Sla over en ga naar de inhoud
• 05 jul. 15

Hellup , ik heb n kurken stop ingeslikt ....

Het is vakantie en heel vaak wil dat zeggen dat we naar ergens trekken om 'effe' helemaal tot rust te komen.
Vaak wil dat ook zeggen dat we daarvoor een endje reizen met auto, trein of vliegtuig.
En dat resulteert ook vaak in een spijsverteringssysteem dat plat ligt.

Dat heeft te maken met de spanning, het niet willen stoppen onderweg 'want we zijn er bijna' of het feit dat je darmen ahw. even
op sloom gaan omdat je te weinig beweegt en beweging de darmbeweging juist stimuleert.Of het te weinig water drinken.

Constipatie is niet alleen lastig, het is ook niet goed voor je lijf.
Stoffen die normaal gezien uit je lijf moeten, omdat je lichaam er niks meer aan heeft of zelfs toxische (afkomstig van bacteriën) zijn,
moeten niet in je darmen blijven zitten . Feit is dat je lichaam na een tijd dan toch weer een deel van die stoffen via je darmwand gaat opnemen,
ook het vocht in je stoelgang. Dat resulteert dan in nog meer constipatie die vaak gepaard gaat met buikpijn of krampen.

Maar ook je lever die het hele ‘zooitje’ moet afbreken moet bij constipatie overuren kloppen.
Er is sprake van echte verstopping als je minder dan 3 x per week naar toilet kan gaan, maar één maal per dag is eigenlijk een goed en gezond gemiddelde.

Eén van de belangrijkste redenen waardoor we last hebben van verstopping is omdat we afleren om naar onze natuurlijke ‘aandrang’ te luisteren.
Stop dus even bij een gezellig cafeetje of brasserie en maak ook van je reis een feestje met een terras én een toiletbezoek.
Ook in vliegtuig of trein kan je naar je lijf luisteren.Het is belangrijk te gaan als je dat voelt, veel kinderen moeten na de tweede hap aan tafel naar de wc.
Dat is een gezonde reflex, het lichaam geeft het signaal zichzelf te ledigen omdat er nieuwe voeding binnenkomt.Leer hen dat niet af.

Tijdens de vakantie kan ook andere, vreemde voeding, te weinig vezels en te weinig water aan de basis van het probleem liggen.
Zit je letterlijk met de 'gebakken peren' dan zijn onderstaande 'Mar10 tips & tricks' misschien wel handig om te weten:


1. Drink voldoende water en kruidenthee, neem voor onderweg frisse zelfgemaakte ijsthee of water , gepimpt met wat muntblaadjes of wat geperste gember mee.

2. Eet vezelrijke voeding: groenten en fruit (met schil), peulvruchten, volle granen, noten en zaden. Bouw de vezels langzaam op als je het niet gewend bent.
* * Groenten zoals aardpeer, look, prei en artisjok zijn goed , maar ook zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk ondersteunen de gezonde darmflora.

3. Bestel bij je hotel of maak zelf op je vakantieadres een smoothie met gebroken lijnzaad (als ze niet gebroken zijn werkt het niet), dat stimuleert.

4. Zorg voor gezonde vetten , eet dus zeker niet vetvrij, lekkere plantaardige olie voor koude bereidingen, warme bereidingen met koud geperst
en ongeraffineerd kokosvet of rode palmolie.   

5. Elk hotel-buffet beschikt tegenwoordig over bakjes met stimulerende hapjes voor bij 't ontbijt of de lunch:
* Pruimen geweekt of in siroop met daarbij wat yoghurt en er overheen wat zaadjes zijn al 'n hele goeie maar ook
* Gembe , rauw in thee of doorheen je salade of smakelijke gembersnoepjes.Neem desnoods wat zakjes gemberthee mee.
* Rijpe bananen
* Donker brood of zelf rauwe crackers kunnen helpen, beleg ze niet met charcuterie maar kies eerder voor avocado plakjes -rauwkost -
lichte kaas zoals cottage cheese of plakjes kip.

6.Drink s ochtends 2 glazen lauw water, vocht helpt, voeg er eventueel wat geperste gember of wat citroenschijfjes aan toe.

7. Beweeg voldoende, of het nu in het gangpad van trein of vliegtuig is of bij het baancafé onderweg, maak even een wandelingetje.
Als je na het eten er een gewoonte van maakt om een ommetje te lopen leer je niet alleen je nieuwe omgeving kennen , maar stimuleer je ook
je darmperistaltiek (= moeilijk woord voor darmbeweging).

8. Emotionele factoren, niet kunnen loslaten, heimwee spelen soms ook n rol, loslaten en genieten is dan de boodschap .
ook loslaten op een vreemde plek of wc (laat staan zo'n Franse ..) is een instinctieve reactie gelinkt aan een onveilig gevoel.
Vanaf je je 'thuis voelt' op je vakantieadres gaat dat vaak beter.

9. Ontspan, het is vakantie en laat lossss. Je kan je lijf helpen dmv. geen wekker te zetten, yoga volgen (nooit te laat om mee te beginne) of 
je buik masseren met zachte ronddraaiende bewegingen met de klok mee. Gebruik eventueel 10 ml avocado olie + 8 druppels etherische olie van rozemarijn of zwarte peper.

10. Kijk uit met :
* Laxeermiddelen , ze maken je darmen lui en vaak ontstaat er daarna NOG meer verstopping.
* Koemelk kan ook constipatie in de hand werken.

 

Zo en nu moet het lukken dat genieten van die vakantieieieieiei !!!