Sla over en ga naar de inhoud
• 09 feb. 17

Griep of snotneus , what 2 do ????

gezondheid griep health

Wij zijn hier één voor één voor de bijl gegaan . En toch..

Het is opvallende dat er in gezinnen waarbij iedereen met elkaar in contact komt, de ene sneller ziek wordt dan de ander.
Dat heeft alles te maken met je weerstand. Bij een zwakke weerstand heb je veel meer kans dat een virus vat op je krijgt.
Je hebt dus een groot deel zelf in de hand. Want hoe beter je conditie, hoe minder verkoudheid of griep.
In tijden waarin de hele wereld loopt te snotteren en niezen en we bang zijn voor hele enge griepen, heeft de bedreiging van zulke ziektes vooral te maken met onze eigen belabberde conditie:
Die vind plaats in de ophoping van toxines , vooral ook in de ophoping van eiwitafbraakproducten want dat leidt tot verslakking van je darmen. DE broedplaats voor micro organismes. Bacterien en virussen groeien er graag. En dan zijn er nog de suikers, het favoriete hapje waar elke bacterie verzot op is en flink van groeit en de overdreven inname van zuivel die ons systeem doet verslijmen.

Vaccinatie, medicatie, maar vooral het onderdrukken van koorts brengen onze eigen “innerlijke dokter’ om zeep. Koorts is namelijk HET teken dat ons immuunsysteem goed z’n werk doet.Griep is eigenlijk een goede graadmeter die ons aantoont hoe het met onze conditie is gesteld. Als je vaak verkouden bent raad ik je aan om eens een diepe reinigingskuur te doen. Zo kan je lijf grondig ontslakken. Maar het kan in de eerste instantie ook wat milder:

* Ophoping van afvalstoffen in je lijf vermindert je immuniteit énOrm, verlaag dus zeker de inname van koffie, zwarte thee, alcohol , geraffineerde voeding, zuivel en roken.

Gezonde voeding met veel groenten en fruit van het moment (dus geen exoten die van ver worden aangevlogen) , veel vezels van volwaardige kwaliteit zijn de basis van een goede immuniteit.
Koudgeperste plantaardige olien, citrusvruchten, bessen (de blauwe zijn de strafste immuniteitsversterkers), alfalfa, broccoli, mierikswortel, knoflook, waterkers, shiitake, tuinkers en gember (TOP IMMUUNVERHOGER), maar ook noten zoals de paranoot werken: 2 a 3 per dag = nootje vol vit.E , selenium en vitamine B.

Wintergroenten zitten sowieso vol vitamine C, alle koolsoorten andijvie, winterpeen,etc. In zuurkool zitten dan weer melkzuurbacterien die goed zijn voor je darmflora. Net zoals gerijpte yoghurt met lactobacillus acidophilus.Probeer ook af en toe rauwe groenten te eten, daar zitten nog enzymen in. die zijn noodzakelijk om je lijf tegen indringers te verdedigen.
Vandaar dat je groenten ook nooit dood mag koken, stomen en regelmatig rauw eten werkt immuunverhogend.

* Ook vocht is belangrijk en helpt je lijf om de afvalstoffen af te voeren. : Probeer zo’n 2 liter per dag te drinken; mineraalarm water, wortelsap, groentesap (vers persen: bvb sap van rode of witte kool),rooibosthee, zure melkproducten en weiproteine (veel glutamines) hebben een directe ondersteunende invloed op je immuniteitssysteem. Drink geen zwarte thee of koffie maar vervang door kruidenthee of namaakkoffie (chicorei of granenkoffie)

* Gebruik gezonde vetten! We hebben ze écht nodig om vitaliteit en weerstand op te bouwen. Een gezonde olie heeft geen enkele chemische raffinage ondergaan. Extra vierge olijfolie, kokosolie en rode palmolie zijn gezond, het laurinezuur in kokos beschermt tegen bacterien, virussen en schimmels. Je kan ook alles in deze olien bakken.

* Lijnolie, walnootolie, en pompoenpitolie is gezond maar mag je alleen koud gebruiken omdat ze zo de perfecte omega 3-6-9 verhoudingen hebben en verwarmd worden ze ronduit SLECHT voor je gezondheid.

 * Vermijd gehydrogeneerde producten, lees de verpakkingen, het zijn geharde vetten die slecht nieuws zijn voor je gezondheid. Ze zitten in heel veel producten zoals koekjes, cake, donuts, chips, pizza, etc..

* Vermijd suiker en als je toch niet zonder zoet kan kies dan voor granensuikers of honing (met mate!). Voeg de honing pas aan je thee toe wanneer die wat is afgekoeld anders verliest de honing z’n  medicinale werking.

*Hoe je je emotioneel voelt kan ook een impact hebben op je conditie. Verdriet, een dipje of stress kunnen je fysieke conditie naar beneden halen. Stress duwt je weerstand maar liefst met 30% naar beneden. Positief in t leven staan en weten dat “every downside an upside “heeft helpt écht.

*Je darmen bepalen grotendeels je weerstand, als ze goed werken zal je immuniteit stabiel blijven. Bovenstaande voedingsadviezen hebben daar bijna alles mee te maken.Heb je toch last van een trage spijsvertering en darmen. Probeer dan s ochtends een glas lauw water of “colon clean” te nemen. Het houdt je darmen actief en maakt ze niet lui zoals dat wel gebeurt dmv laxerende thees.Ook een probiotica kuurtje geeft je darmen een opkrikbeurt.

*Slapen heeft een helend effect op je algemene conditie.
Tijdens de slaap kan je lichaam zich herstellen en op krachten komen. Probeer dus je nachtrust te halen en min. 7 U slaap per nacht te halen.

*Voedingssuplementen en extra vitamines kunnen zeker helpen in periodes waarin je gezin aan het snotteren slaat:
- Hogere dosissen vitamine C (tot 3000 mg over de dag verdelen) . -Echinacea van Vogel helpt preventief voor de eerste koudegolf aanslaat. Het verhoogt je aanmaak van witte bloedlichaampjes (niet tijdens zwangerschap of borstvoeding!!)
- Je kan je lichaam helpen om zich van afvalstoffen te ontdoen door je lever extra te ondersteunen dmv het slikken:
* Mariadistel-tabletjes *Green energytabletjes van Chorella en spirulina geven je een energie-en reinigingsboost *Q 10 helpt je energie ook uit de put en is daarnaast goed voor je hart-en vatensysteem.
* Beweging en sport verhogen je weerstand met maar liefst 30%. Maar doe het met mate, luister naar je lichaam. Probeer, zelfs als je ziek bent, zo vaak je lichaam het je toelaat, te wandelen in de frisse lucht en adem diep in.

 

* Denk er aan rust is ook heeeeeel erg nodig , slaap helpt je lijf met vechten tegen de beestjes .... Print onderstaande af en hang op je deur :

*Natuurlijke antibiotica, gewonnen uit planten die er zichzelf mee verdedigen tegen bacterien, virussen en schimmels , hebben zelden of nooit bijwerkingen. Je kan ze, in tegenstelling tot chemische antibiotica, ook preventief nemen. Propolis , koninginnebrij, Vlier , salieblad, heemstwortel, Cat’s claw , gember en teatree zijn er zo een paar Ook verse ui en knoflook werken anti-bacterieel.

*En als je dan toch ziek wordt: snij dan een ui in 4, laat dat een paar uur in water weken en drink op. Bij veel snot en slijm kan je een ui naast je bed zetten. OOk hete soyamelk met daarin een knoflookteentje helpt bij de eerste grieptekenen.