Sla over en ga naar de inhoud
• 22 aug. 15

kijk uit met dumpwinkels en dumpprijzen

Ik raakte geinspireerd door een stuk in de morgen van Vinsent Nollet en Vincent Cuypers .
Je kan dat stuk via de URL nalezen en ja het is belangrijk om te kijken waar je kleding vandaan komt, hoe het werd gemaakt.

Als je kijkt naar de prultempels waar kleding amper wat kost, dan weet je diep van binnen toch dat dat niet écht goed kan zijn.
We zijn in shock als 1138 mensen sterven in een ingestorte sweatshop in Bangladesh , maar we vergeten dat weer snel wanneer we een ‘koopje ‘doen.

Bij Primark doken er ineens labels op die er door de 'slaven' in de sweatshops waren ingenaaid, het geheel werd afgedaan als een 'prank' of 'grapje'..
Wel geen idee wat het was maar ik denk toch echt wel dat' belangrijk is te kijken waar je kleding vandaan komt.
De labels checken dus, In landen als India en China wordt nog vaak in sociaal onacceptabele werkomstandigheden gezweet.
Via de sites Fairwear Foundation - Rank a Brand - de Schone Klerencampagne - Labour Behind the Label,
kom je een hoop te weten over dat wat er achter 'n kledingmerk zit.En ja ook dure merken maken zich schuldig aan de 'moderne slavernij'..

Natuurlijk hebben sommigen het niet makkelijk om kleding of spullen voor zichzelf en/of hun gezin te kopen en dat begrijp ik maar al te goed. Ik probeer ook via m'n sociale media en boeken mee te denken of tips en truukjes door te geven. Ik snuffel heel graag bij tweedehandswinkeltjes en ga daarna aan het 'upcyclen' door er dingen op te naaien, ze te verknippen of mee te experimenteren. Wij als consumenten hebben zoveel macht, we kunnen mee bepalen hoe mens-onvriendelijk een industrie is Of het nu is door minder vlees te eten of kleding te kopen , écht ik geloof daar in. En ja ik ben me bewust dat ik het goed heb en daar ook heel blij om. Maar dat wil niet zeggen dat ik mensen een schuldgevoel wil aan praten , integendeel: We kunnen ongeloofelijk veel doen voor elkaar, een kledingruildag of swiching, de repaircafé's, delen van spullen, snuffelen op tweedehands markten en bij vintage winkels (ben ik verzot op) , het is allemaal veel voordeliger en ecologischer.
AMEN

Vinsent Nollet en Vincent Cuypers zijn studenten filosofie.
demorgen.be|Door Vinsent Nollet en Vincent Cuypers