15 februari 2021


Een paar handige tips om gezonde oren te ondersteunen

Ik heb amper oorlelletjes, ze hangen ahw vast aan mn wang.. 
Vind ik zelf nogal lastig, daarnaast hoor ik links minder goed dan rechts . Een resultaat van een zware binnenoor ontsteking, mede daardoor ben ik toch heel dankbaar voor m'n gehoor. Ik zou niet weten wat ik zonder mijn 2 geweldige oormirakels moest doen.
De stemmen van m'n loved ones horen, dat wat ik associeer met zomer : de krekels, maar ook het hoge stemmetje van m'n kleinzoon.. 

Je oren gezond houden = iets wat soms gewoon vergeten wordt, en toch koesteren we fijn geluid, muziek, de stem van ons lief en de krekels in de zomer.. Bij deze een paar supersimpele tips die ervoor zorgen dat je waarschijnlijk nog lang hiervan kan genieten :
1. Vitamines, mineralen en ander lekkers: Niet alleen een goed en gezond lijf start op je bord. Het heeft ook invloed op de kwaliteit van je gehoor.
B3 tekort = oren rap achteruit =  essentieel voor een gezonde werking van het zenuwstelsel en zenuwen zitten ook in je oren. Bijvoorbeeld in het slakkenhuis: daar bevindt zich de achtste hersenzenuw die geluidsgolven omzet in begrijpelijke informatie. Heb je last van oorsuizen of tinnitus, dan is goede voeding nog belangrijker.
Minder zout én minder cafeïne.  Méér noten, zaden, volkoren producten een aardapelen bevatten B3

2. Eindelijk een goeie reden om te stoppen met roken
Als gele tanden, een slechte adem, blindheid en longkanker je nog niet hadden overtuigd, dan doen wij dat bij deze wel: stoppen met roken is echt een must als je je oren goed wilt houden.
De Universiteit Antwerpen heeft onderzocht wat de invloed is van roken op je gehoor, en de uitkomsten daarvan waren niet mals. Mensen die tien jaar lang een pakje per dag rookten, hoorden tien tot vijftien decibel minderHet kan betekenen dat je op latere leeftijd je kleinkinderen niet kunt horen praten

3. Pas op met al te intensief sporten
Als je je spieren op de verkeerde manier al te erg aanspant, kan dat een ongezonde druk op je binnenoor geven. Dat werkt gehoorschade in de hand. Zware pompoefeningen zijn bijvoorbeeld berucht, maar als je echt gevoelige oren hebt kan ook een te hoge hartslag door verkeerde conditietraining al schadelijk zijn. . Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam, belast het niet te heftig. Kijk tenslotte uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen, en gebruik gehoorbescherming als lawaai een issue is, zoals in de schietsport.

4. De goeie oorbescherming
Essentieel = goede gehoorbescherming dragen..Oordopjes moeten goed passen. Er zijn er veel verschillende, dus we kunnen ons best voorstellen dat je het lastig vindt om te kiezen
Schuim-oordopjes = alleen de beste keuze als je heel veel geluid wilt dempen, zoals in industriële omgevingen of tijdens het slapen met veel lawaai om je heen, of als je slechts sporadisch  van gehoorbescherming gebruik maakt
In alle andere situaties kan je beter kiezen voor een speciaal gemaakt filteroordopjes. Voor zwemmen, motorrijden, feesten, surfen, muziek maken en beluisteren en vliegen.  Ook voor slapen in omgevingen waar niet al te veel lawaai is of als je het belangrijk vindt om toch de geluiden om je heen nog een beetje te horen, zijn filteroordopjes een voor de hand liggende keuze. Ik slaap dan weer met natuurlijke wasbolletjes tegen 't snurken van onze Karel ( de hond).

