Sla over en ga naar de inhoud
• 20 apr. 17

Verzadigd vet en kokosolie - niet kort door de bocht..

gezondheid kokosolie kokos vet
"Elke waarheid verloopt in drie fasen.:
Eerst wordt ze belachelijk gemaakt.
Vervolgens wordt ze hevig bekritiseerd.
En uiteindelijk wordt ze als vanzelfsprekend beschouwd. "
(Arthur Schopenhauer)

Ok nav. van de reportage die gisteren werd uitgezonden en waarbij ik ook ten tonele werd gevoerd, reageer ik met deze tekst. Ik ben al jaren een fan van kokosolie en vind het spijtig dat er gisteravond meer aandacht werd besteed aan de woorden van een journalist dan aan die van diegenen die al jaren met kokosolie werken .

Zelf heb ik de olie ontdekt doordat het een heel goed effect bleek te hebben op mijn schildklier. In de jaren dat ik kokosolie gebruik heb ik mijn medicatie meer dan gehalveerd.
Mijn enthousiasme en de overtuiging dat dit een goed product is heeft me aangezet er zelfs een Mar10 minuutjes- filmpje over te maken;

Maar laat ons nu even een (kokos)boompje opzetten over verzadigde vetten en kokosolie:

Sinds mid vorige eeuw jagen ze ons al de stuipen op het lijf met de impact die verzadigd vet op ons lichaam zou hebben. Met verhalen van Ancel Keys: hij legde verbanden die er niet waren. Hij concludeerde dat ‘verzadigd vet wel de oorzaak moét zijn van dodelijke hartaandoeningen’.

Decennialang werd er met wetenschappelijke studies gezocht naar het bewijs , echter zonder resultaat. Vet werd uit de voeding gehaald en koolhydraten (uit o.a granen) en suiker werden toegevoegd om het smaakverlies te compenseren. Wat bleek ? Nooit eerder werden mensen zo dik van een vetarm dieet. Vreemd?... Vetarm eten en als gevolg veel te dik worden.

Wie goed zoekt (o.a journalist Daan De Wit in “Weet wat je eet”- recent verschenen) zal ontdekt dat de bronnen waarop officiële voedingsaanbevelingen worden gedaan gebaseerd zijn op verouderde, foutieve en achterhaalde informatie. Feiten worden door elkaar gehaald, verkeerde conclusies worden voor de enige waarheid aangenomen,.

Oude wetenschappelijk kennis over vetten

De Amerikaanse (tand)arts Weston Price (jaren 1930) heeft veel onderzoek gedaan naar de gezondheid en het voedingspatroon van 14 volken die geïsoleerd leefden (Zwitserland, Eskimo’s, Polynesië, Nieuw Zeeland, Indianen, Peru, Schotland, Afrika). Hij trof kerngezonde en gelukkige mensen aan : geen overgewicht, geen depressies, geen slechte gebitten, geen kanker of dementie,…. In alle gevallen aten ze veel vetten : rauwe melk, boter, room, kaas, eieren, vlees, beenmerg, levertraan, zeevruchten en andere nutriëntrijke natuurlijke voeding.

Daarnaast aten ze geen van allen geraffineerd voedsel.Van zodra er granen en geraffineerd voedsel aan hun dieet werd toegevoegd begon de lichamelijke (en psychologische) degeneratie, dat stelde Price steeds opnieuw vast.

De eilandbewoners van Tokelau (Polynesie) halen 54% van hun energie uit vet, vnl. uit de kokosnoot. Zij vertonen geen afwijkende bloedwaarden of ziektebeelden. Hele volken hebben eeuwen geleden meer dan 80% van hun voeding uit de kokosnoot gehaald. Als je het vruchtvlees eet, eet je dus ook de kokosolie: géén hart- en vaatziekten, géén overgewicht, géén slecht gebit, géén huidproblemen,…

De verhouding die Price overal vaststelde : eerst vetten, dan eiwitten en tenslotte pas (natuurlijke) koolhydraten (geen graanproducten)

