Sla over en ga naar de inhoud
• 29 jul. 18

Zalig he dat weer, maar hoe koel je af ?....

afkoelen gezond tips&tricks food gezondheid zomer natuur

Go with the warm flow..

Tip 1 Verzet je er niet tegen ..
Koel blijven = ook rustig blijven , toch?

En dat klopt helemaal want hoe meer je je opwindt, hoe lastiger je lijf het krijgt om op temperatuur te blijven . Want stress verhoogt je hartslag = actie = verhitting.

Dus zet alles een tandje trager, blijf rustig en las desnoods een tropenrooster in wanneer je moet werken . Dwz: pauze tussen 12 en 16 uur, jaja de siësta, wat wel wil zeggen dat je wat later weer aan de slag moet.

 

 

 

Keep it cool..

Tip 2 Hou je huis/werkruimte koel.

Hou alles zoveel mogelijk afgesloten van het zonlicht, gebruik gordijnen, rolluiken, zonneschermen , whatever om de zon op haar heetste momenten buiten te houden. Warmte die binnen zit krijg je namelijk slecht buiten.

Laat de koelte van de avond of nacht zeker binnen dmv open ramen, zet ze desnoods tegenover elkaar open.

Vermijd de oven en lang gebruik van je kookvuren, die verwarmen je huis ook mee. Ga voor lekkere frisse salades, rauwe groenten met dips zoals houmous en guacamole ( check de recepten in Forever young) of kook buiten, lang leve de BBQ !

Beperk ook in pikant, caffeine, theine en nicotine, ze verhogen je hartslag en verhitten je lijf .

Ga niet voor ijsskkkoud .. dat werkt averechts en laat je lichaamstemperatuur even dalen. Dit wordt waargenomen door de thermostaat in je hersenstam, die gaat de boel weer opstoken, want te koud = niet ok .Drink dus eerder lauwwarm of op kamertemperatuur.

Hydrate ...

Tip 3 Zorg dat je goed gehydrateert blijft , dwz zo'n 30 ml per kilo lichaamsgewicht. Dus zo'n anderhalve a twee liter water en kruidenthee.

Je hydrateert je lijf vooral met die twee ; frisdrank, koffie, zwarte thee, sap, soep, wijn, bier etc moeten via je maag en zijn voeding dus geen water of hydratatie.

Behalve kokoswater, dat hydrateert je lichaam juist heel snel en goed door z'n mineralen en elektrolyten die je lijf goed en makkelijk kan opnemen.

A cool body ..

Tip 4 Draag lichte kleding die de zon niet opneemt , ook je hoofd bedekken = verstandig, ga voor luchtig zoals een rieten hoed of lichte pet.

Ga niet voor mooie mooie maar synthetische stoffen , ga eerder voor licht geweven natuurlijke stoffen zoals linnen of biologisch katoen .

Sommigen opteren zelfs voor laagjes die de hitte juist buiten houden, maar ik ben daar niet zo'n fan van.

Fruit = cool

Tip 5 Ons lijf koelt af door te zweten, je verliest zo ook veel vocht maar ook zouten ( de zogenaamde elektrolyten ). Vul deze aan met fruit zoals ik al zei is kokoswater een hele goeie, maar ook watermeloenen, honingmeloen, citrusvruchten, mango, banaan, ananas, druiven en bessen zijn niet toevallig goeie afkoelers én exotische vruchten...

Afkoelende en verfrissende voeding is altijd waterrijk.

Bij de groenten zijn dat alle slasoorten, komkommer, spinazie, broccoli, tomaat, avocado, selder en champignon, je ziet ze niet voor niks vaak in de mediterane keuken.

Er zijn ook afkoelende kruiden en smaakmakers zoals salie, zout, dragon, agaragar, miso en sojasaus.

Tarwe, rogge, spelt, cashewnoten en zonnebloempitten helpen ook verkoelen.

COOOL BEAUTY ..

Tip 6 Beperk je make up , gebruik producten met een zonnefilter in en verfris je huid dmv een hydraterende huidspray . Ik heb er zo altijd eentje in m'n handtas en een zonnepoeder die me en tegen de zon beschermt en mijn zweethoofd matteert. 

Ga in deze zomerse maanden voor een minimale make-up , camoufleer met een stick de dingen die je weg wil maar ga je gezicht niet dichtsmeren. 

Geef aandacht aan je wenkbrauwen, borstel je wimpers met mascara als zonnestralen naar boven ipv naar de hoeken zodat je ogen meer open staan, gebruik een bruine eyeliner ipv een zwarte die je met een penseel wat kan vervagen en gebruik een beschermende lichte kleur lippenvet.

Blush heb je in deze dagen amper nodig, de natuur geeft je die als vanzelf. 

Probeer dus fond de teint te beperken en te kiezen voor een mineralenpoeder. Check de etiketten en zoek naar de SPF filter ( tussen 15 en 30 is perrfect)

En als je toch even wil afkoelen , neem dan een lauwe douch ipv een echte koude , die heeft namelijk hetzelfde effect op de lichaamsreactie zoals de ijsblokjes.

 

 

 

 

COOL WIND ..

Tip 7: een ventilator met daarvoor een paar flesjes water die een nacht in de vriezer lagen kan al een beetje koele lucht geven. Investeren in een coolmat voor de hond of een aircooler voor het huis is misschien niet zo'n slecht idee in tijden van steeds warmere zomers...

Wandel ook alleen maar wanneer de zon laag staat met je honden en neem drinkwater voor ze mee.

 

ENJOY THE SUMMER !!!