5. Gebruik een koptelefoon in plaats van oortjes
Velen dragen  ‘in-ears’: van die kleine oortjes die je als ‘t ware in je oor plugt. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo gezond. Die oortjes zitten dicht bij je trommelvlies, waardoor dat veel hardere klappen te verwerken krijgt. Vaak wel 7 tot 9dB harder dan wanneer je het zonder oortjes zou beluisteren!
Daarom kan je beter een koptelefoon opzetten die je over je oren heen draagt. Je zet het geluid dan veel minder snel ongemerkt te hard en dat is een stuk beter voor je gehoor. Ik gebruik zo'n noise reducing koptelefoon, de mijne is van Bose.

6. Track je decibels met een app
Download een Decibel Tracker. Zo’n app vertelt je precies wanneer het geluid om je heen schadelijk is, hoe lang je veilig blootoors rond kunt lopen en wanneer je oordoppen toch echt in moeten. Sound Meter is een goed voorbeeld van zo’n app. Doen!

7. Geef gehoor aan je vermoeide oren- ook voor je oren geldt ‘rust, reinheid, regelmaat’. Als je de hele dag in een drukke omgeving hebt gezeten of gewerkt, concert  hebt beluisterd of gewoon veel gesprekken hebt gevoerd, moeten je oren daarvan even bijkomen. Gun ze die rust. Zet eventueel radio en tv uit, of zoek een rustige plek op. Als je je oren af en toe verwent met stilte zullen ze je dat zeker in dank afnemen.

8. Ga ‘s langs bij je huisarts
Toch nog langs de huisarts voor die ingegroeide teennagel of een 'testje'? Laat dan meteen even naar je oren kijken. Het is zo gepiept en wie weet blijkt er ook fysiek nog wel het een en ander aan je oren te kunnen verbeteren. Misschien zit er wel iets in je oor . Een teveel aan oorsmeer, bijvoorbeeld. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Of het hoofdje van dat ene legopoppetje, dat je al maanden kwijt bent. Dat gebeurt iets minder vaak, maar minig oorarts haalde al eens een erwtje, kraaltje of gewoon een te grote oorsmeer prop uit een oor.

Elke blokkade van je oor kan zorgen voor gehoorverlies en in ergere gevallen zelfs voor ontstekingen, die op hun beurt ook je hoorvermogen weer niet ten goede komen.

 

De uitwendige gehoorgang

De uitwendige gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. In de gehoorgang wordt oorsmeer aangemaakt. Oorsmeer heeft een beschermende functie tegen negatieve invloeden van buitenaf. Zo beschermt het onder andere tegen vocht, stof en vuil.Maar bij het ouder worden kan het oorsmeer echter droger, harder en korreliger worden, waardoor oorsmeerpropjes in het oor ontstaan.

Eczeem, zwemmen, douchen of uitgedroogd oorsmeer kunnen ook jeuk in de gehoorgang veroorzaken.

Gevoel van een verstopt oor, oorsmeerproppen, oorpijn of suizende oren.
Iedereen wordt er van tijd tot tijd mee geconfronteerd. Uit het Nationaal Ooronderzoek, uitgevoerd voor A.Vogel, blijkt dat 70% van de Belgen regelmatig last heeft van oorklachten.

Bijna de helft zegt dat ze af en toe last hebben van oorsmeer gerelateerde klachten.
Van die bitterkoekjes oren, verstopt gevoel en propjes …  .Sommige hebben dan weer veel last van jeuk en irritatie in de gehoorgang

Het oor is een zelfreinigend orgaan. Het zorgt dus normaal gesproken voor een goede balans tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer. Soms kan deze balans verstoord raken.

Bij het ouder worden kan oorsmeer droger en harder worden. Ook het gebruik van gehoorapparaten of oordopjes kunnen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Er kan dan een propje ontstaan wat het gevoel geeft dat het oor verstopt zit.

De mogelijke symptomen van een verstopt oor zijn op te splitsen in 2 delen: een prop in het uitwendige oor en vocht achter het trommelvlies, het middenoor. Dit laatste komt door een verkoudheid.

De mogelijke symptomen van een verstopt oor zijn op te splitsen in 2 delen:
prop in het uitwendige oor en vocht achter het trommelvlies, het middenoor. Dit laatste komt door een verkoudheid.