Nieuwste wetenschappelijke inzichten over vet

 1. Dr. David Perlmutter, Neuroloog, US , Boek “The Grain Brain” , “The Brain maker” :

Hersenen floreren op vet en cholesterol maar we voeden ze met granen en geraffineerde koolhydraten : oorzaak van dementie, chronische hoofdpijn, depressie, adhd, angststoornis,… “Koolhydraten zijn als gif voor je brein. Vet is je vriend”

 1. Cardioloog Dr. Stephen Sinatra : “Het criminaliseren van verzadigde vetten is een van de ergste dingen die de medische professie gedaan heeft”
 2. Prof Uffe Ravnskov, Denemarken, Onafh onderzoek iov The Mayo Clinic (V.S) : “Stop met vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet en snelle koolhydraten”
 3. Amerikaanse overheidsrichtlijnen 2015 : “Geen limiet voor het gebruik van verzadigd vet”
 4. Tufts Universiteit Boston, analyse van 9 studies met 636.000 patienten : “Er is geen link tussen het eten van verzadigd vet uit roomboter met het krijgen van hart-en vaatziekten” “Het is tijd om de voedingsadviezen te herzien”
 5. Dr Ernest Curtis, Cardioloog, Boek “The cholesterol delusion” : “Ik zou graag hebben dat het medisch establishment zegt : “oeps, we hadden het bij het verkeerde eind”
 6. Time Magazine, The Lancet, British Medical Journal, die het tegendeel aantoont : “verzadigd vet is niet de boosdoener die we dachten. Het zijn de (geraffineerde) koolhydraten (dus zeker ook suiker)”
 7. Georges Mann, Prof en biochemicus Vanderbilt universiteit, ‘Uit studies bij Masaï stammen blijkt dat verzadigd vet niet de oorzaak is van een hoge cholesterolspiegel en hart- en vaatziekten.’ ‘De vethypothese is de grootste wetenschappelijke leugen van onze tijd.’
 8. Dr. Willett Walter., prof. Harvard universiteit: ‘heden ten dage is in de meest uitgebreide onderzoeken nog géén verband gelegd tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten’.
  In 1995 publiceerde Dokter Walter  een studie over de relatie tussen vet en hart-en vaatziekten met de conclusie: ‘deze gegevens ondersteunen niet de sterke relatie tussen de consumptie van verzadigd vet en het risico van hart- en vaatziekten, die er volgens internationaal onderzoek zou bestaan’.
 9. Mary Enig, internationaal vetexpert en voedingsdeskundige. ‘Het idee dat verzadigd vet hartziekten veroorzaakt is volkomen verkeerd. Maar de vethypothese is zo diep in de hersenen van de mensen gedrongen dat het moeilijk is hen te overtuigen van het tegendeel, tenzij zij die erover willen lezen’.
 10. Paul Rosch, prof, Medisch college New York: ‘Het publiek is zo gehersenspoeld door de vethypothese dat mensen geloven dat hoe lager hun cholesterolspiegel is, hoe gezonder ze zijn en hoe langer ze zullen leven. Niets is minder waar. Het cholesterolkartel van farmaceutische bedrijven (die bijvoorbeeld hardnekkig de statines promoten), de soja-industrie en de fabrikanten van vetarme koekjes etc... scoren synergetisch met hun marketing campagnes.’

De vraag zou niet moeten zijn ‘of verzadigd vet nu wel of niet gezond’ is maar “waarom verdelen officiële instanties, klassieke opleidingen en overheden nog steeds foutieve informatie? Wie heeft erbij te winnen zolang de grote massa de verkeerde info blijft krijgen?
Gelukkig is er sinds 2014 een paradigmaverschuiving nav nieuw onderzoek (Time Magazine, The Lancet, British Medical Journal) die het tegendeel aantoont : “verzadigd vet is niet de boosdoener die we dachten. Het zijn de (geraffineerde) koolhydraten (dus zeker ook suiker)”

Wat met cholesterol en (verzadigd) vet?

