Sla over en ga naar de inhoud
• 10 jan. 16

Het vaatwasser- stappenplan

schoonmaken lifestyle

Ken je deze typische situatie:

Einde van een drukke dag - huis = schoon - dus je denkt : éénpansgerecht om afwas te besparen en huis zo schoon mogelijk te houden – lekker samen gesmikkeld – je krijgt een versgezet bakkie koffie van manlief mét opgestoomde sojamelk – zoonlief ruimt de tafel af en ja zakt heerlijk én tevreden onderuit….

Tot je weer de keuken passeert : afwas staat kriskras mét etensresten op het aanrecht – de lege vaatwasser staat erbij en kijkt ernaar.
Wat is dat toch dat het mannelijk gen, naast een hoop leuke kwaliteiten toch op de één of andere manier een ware afschuw heeft voor het openen van de vaatwasser.
Is daar ergens in de menselijke evolutie toch iets misgegaan dat het openen van zo een machine een dermate angst veroorzaakt dat 95% van de mannelijke aardbewoners het ding écht niet wil openen om er iets in of nog erger iets uit te halen?....

Bij het googelen van ‘vaatwasser uitladen’ krijg je ook alleen maar foto’s te zien van meisjes en vrouwen die ermee bezig zijn.;

Er zit maar één ding op en dat is dat wij de moeders er verandering in brengen door onze zoons al vanaf ze kunnen helpen mee de machine te laten in en uit te laden.
Zeg nOOOOOIIT , dat zal ik wel doen want mama’s zijn daar beter in of nog erger: schat laat mij dat maar doen ..
Voor je t weet heb je al dat mooie werk teniet gedaan. Stiekum de dingen ‘iets’ beter schikken kan nog altijd als de jongens/mannen in je huis het niet in de gaten hebben ;)

En dan is er ook nog deze gouden tip voor de vaatwasuitlader: altijd van beneden naar boven werken, niemand wil het water dat in het ondersteboven geblazen bakje staat , weer op het schone vaatwerk krijgen. De glazen en bakjes op de eerste etage zijn sowieso vergaarbakjes van achtergebleven water, leg er even een handdoek of zeem op en de boel is zo droog.

Naast onze vaatwas staat er nog zo’n struikelblok van gezinsgeluk ..
De prachtige  ‘american-look’- vuilnisbak mét klep die dmv een voetpedaal geopend kan worden;
Edoch soms gaat er in s’mans, s’ pubers of ook in mijn brein iets mis.

Dan laat een mens net iets tE snel die pedaal los , met als resultaat dat de welgemikte worp van afval of tegen de klep plakt of tegen de gelukkige die ervoor staat wordt gekatapulteerd. Daar is maar één oplossing voor: langer die pedaal vasthouden én zeker er je tijd voor nemen. Die vuilnisbak kan nog een oorzaak zijn van menig dispuut in het gezin, niemand wil hem namelijk ledigen.Het resultaat is dat iedereen er maar wat bij ‘propt’ totdat het ding zowat uit z’n voegen barst.Vervolgens is diegene die de zak er uit moet trekken zwaar de pineut.Want zo’n zak heeft ook z’n grenzen, als hij TE vol zit en moervast zit scheurt ie . Met als resultaat dat de keukenmuur of de sukkelaar van dienst onder de afval zit.Het scheelt dus ook hier heel wat ‘bad energy’ als het hele gezin zich bewust is van het feit dat een bijna volle zak er uit moet.Je kan hem dan vervolgens nog wat volproppen met her en der rondslingerende troep en hem dan linea recta in de grote grijze container gooien.

En zo dames en heren lezers worden we allemaal een stukje blijer en relaxter.
Ik hoor sommigen onder jullie al denken, tjonge, tjonge, Martine is zo druk met het huishouden in de weer?
Wel dat komt omdat ik me vollen bak , dankzij m'n werk als schrijfster regelmatig vastbijt in de 'STRUIKELBLOKKEN DES GELUKS' . Want zeg nu zelf van dat lastige -ik krijg hier de kriebels van - gevoel wordt niemand toch blijer en beter?..

En het is nu net dat wat ik probeer na te streven met mijn schrijfsels, in m'n columns, stukken, boeken en tijdens m'n lezingen en workshops.Tips en truuks doorgeven zodat het leven nOg plezieriger , gezonder en oo zo gezellig wordt..  aan het vastbijten ben in een survivalgids voor vrouwen die vollen bak in het leven staan. Een mens kan dan best bij zichzelf beginnen dacht ik zo en zodoende dat vaatwasser en vuilnisbak spontaan omhoog ‘popten’ ..

Ik probeer me dus te concentreren op dat wat het leven makkelijker en fijner maakt op een verantwoorde manier. Het enige waar ik niet meteen uitkom is dat klimaat hier.
Koud, nat en donker zijn zo niet meteen de gewèldigste sferen om je lekker in te voelen. Morgen meer daarover.
Nu ga ik lekker in de zetel hangen , want de keuken is spic en span!!

Zou het te maken hebben met mijn extra 'vaatwasmachine - stappenplan- kaart' die ik bij elk 'Me-tim' boek cadeau doe?

baat ' niet , schaden zal 't niet he .
Ik heb m in elk geval ook aan onze keukenmuur opgehangen, nèm.