1 appel =
An apple a day keeps the doctor away….
Absoluut!!! Want een appel eten mét schil is een weerstandsapotheekje verorberen, tjokvol beschermende stoffen;
Appel =
1. Vitamine B = houdt de cellen gezond en ondersteunt de celstofwisseling, belangrijk breinvoer!!
2. Bètacaroteen = anti-oxydant en helpt ons lijf om toxische stoffen af te voeren
3. Pro Vitamine A = goede weerstand, ogen en botten
4. Pectine = vezel die de darmen efficient én voorzichtig proper maakt, zodoende worden giftige stoffen zoals lood
en kwik makkelijker en sneller uit ons lijf verwijderd. helpt slechte cholesterol laag te houden, houdt mee bloedsuikerspiegel in balans
5. Quercitine: houdt mee de cholesterol in een de juiste balans, voorkomt mee verstopte vaten.
Men onderzoekt nog steeds de positieve werking ervan op de neuronen, het zou mee beschermen tegen Alzheimer.
Goed verteerbaar en dorstlessend want bestaat voor 85% uit water.
Anti kanker?? Uit onderzoek blijkt dat het eten van 1 appel per dag
*Je risico op darmkanker halveert.
*Het risico op aandoeningen van de luchtwegen zoals astma en longkanker serieus zou verkleinen.
*Prostaat-en borstkankercellen trager groeien en minder lang leven wanneer ze worden behandelt met een extract uit de appelschil.
Maarrrrrr ??
De appel staat ook op kop bij de ‘dirty dozen’, de internationale ranglijst van groenten en fruit MET de meeste chemische resten.
Feit is dat heel veel appels nog steeds een douche van herbi-fungo en insecticides krijgen .
Dusssss ??
Was elke niet biologische appel grondig met heet water en borstel.
Je kan je appels ook in een badje met natriumbicarbonaat (=bakingsoda) leggen, even afborstelen , spoelen en schoon.
Of schaf jezelf een speciaal spoelmiddel aan om toxische stoffen weg te wassen
( bvb sunsmile fruit and vegetable rinse van de firma Sunrider via internet te bestellen).
Door te wassen schrob je ook de natuurlijke waslaag weg, waardoor de appel sneller bruin wordt en verschrompelt.
Biologische appels zijn gezonder want:
*Je kan ze zonder gevaar mét schil eten = meer vezels en zodoende goed nieuws voor de darmen die zo op natuurlijke wijze worden gestimuleerd.
* In de schil zit er zo’n 4 a 6 keer méér vitamine C dan in het vruchtvlees.
* Ze bevatten biologische massa’s meer salvestrolen (beschermende stoffen tegen ziekteverwekkers)
* Ze zijn cholesterolverlagend
* Ze hebben meer smaak, mét af en toe wèl een bruin vlekje of een ander grootte.
Bruine, vettige zolderappeltjes of kraak en smaak??
Onze grootouders bewaarden hun appels in het donker op een plank.
Aangezien we niet meer zo dol zijn op verschrompelde gele (wel hele zoete) zolderappeltjes en gelukkig allemaal in het bezit zijn van een koelkast ,
bewaar je je appels het beste in de onderste la van de koeling.
Verse appels rijpen na de pluk nog zachtjes door. Herfstappels (plukklaar in september) kunnen langer worden bewaard dan zomerappels (geplukt in augustius).
De vetlaag die op appels zit heeft weinig of niks te maken met ‘t spul waarmee ze bespoten zijn.
Het is een natuurlijke beschermlaag tegen onder andere weersomstandigheden .Warmte doet die waslaag vervloeien.
Vandaar dat appels die in een warme kamer liggen vettiger aanvoelen dan die uit je koelkast.
Appelsap?
Appelsap uit een fles wordt vooral bereidt uit geschilde appels of , met nog minder voedingsstoffen, uit appelconcentraat.
Kies als je toch flessen koopt, voor troebel s daar zitten meer vezels in of pers zelf je ongeschilde bio-appeltjes.
Recept: Rustgevend Kuzu-appelsap:
Pers 1 liter zuiver appelsap (liefst mét schil)
Breng aan de kook met snuifje zeezout
Los 8 tl Kuzu ( = gezonde tegenhanger van maizena) in een beetje koud water op.
