Let's go VEGGIE !!!
Eeuwenlang leven mensen al vegetarisch Pythagoras en zn leerlingen, Oosterse culturen en religies .
1 Ding is zeker, ze hebben een veeeeeuuul kleinere ecologische voetafdruk dan vlees- en viseters.
All Gore vergat in z’n hij het tweede meest bezoedelende aspect te vermelden, de vleesindustrie.
Zo heb ik de afgelopen maand geprobeerd om als flexitarier volledig veggie te gaan.
Nu had ik zo’n donkerblauw vermoeden dat dat me niet moeilijk zou vallen, bij ons thuis eten we zo’n 2 x per week
( alleen biologisch liefst biologisch dynamisch) vlees of vis. We houden allemaal van vegetarisch en dus zonder het
te weten tekende ik ook in m’n hoofd een veggie- overeenkomst voor m’n zoon en echtgenoot.
Dus wij hebben onze statement gemaakt tegen de massa - productie, slacht en verspilling.
Voor de aarde en de dieren, volgens mij een duidelijk statement.
Dat Luc en Milan af en toe even buiten de lijntjes hebben gekleurd als ze buitenhuis aten negeer ik liefdevol.
Het feit dat ze me wilden volgen vind ik super; lief en bewust.
Maar ook slim, want meer groenten en fruit eten = meer vitaminen, mineralen, anti -oxydanten en vezels dus héél ok.
Ik probeerde zoveel mogelijk voor biologisch te kiezen en dat wil zeggen méér killer cellen tegen enge ziektes.
Want biologisch = meer salvestrolen = beschermende stoffen tegen allerlei kwaads.
Vlees is een grote boosdoener voor het broeikaseffect, meer nog dan de transportsector.
En dan hebben we t nog niet gehad over de flatulentie ( je weet wel ‘protjes/scheetjes’) ,
want er worden massaal veel methaangassen gelaten door al de herkauwers, lachgas ontsnapt uit dierlijke mest (daar hebben we veeeeeul van),
in die mest zit ook nitriet dat als ammoniak de lucht in gaat en deels in het grondwater terecht komt; Lees alle water bezoedelt.
En dan zijn er nog de bossen die gekapt worden om meer graasland te hebben als voer voor al de beestenbende die geboren wordt om op ons bord te belanden.
En dan nog vaak na een kort , maar dieronvriendelijk leven. Voor 1 kg steak is er 9 kg (vaak geïmporteerd) graan nodig en 15.500 liter water !!
IIIeeeek en dat nu we écht wel weten dat we verstandig met water moeten omspringen…
Een actie als 40 dagen zonder vlees of vis is simpel van opzet. Met z’ n allen stil staan bij de impact van onze voedingsgewoonten op het milieu.
En zo’n actie daar hoef je echt geen ‘die-hard’ veggie voor te zijn. ’t Waren trouwens ‘gewone’ vleeseters die de actie in gang zette.
Elke veggie dag heb ik samen met m’n gezin 33 m2 meter ecologische voetafdruk bespaart en dat 40 dagen lang!!
Da’s heel wat hectaren en ik ben er nog niet klaar mee!
Want het was lekker, gezond en ik had mega-veel energie!!
In die anderhalve maand heb ik veel geëxperimenteerd in de keuken, van tofusalade’s tot zalige stoofschotels. Wat is het allemaal lekker.
Mexicaanse tortilla’s , enchilada’s, Afrikaanse bonenschotels, Italiaanse gewokte groenten, Thaise hapjes en zelfs Chinese pittige aperitiefsnoepjes.
Ik had géén idee dat veggie zo divers kon zijn.
Einstein, Da Vinci en nu Moby, Sting, Nic Balthazar , die wisten het al en ik begrijp het steeds beter.
Ondertussen zijn we ons weer met een hoop mensen die 40 dagen zonder vlees/vis leefden veel bewuster van dat wat we allemaal kopen én eten.
En natuurlijk ga ik ook wel es voor flexi, maar dan wel minstens biologisch of de niet bedreigde kleine vis zoals sardientjes op de grill met grof zeezout.
Zooo yummie als de zon schijnt op de bbq !
Geweldig ook dat de meeste supermarkten nu echt gaan voor bio en de meneren en mevrouwen bazen ervan beseffen dat bio en
bewust ook hand in hand gaat met slim en economisch shoppen. Dus bij deze : als we nu es allemaal aan de verantwoordelijke van
onze supermarkt vragen of ze niet wat meer bio-producten in hun assortiment willen toevoegen en we gaan de goeie richting uit.
Want meer vraag naar gezond betekent minder slecht voor t milieu en sowieso veel beter voor elk levend wezen , yessss!!