Sla over en ga naar de inhoud
• 20 feb. 17

Bio campagneweek - ik doe mee !

gezondheid biologisch bioweek gezond

Binnen een dikke week start de vasten en dus is het nu de ideale week om meer aandacht te vragen voor ‘verstandiger eten’.
De persconferentie daarvoor vond, in het bijzijn van blogster, ecologisch moestuinier en mede-trekker madam Zsazsa plaats bij de prachtige biowinkel Origin' o in Antwerpen-Berchem.

De hapjes waren zalig , het aanbod van Le vie est belle is niet alleen lekker maar bevat de zaligste vleesvervangers en producten uit Belgie. Ik kende hun vegan americain al , maar nu kan ik absoluut de KINOWA burger adviseren !!ZOOO lekker en zo eco want zelfs de Quinoa is in Vlaanderen bij een bio boer geteeld. Het hennepzaad komt uit Lokeren en de rode biet en selder komen van uit de buurt.Er zit ook niks , noppes , nada aan additieven in , zoals in vele vegetarische groenteburgers van de supermarkt. Gewoon heel goed van smaak, ook de rode biet falafel schijfjes werden bij ons thuis goed gesmaakt

Ik ben een groot voorstander van biologisch omdat het een stuk gezonder is en ook veel meer smaak heeft. Voor m'n nieuwe boek Menopower ging ik op de fotolocatie dan ook op zoek naar lekker , biologisch en vegan. Ik kookte er bij Can Lotus met gezonde food goeroe Aliwalu Durian die me leerde dat hoe kleurrijker de groenten hoe gezonder, vooral paarse, rose en rode tinten zijn heel gezond voor menopower-vrouwen.

Can Lotus is trouwens the place to be als je es effe wil chillen of een zalige workshop wil doen op Ibiza !! Ga zeker es kijken op hun site : http://www.canlotusibiza.com

Wist je dat we zo’n 50 jaar geleden allemaal biologisch aten, zonder chemische toevoegingen en bespoten troep. In de biologische landbouw zijn chemische producten namelijk verboden. Ze zijn niet alleen ongezond voor ons lijf, maar ook voor de kwaliteit van de bodem en het water
Veel mensen vragen me hoe ze dat moeten oplossen met een klein budget aangezien bio nog steeds duurder is dan ‘gewone’ voeding. Misschien helpen deze tips:

1 /  Eet minder vlees of vis = sowieso veel beter voor ’t millieu en diervriendelijker. Door het minder te eten bespaar je een hoop geld en ben je bovendien ook gezonder bezig voor de planeet.

De biocampagne van dit jaar neemt je letterlijk bij de hand om de biologische wereld makkelijk te leren kennen . Via allerlei uitstapjes word je ondergedompeld in proeverijen, kookworkshops bij biobedrijven en winkel. Check maar es op hun kalender : http://biomijnnatuur.be/kalender/categorie/activiteit-biocampagne

2/ Kies voor juices van dat wat je nog in je koelkast of fruitmand hebt liggen. Gooi de pulp en vezels die uit je juicer komen niet weg, gebruik het , samen met wat mayonaise, als broodbeleg of maak er kroketjes mee nadat je het hebt vermengd met een pot kikkererwten. Bak de kroketjes in kokosolie en serveer desnoods met een vegan yoghurt_looksausje.

3/ Vertrek vanuit de groenten die bij je biowinkel of bij de biogroenten van je supermarkt in de aanbieding staan. Peulvruchten zitten tjokvol goede eiwitten en zijn meestal heel betaalbaar. daarneboven bevatten ze heel veel vitaminen en mineralen en verzadigen ze .

4/ Vervang de melk in je ijskast door een plantaardige drank, biologische soja bevat nooit genetisch gemanipuleerde bonen. Varieer tussen soja, haver, spelt, rijst, amandel, kokos, etc. Je zal zien dat je veel minder last hebt van neus-keel- en oorontstekingen. Je darmen varen er ook wel bij aangezien plantaardige varianten niet het verslijmend effect hebben zoals koemelk en beter verteren. Die slijmlaag op je darmwand kan ervoor zorgen dat je minder goed de nutriënten uit je voeding opneemt en je spijsvertering minder goed gaat.

5/Tegenwoordig hebben budgetvriendelijke supermarkten zoals Aldi en Liddl ook een groot bio-gamma.Ga sowieso voor de groenten en het fruit van het moment en uit je buurt, die zijn betaalbaarder.Maar ga zeker ook es kijken bij bioforum en probeer, experimenteer en laat je verleiden door lekker biologisch en gezond. Je kan er zelfs een proefpakket mee winnen door je favoriete biologische hapje te vermelden.

Voor lekkere recepten verwijs ik jullie graag door naar mijn kookboek ; 'Easy, healthy, fast’ . dat je nog steeds bij elke boekhandel kan bestellen en ook via bol.com snel in je keuken hebt staan.
Alle recepten er in kan je zowel vegetarisch , sommige vegan en ook met vlees of vis bereiden. Ze zijn betaalbaar omdat je , naast de basis kruiden en bakvet telkens slecht 5 ingrediënten nodig hebt.

Voila , veel plezier en smakelijk !!