Sla over en ga naar de inhoud
• 07 jun. 15

FOOD MATTERS !

Waarom is het toch zo dat gezonde, ecologische en natuurminnende zaken zich meestal in ‘achteraf-zaaltjes’ afspelen?
Onze gezondheid en die van de natuur zijn naadloos met elkaar verbonden en toch worden ze door de meesten, lees journalisten, doktoren en invloedrijke mensen, met de nek bekeken. Natuurlijk heeft het er veel mee te maken dat je op de natuur geen patent kan nemen en op farmaceutische producten wel.

Daarom zet ik graag m’ n schouders onder gezonde projecten en merk ik dan wel eens op dat er soms , tot m’n grote spijt, vaak smuilend over wordt gedaan.. Zo werd ik uitgenodigd om naar de film “food matters “ te komen kijken. Dat deed ik in t gezelschap van een vriendin healthcoach en eentje die meestal schermt met wetenschappelijke cijfers wanneer ik haar iets vertel over de gezondere dingen des levens.

Het geheel had iets karikaturaals, we werden ontvangen in een stoffig achteraf zaaltje waar lang werd gesukkeld met de ondertiteling in beeld krijgen. Maar eenmaal de film startte kantelde dat algehele gevoel van “waar zijn we nu terechtgekomen”..

De film werd gemaakt door wetenschappers en doktoren die verder kijken dan hun neus lang is. Het resultaat was een helder en informatief document. Zonder moeilijke woorden, maar met mooie beelden werd er gewaarschuwd waar we mee moesten uitkijken en waren er vooral veel tips hoe we het één en ander konden rechttrekken en vooral hoe we ons lichaam kunnen ondersteunen zodat we lang en gezond kunnen leven. Mijn ene vriendin (die van de wetenschappelijke bewijzen, pende zich een tennisarm aan te onthouden tips), wij waren blij dat we deze filmtip aan elke geïnteresseerde of scepticus konden laten zien.

Het is zonde dat deze film niet in giga - bioscoopzalen wordt getoond of op scholen of gewoon op televisie, (in lus de hele dag & nacht herhaald als er geen uitzending is).

Maar iedereen die wil kan hem zien en zelfs tonen aan grote groepen mensen om je heen. Via de site www.foodmatters.tv kan je de filmtrailer bekijken en makkelijk bestellen om aan al diegene die je lief zijn te tonen. Dus u zegge het voort J

Want lieve lezers, wat deze film zegt is zo waar en, bij deze schreeuw ik het nog maar es uit:
Je bent wat je eet en echt, voeding kan zooooveel voor je doen.

Mijn zoon baalt er zelfs van dat ik gezond kook, hij wil ook wel es koffiekoeken en curryrollen mee naar school in plaats van tortilla’s gezond en zelfgemaakte eiersalade.  Ik citeer m’n zoon :“dan word ik ook wat vaker ziek zoals de kinderen die wel koeken mogen meenemen ... dan kan ik ook gewoon de hele dag op de zetel liggen tv kijken...” Jaha, heb ik dat weer.

Nu ben ik niet van de extremistische en heb ik nog steeds een enOrme hang naar een goed pak frieten en elke dag naar m’n stukje chocolade. Maar ik neem dan wel meer dan 70% cacao (endorfines + antioxydanten) en ik eet geen vlees bij m’n frietjes, alleen wat pindasaus, mayo en uitjes (=patatje oorlog) .

Misschien toch nog effe deze tip die  “food matters “ je ook vertelt : als je verse groenten en fruit koopt ga dan voor de ‘clean fifteen’ = minst besproeide zoals ui, avocado, mais, asperges, zoete aardappels en ga echt voor bio als bij de ‘dirty dozen’ zoals verse spinazie, selder, kersen, aardappels (yep de schatjes van patatjes), aardbeien, perziken, druiven of blauwbessen koopt. De dirty dozen (t vuil dozijn)  zijn meestal extreem bespoten. Indien je budget het niet toelaat, ga dan voor eigen gekweekte aardbeitjes in bak of tuin en als je je eigen patatjes teelt, weet dan dat het alleen maar ten goed komt van je tuinaarde.
En check misschien even “be-time’ , mn laatste boeken-kind ligt ook bij de bieb, bespaart je al snel veel euri-tjes en staat tjokvol zelfkweektips enz .