Sla over en ga naar de inhoud
• 28 jun. 16

Ik spjeejk met een DDdikjeu tong

gezondheid

De besjes, verse groenten en lekkere granen en patatjes schuiven goed naar binnen.
Nu wist ik al wel dat ik erg gevoelig reageerde op tomaten, maar sinds ik alleen plantaardig eet loop ik daar nogal tegenaan.Ook rode vruchten bezorgen mijn tong en lijf de bubbels (helaas letterlijk).

Het resulteert namelijk in blaasjes achterop m'n tong en da's niet leuk, dat doet zeer en ik praat dan alsof ik een fles whiskey op heb (NOT), vervolgens loop ik een paar dagen rond met een letterlijk smakeloos gevoel, aangezien m'n tong aanvoelt alsof ik er kokend water heb overheen gegooid.


Vandaar dat ik nu ga starten met een enzymensupplement dat het geheel een stuk zou verbeteren.En ik slik MSM  (MethylSulfonylMethaan =natuurlijke bron van organische zwavel) die zorgt niet alleen voor weefselhersel en wondheling (hadig als je sport en boven de 45 bent vond ik zo) maar ontzwelt ook (praat wat makkelijker).

Zo'n allergische reactie is eigenlijk je lijf dat overgevoelig reageert, ik schreef er een stuk over in m'n eerste boek, effe resumeren:..

Voedselallergie (1,5% van de bevolking) is een reactie waar meestal eiwitten bij betrokken zijn. Ons afweersysteem valt die eiwitten aan alsof het gevaarlijke indringers zijn. Je krijgt een reactie binnen het 1,5 uur na het eten van dat waarvoor je allergisch bent.Symptomen kunnen zijn: braken, zwelling, hevige huiduitslag of blaasjes op je tong (heb ik weer).

Voedselintolerantie treft een veel grotere groep van de bevolking (45 %) en heeft te maken met andere voedingsstoffen die je binnenkrijgt. De klachten hangen hier meestal af van het aantal prikkelende stoffen die je binnenkrijgt. Een reactie kan soms pas 45 a 120 uur na inname optreden!Symptomen: van astma tot winderigheid, van misselijkheid tot maagaandoeningen, van ADHD tot bloeddrukproblemen, ja zelfs chronisch vermoeidheidssyndroom!De oorzaken: slecht functionerend spijsverteringsstelsel, alles wat het immuunsysteem ondermijnt, verstoorde darmflora, etc.

In veel voedsel zitten stoffen die in labo’s zijn gecreëerd om ze er lekkerder te doen uitzien , ruiken of proeven. Lees daarom zeker het hoofdstuk 1 uit dit boek:  gemanipuleerde en geraffineerde voeding is te vermijden en kies indien mogelijk voor biologische voeding.

Tegenwoordig zijn veel mensen gluten-intolerant. Ze reageren dan op verschillende graansoorten met ernstige spijsverteringsstoornissen. Ook lactose-intolerantie komt steeds vaker voor. Maar baby’s die minimaal 3 maanden borstvoeding krijgen, zijn veel beter bestand tegen infecties, ontstekingen en allergische aandoeningen.

Als je worstelt met allergie of voedselintolerantie, is het belangrijk uit te zoeken waar jeop reageert. Een eetdagboek bijhouden en zo heel goed in de gaten houden wat je in je mond stopt, kan antwoorden geven. Vaak komt het er uiteindelijk op neer het voedingsmiddel waar je op reageert (= allergenen) niet meer te eten. Bewust worden van wat je in je mond stopt, is ook hier de boodschap voor een ‘lekkerder’ leven.Maar zelfs dan kan het heel moeilijk zijn te achterhalen wat de ‘trigger’ van de intolerantie is.Een bloedonderzoek op antilichamen kan soms meer duidelijkheid scheppen. Stop niet op eigen houtje met bepaalde voedingsmiddelen maar raadpleeg een deskundige om te vermijden dat je tekorten krijgt.

De meest voor de hand liggende ‘triggers’ zijn:koemelk, tarwe, gist, eieren, garnalen, soja, mais, cacao, koffie, olijven, tomaten(DEUH !) , sinaasappels, aardbeien (en in hun kielzog frambozen)zalm, en kabeljauw.Maar ons lijf reageert soms ook heftig op additieven, zoals nitrieten, sulfieten, glutamaat, tartrazine (astma!), silicaten (hyperactiviteit),  E102, E 210, E211 , E220,… Maar na het regelmatig lezen van mijn blog (boekjes?..) had u die toch al in de vuilnisbak gekieperd, toch?!

Ok heb t nu voor jullie hier gekopieerd en terug doorgelezen , maar ik eet gezond en ben goed bezig, m'n darmen willen nog wel es opspelen met deze nieuwe levenswijze, dus waarschijnlijk zit bij mij daar 't probleem. Voorlopig geen zalige speltpancakes met rode vruchten meer voor mij.Ik start met de enzymen en hou jullie op de hoogte! Nog meer info over allergie en intolleranties vind je in m'n eerste boek 'Live, love & laugh' .