Sla over en ga naar de inhoud
• 15 dec. 15

Hei hei wist je hoe verslavend sommige 'hapjes' zijn ?

lekker gezond food

Ik las dit op de geweldige site van 'a healthylife.nl':

'Verslavingsgevoelige voeding
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan onderzochten verslavingsgevoeligheid voor voedingsmiddelen bij 518 deelnemers (4). Ze gebruikten de schaal voor voedselverslaving van Yale (Yale Food Addiction Scale; YFAS). Dit is het meest gebruikte instrument om voedselverslaving te bepalen. Alle deelnemers kregen een lijst met 35 voedingsmiddelen, zowel bewerkte als onbewerkte. Zij beoordeelden hoe waarschijnlijk het was dat ze problemen zouden ondervinden bij elk van de 35 voedingsmiddelen, op een schaal van 1 (helemaal niet verslavend) tot 7 (zeer verslavend). In dit onderzoek werd bij 7-10% van de deelnemers een regelrechte voedselverslaving vastgesteld.

Het zal geen verbazing wekken dat de meeste etenswaren die als verslavend werden beoordeeld bewerkte voedingsmiddelen betrof.
Deze voeding bevat vaak veel suiker, vet, of beide. 
Het getal dat steeds na elk voedingsmiddel vermeld wordt is de gemiddelde score die in het  onderzoek werd gegeven, op een schaal van 1 (helemaal niet verslavend) tot 7 (extreem verslavend).

 1. Pizza (4.01)
 2. Chocolade (3.73)
 3. Chips (3.73)
 4. Koek (3.71)
 5. Roomijs (3.68)
 6. Patat (3.60)
 7. Cheeseburgers (3.51)
 8. Frisdrank (niet light) (3.29)
 9. Taart (3.26)
 10. Kaas (3.22)
 11. Bacon (3.03)
 12. Gebraden kip (2.97)
 13. Broodjes (onbelegd) (2.73)
 14. Popcorn (met boter) (2.64)
 15. Ontbijtgranen (2.59)
 16. Snoep van gelei (gummybeertjes, tumtum etc.) (2.57)
 17. Biefstuk (2.54)
 18. Muffins (2.50)'

Natuurlijk weten we allemaal dat we af en toe es 'uit de bocht' vliegen en naar troostvoer grijpen.
Wist je trouwens dat dat verlangen naar suiker ook te maken heeft naar een verlangen naar troost en geborgenheid?
Dat zou te maken hebben met ons oerinstinct en de smaak van zoete moedermelk.

Feit blijft dat we bijna met z'n allen van die 'guilty pleasure's ' hebben.
Een goeie truuk om te checken of je echt zo suikerverslaafd bent is wanneer je een granola maakt , gezoet met een beetje rijststroop.
Wanneer je als je die lekkere granola met wat Griekse yoghurt of amandelmelk opeet , de behoefte hebt om extra te zoeten wil dat eigenlijk zeggen dat je smaakpapillen oververzadigd zijn van de geraffineerde suikers.

Geraffineerde suikers zijn suikers die van bijna al hun natuurlijke vezels , vitamines en mineralen zijn ontdaan, zoals witte suiker van suikerriet.
Deze suikers zijn DE voeding van schimmels, bacteriën en parasieten , nog erger ze verhogen je risico op ziektes, zelfs chronische ziektes en kanker.

Het aantal kinderen met overgewicht en diabetes type 2 (vroeger ouderdomsdiabetes) neemt epidemische vormen aan en dat heeft te maken met onze 'Westerse voeding'. Daarnaast is er een rechtstreeks verband tussen suikers en negatief gedrag en/of concentratiestoornissen.

Afkicken van die 'suckers' doe je heel eenvoudig dmv . stap voor stap minder.
Vervangen door suikervervangers zoals maltitol, aspartaam (canderel) en ander chemische gruwels werkt averechts, je suikerzucht blijft dan bestaan.
Probeer eerder rustig af te bouwen dmv minder en minder ipv zoetvervangers.

Kies voor "trage suikers "= suiker die traag in 't bloed worden opgenomen ; denk vezels zoals bvb appel met schil of kokosbloesemsuiker , het zijn beide suikers die vergezeld zijn van vezels vitaminen en mineralen , daardoor worden ze trager opgenomen, geven ze langer energie en beschermen ze je tegen suiker-rollercoasters.

Drink water ipv. suikerhoudende dranken en 'pimp' ze met vers fruit of wat ijsblokjes met besjes of muntblaadjes er in.

En als je lekker en gezond voor jezelf en/of je familie wil starten met lekker zoet, ga dan voor een smoothie van amandelmelk + banaan + pure chocolade + peertje(mét schil) + wat sesamzaadjes - in de blender en klaar = top boost van gezond , lekker en zoet.

Op t werk kan je je 'suikerdip' tegengaan dmv een voorraad gezonde trage energie-snacks .