17 december 2018


Een kerstbuffet, een gevulde hartige kerstkoek/ovenschotel/roast...

Benodigdheden voor de zalige vegan kerstroast - afhankelijk van wat je nog op je buffet zet - dit gerecht alleen is geschikt voor 6 a 8 personen  :

Bereid vegan bladerdeeg van bij de biowinkel ( soms ook supermarkt , lees etiket)

* Cranberrysaus: 150 g droge cranberries+2 eetlepels appelmaoes+100 ml water +1 appel (in stukjes)+ 1/2 theelepel kaneel + 1/4 theelepel nootmuskaat, gemberpoeder, all spice, zeezout.
Laat inkoken , vanaf dat het bubbelt en borrelt je vuur lager zetten. Laat 20 min 'inpruttelen'. De kleur wordt donkerrood. Laat vervolgens afkoelen. (Indien het niet goed indikt kan je wat Kuzu toevoegen.

* Vulling van champignon en linzen: 1 ui in stukjes + 100 g gehakte selder + 100 g gehakte wortel +1 theelepel kokosolie (of olijfolie). Laat 4 a 5 minuten pruttelen.
+ 1/2 eetlepel tijm, salie, zeezout, peper, 1/4 theelepel nootmuskaat. Laat 1 minuut intrekken.
+ 3 handjes champignons ( wat je lekker vind) ..Laat 4 a 5 minuten mee pruttelen.
+ 100 g gekookte linzen + 2 looktenen . Laat 2 minuten pruttelen.
+ 100 ml groenten bouillon. Laat inkoken
Voeg eventueel 1 eetlepel Kuzu brokjes toe en laat ze smelten in 1 eetlepel water of wat van de bouillon, laat indikken

Zet vuur af en laat afkoelen voordat je het in de deeg giet.

* Puree: 2 grote gekookte zoete aardappels + 50 ml plantaardige melk + 2 eetlepels gist + 1 eetlepel vegan boter + 1/2 theelepel kaneel, knoflookpoeder, zeezout, 1/4 theelepel all spice , nootmuskaat, gemberpoeder, zwarte peper naar smaak. Laat afkoelen .

Smeer je bakvorm in met kokosolie, laat het bakpapier van de bereide bladerdeeg aan kant van bakblik zitten. 

* Prak de puree en voeg de kruiden toe = onderste laag.
* Stort de vulling en voeg eventueel extra truffel en of truffelolie toe naar smaak.
* Stort vervolgens de Cranberrysaus bovenop.
* Dek af met tweede stuk deeg (zonder bakpapier) en looi je deeg dicht zodat alles goed afgesloten is.
* Snij bovenin 3 a 4 luchtsneden.
* Bepoeder met kurkuma (ipv eidooier)
* Bak 30 a 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°
* Met een mes kan je in 1 van de luchtsneden gaan om te kijken of inhoud goed warm is.
* Laat minstens 20 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

 

Voor de andere lekkere hapjes van het buffet :

Bij Starfish & coffee in Antwerpen - bestellen telefonisch of via :kmatthyns@zeelandnet.nl

De speculaastaart = chocoladecake met speculaascreme
De vegan martino gemaakt van groenten
De pittige dipsaus
De vegan zalm gemaakt van wortelen 

Brood en pizzabodem zijn lactose, suiker, koolhydraten en glutenvrij .
Ze zijn gemaakt van kokosvezels en van Prana by Pascale, info via:www.ladiosafeelgoodcompany.com

Verder kan je een recept voor vegan linzenballetjes vinden in Forever Young!
De Faux gras van Gaia kocht ik bij de supermarkt, de balletjes en vegan gourmet schijven ook.
Bij biowinkels kan je vegan kaas gemaakt van cashewnoten ed kopen.

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht