bvb boerenkool bij ( best een pak gesneden kopen en dat in de vriezer leggen, zo wordt de boerenkool bij het stoven sneller zacht) , voeg daarbij een eitje, vegan rookworst of dat wat je lekker vind en overstrooi met Gomasio = lekker geroosterde sesamzaadjes + zeezout van bij de natuurwinkel.
Voor de andere groenten kan ik groene bladgroenten als toppers aanraden : De geadviseerde 300 gram is niet voldoende. Eet minstens het dubbele. Hoe? Bij voorbeeld, ontbijt met een groene smoothie, neem wortel, tomaatjes of selderij mee als tussendoortje, lunch een keer met een salade en schep ’s avonds flink wat groenten op.
De lever ontgift en is belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Eet daarom voedsel zonder kunstmatige toevoegingen en kies zoveel mogelijk voor biologisch geteeld voedsel. Vul je boodschappenlijstje aan met artisjok en kruisbloemige groenten zoals boerenkool, broccoli, sla en kool.
Kies ook eens wat vaker voor bittere groenten zoals witloof, radijs, knolraap, schorseneren, rucola, bieten, avocado, asperges, waterkers en prei . Deze groenten ondersteunen de werking van de lever.
Met olijfjes, appels, peren, veenbessen en citroen doe je je lever ook een fruitig pleziertje. Kruiden voor je lever? Mariadistel, rozebottel, rooibos en paardenbloem!
Kleur, kleur en nog eens kleur = veel antioxidanten = gezondheidsondersteunend. Eet dagelijks minimaal één van de volgende voedingsmiddelen: bieten, wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook. Zij zijn namelijk rijk aan vitamine A en C. Net wat je afweersysteem nodig heeft!
3. Spice it up!
Pittige kruiden zoals chilli, gerookte paprika, gember, kurkuma, kaneel of kruidnagel toevoegen aan je gerechten maakt ze nOg gezonder. Deze kruiden staan bekend om hun ontstekingsremmende en weerstandverhogende eigenschappen. Als het gerecht klaar is overstrooien met nog extra verse kruiden = dubbel winst aan goeie stoffen .Een lekker pittige maaltijd verkleint je kansen op griep of verkoudheid.
4. Snack tussendoor paranoten
Paranoten bevatten meer dan 50x zoveel selenium als de meeste andere voedingsmiddelen. Selenium is een belangrijke antioxidant die je lichaam beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Maximum 3 paranoten volstaan al om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium binnen te krijgen. Teveel = niet gezond eerder juist weer ongeond, ook zwangere vrouwen en kinderen kunnen zich beter beperken tot max 1.
5. Paddenstoelen
Wie denkt aan de herfst, denkt automatisch ook aan paddenstoelen. Enoki, shiitake en oesterzwammen zijn goede weerstandboosters omdat ze o.a. rijk zijn aan antioxidanten. Draai ze in je soep, currys, stoofschotels, soep en experimenteer met hun smaken. De witte Parijse champignon is een te negeren paddenstoel, wilde champignons bevatten veel meer weerstandsboosters.
6. Eiwitten
Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor ons lichaam om anti-lichamen en enzymen van het immuunsysteem te produceren. Eet dus voldoende vleesvervangers, eieren, bonen, peulvruchten en indien je wil ook kwaliteitsvlees ( wild, biologisch dynamisch), zo weinig mogelijk rood vlees en niet teveel vis ( wegens erg vervuild ) .
7. Gebruik dagelijks voldoende vitamine D3
Gebruik dagelijks voldoende vitamine D3. Deze actieve vorm van vitamine D komt met name voor in vette vis ( maar ook weer hier alleen biologische kweekvis zonder zware metalen of plastics) en is essentieel voor een groot aantal gezondheidsfuncties. Eidooiers bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine D3.
Ontdek ook de Vitamine D van A.Vogel via deze LINK .Via de link BESTEL kom je dan rechtstreeks op de A.Vogel- site en kan je dmv de code MAR10 te gebruiken, korting krijgen op je rechtstreekse bestelling. Dit voedingssupplement is 100% plantaardig omdat het korstmos bevat in plaats van dierlijke vitamine D. Het is goed voor botten en tanden, goed voor de weerstand en normaal functioneren van spieren.
8. Drink elke ochtend een glas lauwwarm water met citroensap & ' s middags verse muntthee of groene thee ipv koffie
Ik start de ochtend eerst met lauwwarm water met wat citroen en dan mijn Golden Milkje. Citroensap bevordert de leverfunctie en is een goede bron van hydratatie voor je lichaam. Daarnaast is het een bron van vitamine C wat onmisbaar is voor ons immuunsysteem. In de golden milk zit dan weer heel veel kurkuma, gember en nog allerlei weerstand bevorderende stoffen. Meer over golden milk lees je via deze link. Beide dranken versterken de bloedvaten én bevorderen de ontgiftende werking van de lever.
Vervolgens kan je ‘s middags een kop verse muntthee voor jezelf maken. Munt bevat veel belangrijke mineralen en vitamines die het immuunsysteem ondersteunen. Daarnaast heeft munt een krampstillende werking en bevordert het de spijsvertering.Overgiet je munt nooit met kokend water, dan worden de blaadjes zwart, wacht even tot het water wat is afgekoeld en overgiet dan je blaadjes, voeg eventueel wat kaneel, citroen of kokosbloesemsuiker toe.
. Wees zuinig met suiker en vermijd geraffineerde suiker
Suiker onderdrukt het immuunsysteem en vermindert het vermogen van witte bloedcellen om schadelijke bacteriën uit te schakelen.Daarnaast geeft het je een sneller schommelende bloedsuikerspiegel, wat een grote impact kan hebben op je energie .
10. Eet met aandacht!
De vertering van je voedsel start al in je mond (en vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van je immuunsysteem). Geef jezelf daarom een kauwtraining. Oefen een aantal dagen lang om kleine hapjes te nemen. Kauw iedere hap minstens 30 keer. Leg je vork of lepel tussen ieder hapje neer. Eet met aandacht.Ik weet het niet makkelijk , maar = Dat is mindfull en werkt ook nog es ontstressend .
zefiodhzoiehf azeoaze jf^pazoj efazef
zf
zaef
azef
az
fe