Sla over en ga naar de inhoud
• 09 feb. 16

Mijn roedel

family

Mijn roedel bestaat al n tijd uit 2 kinderen (+ hun lieven),  een man , 2 poezen, een hond en de part-time hond van mn ouders.
Daarnaast zijn er ook m'n vriendinnen die regelmatig met hun kids blijven logeren en diegenen die niet onder ons dak maar in m'n hart wonen.

Klinkt wat klef maar echt , ik heb geen échte biologische broers en zussen maar praat met liefde over mijn 'brothers en sisters' als het over mijn vrienden gaat. Daarnaast zijn er gelukkig ook nog steeds mijn ouders en schoonouders en de broer en zus van Luc. Lees: dit 'enige kind' zonder neven of nichten , tantes of ooms , heeft toch t gevoel om een hele grote liefdevolle familie te hebben.. Toen we 7 jaar geleden in ons huis kwamen wonen beslisten we al snel dat er een hond moest komen, nu hadden we er plaats voor. Het was rond die tijd dat ik onderstaande stukje schreef en ik 'repost' het bij deze omdat het zo'n lieve zoete herinneringen oproept...

 

Onze familie hier thuis bestaat uit 2 kleine poesjes, een pup, een dochter die wel eens met “veel om haar heen” worstelt, een net nog geen tiener-zoon en een man ... en da’s soms veel, heel veel werk .

Ze zeggen wel eens dat kijken naar een brandend haardvuur enorm relaxerend kan werken.
En dat het kijken naar een vis in een kom een mens in een zen- toestand kan brengen.

Nu ik heb het iets radicaler aangepakt, aangezien mijn open haard nog steeds niet optimaal werkt en ik niet zo voor sielige visjes in kleine kommetjes ben.Na het overlijden van onze laatste poes Dropje en het respecteren van 1 maand rouw heb ik ons gezin, i
n 1 week tijd, uitgebreid met 3 huisdieren!

Ik ben op bezoek geweest bij poezenopvangcentra die aan Apma (anti-proefdier mishandeling acties) verbonden zijn en vond zo 2 schattige kittens Mien en Noor.
2 Soewarte dames waarvan de ene communiceert door middel van prrrrr geluidjes en de ander door acrobatische toeren uit te halen om toch maar gestreeld te worden.

Op het einde van de nieuwe poesjes-week deed, als kers op de taart, onze pup Sokkie haar intrede.
Zij is onze 8 weken oude Rhodesian Ridgeback, een prachtig lief beessie ( sij is een suid Afrikaense en Sokkie staat daar voor “schatje”).

Sok is dus een lieve schattebout die een voorliefde heeft voor bovenop ons in slaap vallen en verzot is op alles wat uit zacht materiaal bestaat.
We voeden haar op volgens het roedelprincipe, dus als Sokkie met onze kerstman- tochtrol of met mijn sloffen aan de haal gaat, schudden we haar onder een luid NEE via haar nekvel door elkaar. Net zoals een vaderreu dat met z’n nest pups zou doen.

Dat helpt heel even, maar honden hebben géén tijdsbesef en blijkbaar ook weinig geheugen als het op NEE aankomt.

Zodoende loopt ze na ongeveer een halve minuut alweer vol overgave de tochtrol van z’n plek te sleuren, te kauwen op kleding, of een paar schoenen naar haar nest te slepen.
Dat slepen vergt heel wat kracht voor een puppy en toch blijft ze volharden, maar wij ook!! Aandoenlijk is dan de manier hoe ze na haar aanval van ondernemingslust in de meest rare bochten in haar mand in slaap valt.

Ik vind dat ze dan erg veel lijkt op Manny, de luiaard uit Ice age. Ondersteboven, op haar rug; poten voor en achter wagenwijd open, tong slap uit de bek, hoofd verstopt onder een kussen en achterste in de lucht, ze kan in al die houdingen slapen én stinkscheetjes laten. Zo’n pup en 2 kittens brengen absoluut leven in de brouwerij.

Zelfs voetbalvrouwen en House verliezen hun glans, bij het zien van zoveel achter elkaar aanhollen en besluipen, als onze jonge roedel. De poezen doen alsof ze de pup hoogst irritant vinden, maar zodra Sokkie slaapt zitten de 2 poezen haar van dichtbij te bestuderen. Dus, al zijn ze zo anders, dat komt wel goed.

Wist je trouwen dat het droogvoer van poezen van een veel betere kwaliteit is dan dat van honden? Dat heeft alles te maken met de kieskeurigheid van de katachtige en het geschrans van de tamme wolfachtige.

En als we het dan toch over het voedsel van onze huisdieren hebben rijst meteen de prangende vraag ..
Hoe milieubelastend zijn huisdieren nu eigenlijk?
Volgens 2 Nieuw Zeelandse wetenschappers zouden we beter huisdieren nemen die we uiteindelijk kunnen opeten. Een middelgrote hond (onze Sok straks dus) zou even zoveel belastend zijn als een Toyota land cruiser.

Ik wordt dan wat sceptisch en denk aan al die oude krellen die op de weg rondrijden en onze natuur nog veel meer bezoedelen.
Maar we doen ons best wat de ecologie betreft, kattenbakkorrels uit gerecycleerd materiaal, speeltjes uit de ‘daar speel ik niet meer mee doos van Milan”. En Sokkie krijgt alleen ‘s ochtends droge korrels en s avonds de restjes van tafel.

En we beperken z’n vleesconsumptie serieus.

Want het is precies al die vleesconsumptie die onze wereld mee naar de vaantjes helpt.
Een vleeseter op een fiets blijkt nog steeds slechter te zijn voor t milieu dan een vegetariër in een 4 x 4.

Als je een hond gezond oud wil laten worden is één vastendag per week trouwens een aanrader, net zoals in het wild waar het niet elke dag een feestmaal is.
,Dus geen Fifi op de barbecue, lmaar Fifi flexitarier!!