Klop onder het hete appelsap en laat mee doorkoken tot het vocht weer helder is.
Klop 3 koffielepels kaneel onder de vloeistof.
Serveer warm.
Je kan dit ook maken met de helft appelsap en de helft water (uit 5 seizoenen op je bord van Katrien Cocquyt)
Appelmoes ? = Lang verhitte appels (de meeste vitamines en mineralen werden vernietigd ) + veel suiker.
Als je echt appelmoes wil eten, ga dan voor de biologische of zelfgemaakte , gezoet met stevia of haverstroop , met een zo kort mogelijke verhittingstijd.
Kies eerder voor warme, kort gebakken appels als ontbijt met wat krentjes, vijgen of dadels om te zoeten erbij.
Recept voor gezonde warme appelyjes , maar ook lekker afgekoeld (uit 5 seizoenen op je bord van Katrien Cocquyt)
Ook lekker voor op donkere dagen: appelen met amandelsaus.
*Rooster 4 kl amandelen in een oven op 150° .
*Meng 4kl witte amandelpasta (natuurwinkel) + 4 kl rijststroop + 1 @ 2 kl kaneel + snufje zeezout + wat water tot het vloeibaar is als water.
*Vul een ovenschaal met 4 in blokjes gesneden appels en overgiet ze met het mengsel.
*Laat garen in een oven van 180°.
*Schep in schaaltjes en bestrooi met de geroosterde amandelen .
Appelstroop: gezond broodbeleg?
Tegenwoordig wordt appelstroop verrijkt met ingedikt bietensap, daardoor is de stroop rijk aan ijzer. Kies wel altijd voor een stroop met 100 % fruiteigen suikers anders krijg je een hoop overbodig toegevoegde suikers op je boterham.
Appeltaart moeilijk? Nope!!
Verwarm oven op 180°
Leg 4 plakjes diepvries bladerdeeg op bakplaat en laat ontdooien
Snij 4 rechthoeken
Klop een bio eitje los en besmeer de deeg ermee
Snij 1 bio appel mét schil in dunnen schijfjes en leg ze dakpansgewijs op de deegplakjes
Bestrooi met 2 eetlepels oersuiker, kokosbloesemsuiker (van bij de natuurwinkel) of rietsuiker.
Strooi kaneel erover heen naargelang je smaak
Bak in ongeveer 20 minuten af tot het goudbruin en gaar is.
Welke appels zijn de beste?
Rode appels = meer anti-oxydanten dan gele of groene: beschermen 't lijf tegen veroudering en helpen het om toxische stoffen uit te scheiden.
De fel groene Granny = de meest bekende groen appel. Hij verkleurt minder snel en bevat veel vitamine C = wel heel zuur en daarmee kan je je tanden aantasten,
het helpt om na het eten van deze appel je mond letterlijk te spoelen door het drinken van een glas water.
De Goudrenette is dan weer bekend omwille van z’n gelige kleur, hij wordt vaak gebruikt om er appelmoes of sap van te maken.
Appelzuur Speelt een grote rol in onze energieproductie. Appelazijn doet vetten uit elkaar vallen. Een lepel appelazijn in je fles tafel water zorgt dus voor een beter afvoer van vetten. Je proeft het niet en het helpt je lichaam met afvallen én gezond blijven.
Appeltjes apotheekkastjes:
Engelse appelbloesemthee tegen verkoudheid:
Drink s’ avonds een aftreksel van appelbloesems, het helpt preventief tegen hoest, verkoudheid en griep. Drink het warm en zoet eventueel met wat honing.
Oostenrijkse appelwijn tegen luchtwegeninfecties
Maak een mengsel van melkwei met appelcider.
Middeltje voor stem en keel:
Als je stem het dreigt op te geven helpt het om te gorgelen met een mix van appelazijn, water en honing.
Appelstroop laxeert:
Rasp reinetten, laat ze een paar uur in appelsap trekken met de helft van het gewicht vloeibare honing erbij. Kook in tot het geheel stroperig wordt.
Appelthee om tot rust te komen
Appelthee is rijk aan fosfor en kalmeert de zenuwen. Het eten van een appel of drinken van een kop appelthee maakt je rustiger en ondersteunt het rustig inslapen voor jong en oud.
ET voila, smakelijk !!