Sla over en ga naar de inhoud
• 29 dec. 16

Chocola lalalala

lifestyle chocolade kalkoen food gezondheid

Het gaat dan wel over échte chocolade, niet diegene die je in de supermarktvakken of in Sinter-chocolade vind.

 

Helaas bevat de doorsnee fabriekschocolade amper goeie stoffen en moeten we het dus écht zoeken bij de pure van meer dan 70 % cacao of bij rauwe chocolade van ongebrande cacaobonen , met daardoor het  maximaal aantal oorspronkelijke voedingsstoffen..Kies indien mogelijk voor ‘ambachtelijk’ gemaakte chocolade .Zo hoog mogelijk percentage aan cacao  = superfood en bevat:

* Antioxidanten zoals flavonoiden (sowieso meer dan in de meeste vruchten of groene thee)
* Vitamine C
*Fenylethylamine = feelgood neurotransmitter, ook full force bij verliefdheid
*Omega6 vetzuren
*Tryptofaan - hebben we vaak een tekort aan = nodig voor goeie slaap en je gelukkig voelen
*Serotonine - heeft invloed op je gemoed
*Magnesium (cacao is de grootste bron voor dit mineraal) - we hebben het broodnodig voor de gezondheid van ons volledig bewegingssysteem van botten tot spieren. Het tekort aan magnesium is in onze ‘rijke’ westerse wereld de meest voorkomende van de mineraaltekorten en dat heeft veel te maken met het raffineren en bewerken van onze voeding. Bij een tekort aan magnesium hebben we vaak last van kramp , spierpijn en stijfheid.
*IJzer = belangrijk voor de gezondheid van ons bloed en zoveel meer
*Zwavel- helpt onze lever ontgiften,
*Kalium- houdt bloeddruk mee op peil
*Calcium - voor sterke botten en tanden.

Het moge duidelijk zijn: chocolade is gezond, maar dan hebben we het wel over échte chocolade van meer dan 70 % cacao, van goeie kwaliteit of de rauwe variant die je momenteel nog alleen maar bij de natuurwinkel of gespecialiseerde webwinkels vind. Rauwe chocolade is zelfs goed voor diabetici omdat het de bloedsuikerspiegel nauwelijks verhoogt en het de gevoeligheid voor insuline verhoogt. Je mag het dan niet combineren met hoge dosissen fructose .Soms snakken we letterlijk naar chocolade:Dat kan liggen aan een Magnesiumtekort of aan één van de stoffen waar Chocolade rijk aan is.De reden waarom vrouwen tijdens hun ongesteldheid vaak ‘craven’ naar chocolade is omdat ze in die periode een lager serotoninegehalten in de hersenen hebben. Dat heeft invloed op humeur en eetlust. Zodoende krijg je zin in suiker (= diep verlangen naar de moederborst voor troost en om gekoesterd te worden) en chocolade.

Witte chocolade en melkchocolade zijn helaas zwakke afgeleiden van al dat gezonds, vaak zit er nog een hoop troep bij zoals smaakstoffen, extra suikers en foute vetten. Stilaan overstappen op zo puur mogelijk is dus een goed idee.Neem ook geen ontzuurde chocolade, op het etiket staat dan meestal het woord ‘Alkali’ of ‘processed with alkali’. Dat proces ontdoet je chocolade van een heleboel gezonde stoffen, antioxidanten en z’n beetje zurige smaak die juist de natuurlijke smaak is van de cacaoboon.De meeste supermarktrepen zijn een flauw afgietsel van cacao, waar heel veel mee gebeurt is waardoor hij niet meer gezondheidsbevorderend, maar eerder gezondheids-belastend is geworden. In gezond geteelde cacao zit er letterlijk een apotheekkastje aan gezonde stoffen .

Chocolade is echt goed voor je body & soul :

*Serotonine = natuurlijk ANTI-DIP - het stimuleert de endorfine aanmaak en dat maakt je  blijer & tevredener. da’s de reden waarom we bij een dip vaak naar chocolade grijpen.
*OGEN : zwarte chocolade-eters hebben een beter zicht in tegenstelling tot witte chocolade-eters
*BREIN: Het regelmatig nuttigen van zwarte (+70%) chocolade bevordert het geheugen. Je concentratieboog wordt langer en je reactie sneller. Uit testen op 70 plussers met milde geheugenproblemen bleek al na een paar weken dat ze door de inname van flavonoide-rijke drank (+70%cacao) een beter en sneller werkend brein en geheugen kregen.
*= anti-oxidanten bommetjes = tegen celbeschadiging van vrije radicalen = minder miserie
*HART EN VATEN : bij vrouwen zou max. 100 gram / 2 x per week hun risico op een hartaanval met  20% verlagen
*De opiaten in chocolade werken PIJNSTILLEND en geven je zelf een ‘upper’
*JE BLOED stroomt beter stromen en je VATEN ontsteken minder
*Lekkere BLOEDDRUKVERLAGER: 100 g /dag - 2X/week
*De stof Theobromine in cacao werkt zoals caffeine en STIMULEERT ons nerveus systeem. Het is giftig voor de meeste dieren, maar onze lever kan het perfect afbreken. Het is een heel sterke anti-schimmel en antibacteriële stof die in 1900 zelfs rechtstreeks werd geïnjecteerd in hartaanval patiënten om hun hart weer aan het kloppen te krijgen. Maw. chocolade kan je hart weer levend maken!.
*TANDEN : Diezelfde hartstarter Theobromine = beter én gezonder dan fluoride tegen tandbederf, het elimineert streptokok mutanten in de mond
*KANKER: verschillende studies zeggen =Dat de antioxidanten en gezonde stoffen in Cacao ons lijf helpen om zich tegen woekerende cellen en infecties te beschermen net zoals rode wijn en de  blauwbes.
*HUID : wordt bij regelmatige cacao inname zachter en beschermt zich beter tegen uv - licht. 2 Uur na de inname van cacao verdubbelt de hoeveelheid zuurstof in het bloed en da’s goed tegen de rimpels.
*VERMAGEREN? Onlangs werd ontdekt dat zwarte chocolade helpt om vetten af te breken
*LIBIDO: Een Italiaanse universiteit heeft ontdekt dat vrouwen die dagelijks chocolade eten een hogere sex drive hebben.
*En op zwarte chocolade zuigen heeft in onze hersenen zelfde effect dan PASSIONEELkussen!

Voor sporters: op basis van chocoladedrank heb je betere UITHOUDING dan bij sportdrankjes

Ok need I say more , voor mij kan chocolade boven de 70 % cacao ab-so-luut als guilty pleasure!! En dan heb ik onlangs toch een geweldig stukje artisanale chocolaterie ontdekt sieh !! Sweetvegan = een artisanaal chocoladebedrijfje die de zaligste chocolade maken.

 

Maar ook voor vegans , lees zonder melk, eieren, dierlijke vetten en zelfs zonder gluten of suiker !!! Ze hebben de zaligste pralines, ijs en nu dus ook de chocolade kalkoen , HET alternatief voor de geslachte vogel. Maar een geairbrushte chocolade versie gevuld met lekker ijs of chocolade hapjes of marsepeinen groentjes. Ik nam hem mee naar een kerstfeestje en de vogel was een groots succes en weeral een bewijs dat Vegan ongelofelijk lekker kan zijn !! Ik bestelde er een vegan pure kalkoen gevuld met vegan boutjes en dat was lekkeurrrr , allen daarheen zou ik zo zeggen !! En nog een fijne en gezond 2017 toegewenst XXX

Mar1O