T.L. Cleave ( jaren ‘50) : Ik geloof nog geen seconde in deze kijk op cholesterol. Dat een moderne ziekte een relatie zou vertonen met een oud voedingsmiddel is een van de meest bespottelijke dingen die ik ooit in mijn leven heb gehoord. Wie mij vertelt dat het eten van vet de oorzaak is van hartkwalen, kijk ik met verbazing aan. Maar als het gaat om de vreselijke zoetigheid die opgediend wordt, dat is een heel ander verhaal.

Er is geen link tussen het gebruik van natuurlijke verzadigde vetten (zoals kokosolie, rode palmolie, boter) en cholesterol. Integendeel. Cholesterolvorming is een heel natuurlijk en gezond proces.

Overproductie van cholesterol daarentegen wijst wel op een onderliggende oorzaak : ontstekingen op cellulair niveau van de aderwand.
Die worden veroorzaakt door een complex geheel van omstandigheden : suiker, geraffineerde koolhydraten (brood en graanproducten, rijst,…), industrieel bewerkte vetten (koek, charcuterie, kant- en klaar maaltijden,…),roken, alcohol, fijn stof in luchtvervuiling, stresshormonen, verstoorde balans omega 6 vs omega 3, oxidatieve stress, AGE’s (= voedsel met gebakken randje),…

Wat met kokosolie?

Extra Vierge kokosolie (EVKO) is een natuurlijk verzadigd vet met zeer gunstige eigenschappen. Ons lichaam reageert op verschillende manieren op de specifieke samenstelling ervan. Er zijn zeer gunstige effecten ter hoogte van maag- en darmen, gal en lever, in de hersenen, op cardiovasculair vlak, in reactie met andere micronutriënten, hormoonvorming, schildklierwerking, tot op cellulair niveau heeft kokosolie (en natuurlijk verzadigd vet in het algemeen) een belangrijke rol.

EVKO bestaat voor 50% uit laurinezuur (LZ) = vetzuur met antibacteriële, antivirale, anti-schimmeleigenschappen.

 • Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet naar monolaurinezuur, dat de vetmembranen van bacterien, virussen, schimmels ontmantelt. Daardoor verzwakken ze en kan het immuunsysteem ze verder opruimen.
 • Anti-inflammatoir darmen : aangewezen bij glutenallergie, geïrriteerde en ontstoken darmen
 • EVKO lost galstenen op
 • Betere opname voedingsstoffen : calcium, magnesium, omega 3
 • LZ stimuleert verbranding en doet lichaamstemperatuur stijgen -> activeert de schildklier
 • rijk aan nutriënten : zoals sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, Vit. E, andere
 • belangrijke brandstof voor onze hersenen

Daarnaast is kokosolie een stabiel vet bij (herhaaldelijke) verhitting : de olie oxideert niet (zoals onverzadigd vet wel doet, bv zonnebloemolie) waardoor ze niet ongezond wordt. Voor bakken, braden en frituren is kokosolie de gezondste keuze. Daarnaast kan kokosolie voor tal van andere doeleinden gebruikt worden : huid- en haarverzorging, anti-schimmelbehandeling, mondhygiëne, gynaecologische aandoeningen, huisdieren, …

Bronnen :

 1. Boeken van Dr. Bruce Fife Over kokosolie !! Check: https://www.youtube.com/watch?v=BAi2SD6wO9Q
 2. Daan De Wit “Weet wat je eet” (nov 2016)
 3. British Medical Journal : http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6340 “Verzadigd vet is niet het grootste /probleem”
 4. The Telegraph : http://www.telegraph.co.uk/journalists/sarah-knapton/10703970/No-link-found-between-saturated-fat-and-heart-disease.html = Er is geen link tussen verzadigd vet en hartziektes
 5. http://time.com/2861540/fat-and-carbs-diet-guidelines/
 6. http://time.com/4386248/fat-butter-nutrition-health/
 7. https://healthimpactnews.com/2014/time-magazine-we-were-wrong-about-saturated-fats/
 8. https://www.drsinatra.com/about-dr-sinatra
 9. Dr David Perlmutter “ The Grain Brain” en “Brain Maker”
 10. Dr Ernest Curtis,Cardioloog, Boek “The cholesterol delusion”