Sla over en ga naar de inhoud
• 05 apr. 21

Gezonde darmen = sterkere weerstand !

darmen weerstand body & soul

Last van je darmen hebben heeft impact op je hele zijn: ze zorgen voor opname van voedingstoffen, afweer van ziekmakers en aanmaak van hormonen zoals gelukshormonen. Daarom is een gezonde darm een must voor je body en soul.

Last hebben van allergieën, flatulentie, ontlasting die anders ruikt of er uitziet kunnen wijzen op het feit dat er iets fout gaat in je darmen. Sowieso wijst het op het feit dat je spijsvertering niet naar behoren werkt.

Onze darmen communiceren de hele dag door met onze hersenen via de de ‘Nervus Vagus’ -zenuw.  Die speelt je parten bij zenuwachtigheid (bweuk) en verliefdheid (leuk) en checkt of alles in je buik oké verloopt. Niet voor niets worden onze darmen ons tweede brein genoemd, ze nemen informatie van buitenaf op via voeding en communiceren zodoende naar de hersenen.

Darmen werken hard: enerzijds moeten ze voedingsstoffen opnemen en anderzijds moeten ze zich wapenen tegen indringers (je weerstand). De verhouding tussen goede en slechte darmbacteriën bepaalt je weerstand. Er leven zo’n 1,5 kg micro-organismen waarvan het grootste deel goed voor ons zorgt. Ongezonde voeding, stress, medicatie en alcohol kunnen zorgen voor een toename van slechte bacteriën in de darmflora. Bacteriën eten wat ze voorgeschoteld krijgen, de gezonde groeien van vezels, groenten, noten en zaden. De slechte bacteriën houden van bewerkte voedingen geraffineerde suikers.

Mar10 gezonde darmtips, ga voor:

1. Voldoende vocht:
* Drink gemiddeld 2 liter water per dag. 2 glazen lauw water drinken op je nuchtere maag helpt om afvalstoffen uit te scheiden. 2. Gezonde vetten:

2. Gezonde vetten:
* Kokosolie en extra virgin olijfolie voor warm gebruik, andere plantaardige oliën gebruik je best koud.

3.Ongeraffineerde voeding =
* Rijk aan voedingsstoffen en ondersteunt de darmbeweging. Vermijd geraffineerde en bewerkte voeding ze bevat vooral veel vet, zout en toegevoegde smaak, geur –en bewaarstoffen.
Rood vlees geeft een wetenschappelijk bewezen hoger darmkankerrisico. Vertrek altijd vanuit de groenten en smaak met verse kruiden, die zitten tjokvol antioxidanten.

4. Krampen ?:
* Goed kauwen & traag eten = goede vertering.
* Verse munt- of gemberthee helpen bij krampen. Ook gefermenteerde melkwei helpt, het legt ahw. een laagje op je maag en darmwand.

 

5. Beweeg liefst zo’n half uurtje per dag - beweging stimuleert een gezonde darmbeweging.

6. Toiletbezoek Eén of tweemaal daags naar het toilet is normaal, het meest natuurlijke is meteen na de maaltijd. Je darmen ledigen zich dan wanneer er iets nieuws in je spijsverteringsstelsel bijkomt. Het is ook daarom dat kinderen vaak naar het toilet moeten als ze net aan tafel zitten. Verbied dit nooit = een gezonde darmwerking.

7.Ontspan 

* Warme kompressen met rustgevende kruiden, zoals Lavendel en een warme kruik ontspannen een opgeblazen buik.
*Masseer met een amandelolie en draai cirkeltjes met de klok mee. 
*Ook yoga kan soelaas bieden om je buik te ontspannen.

8.Beweeg:

*Bewegen zoals wandelen en zwemmen hebben een positief effect op je darmbeweging of darmperistaltiek. Ze bevorderen een gezonde darmwerking en stoelgang.

9. Voeding voor je goede darmbacteriën of extra goeie darmbacteriën:
Je kan een pro-of prebioticum bijnemen zodat je darm genoeg goede, gezonde darmbacteriën bevat.
Psyliumvezels of vlozaad = een hele goeie waar je darmen wel bij varen .
Je darmtransit gaat vlotter en is zachter. at zorgt ook voor een betere spijsvertering en het behoud van een normalere cholesterol.Je kan ook gaan voor een supplement met naast de psylliumvezels wat kokosmeel voor de ruwere vezels, en humane stammen van darmbacterien.

10. Bij aanhoudende klachten kan een bezoek aan een manueeltherapeut (osteopaat) helpen.Wees alert op klachten van je spijsvertering en stoelgang, natuurlijk is t ‘griezelig om je darmen te laten onderzoeken. Maar denk niet meteen aan een coloscopie of ‘gedoe’ op de wc met potjes en vieze handen. Tegenwoordig kan je op een ‘schone’, ‘poepsimpele’ manier een stoelgangstaaltje nemen. Dat is DE spiegel van jouw gezondheid. Op deze wereld sterven nu nog 17 mensen per uur aan darmkanker. Een gezonde levensstijl en regelmatige check ups kunnen deze ziekte stoppen.

Check zeker ook eens t filmpje dat ik maakte voor Kom op tegen darmkanker :

https://youtu.be/p1HoUY_UOj4

Of beluister de Podcast die ik maakte over gezonde darmen = weerstand via deze LINK