Symptomen van verstopte oren door oorsmeer

 • druk op de oren ofwel een drukkend gevoel in de gehoorgang;
 • gehoorverlies: als je oor verstopt zit en je gehoorgang is hierbij volledig afgesloten, dan kun je waarschijnlijk minder goed horen dan voorheen. Er is dan sprake van gehoorverlies;
 • pijn in je oor;
 • een verstopt gevoel in het oor, je oor zit 'dicht';

Een oorsmeerprop kan ook broei veroorzaken in het achterliggende deel van de gehoorgang. Broei kan op zijn beurt dan weer zorgen voor een gehoorgangontsteking, irritatie en jeuk in het oor.

Symptomen van verstopte oren door een verkoudheid

 • je bent verkouden. Klachten hierbij kunnen zijn: niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn.
 • een verstopt gevoel in het oor, je oor zit 'dicht';
 • pijn in je oor wijst soms op een ontsteking van het middenoor.

Uiteraard kunnen je oren ook dicht zitten door het zwemmen of na het douchen.

 • Een andere veelvoorkomende klacht in het oor is jeuk. De huid van de gehoorgang is kwetsbaar. Als gevolg van bijvoorbeeld eczeem, zwemmen, douchen of ingedroogd oorsmeer, kan jeuk ontstaan. Krabben of peuteren in het oor kan de klachten juist verergeren.
 • Dus buiten de tips die ik al gaf dacht ik jullie toch ook mijn MAR10 de tip te geven en dat = een natuurlijk en veilig middel om je oren schoon te houden :

Velen zitten dan met de raarste dingen in hun oren te peuteren, onderzoek wees uit dat deze voorwerpen het meest worden gebruikt bij oorpeuterij :

Haarspeld – Pen – lepel – sleutel – schaar ….

Het is gevaarlijk om wattenstaafjes te gebruiken in het oorkanaal, op eender welke leeftijd." Je duwt oorsmeer net nog dieper in je oor waar het vast komt te zitten. Dat kan leiden tot allerlei complicaties, ontstekingen of zelf beschadiging van de trommelvlies. "Oren houden zichzelf schoon. Het is gevaarlijk om wattenstaafjes te gebruiken in het oorkanaal, op eender welke leeftijd." Je duwt oorsmeer net nog dieper in je oor waar het vast komt te zitten. Dat kan leiden tot allerlei complicaties, ontstekingen of zelf beschadiging van de trommelvlies.

Ik ben daarom zo enthousiast over de 2  natuurlijke producten van A.Vogel

A.Vogel Oorspray Oorsmeer:

 • Maakt overmatig oorsmeer zacht en ondersteunt zo de natuurlijke afvoer ervan
 • Gaat de vorming van oorsmeerproppen tegen
 • Vermindert de noodzaak tot uitspuiten van het oor
 • Reinigt en verzorgt de gehoorgang
 • Hydrateert en verzacht de huid in de gehoorgang en ondersteunt zo het herstellend vermogen van de huid

  = op basis van zeezout, plantago (smalle weegbree)-extract en het natuurlijke ingrediënt Ectoïne®. Ectoïne® is een stof die gemaakt wordt door micro-organismen, die onder extreme omstandigheden moeten overleven, bijvoorbeeld bij zeer hoge temperaturen of in een zeer zoute omgeving (zoutmeren). Ectoïne heeft celbeschermende en hydraterende eigenschappen.

Last van jeuk in je oren kan heel vervelend zijn.

De voornaamste oorzaken,=  Het broeierige effect van oordoppen en opgedroogd oorsmeer. Maar ook een droge huid kan jeuk in de oren veroorzaken. Hoe ouder je wordt, hoe vaker dit voorkomt. 'Krabben' met een vinger, een wattenstaafje of een raar voorwerp , is wat we voornamelijk doen bij jeuk.

De olie in de Oorspray Jeuk verzacht en kalmeert de droge huid in de gehoorgang en verlicht daardoor de jeuk. De neiging om te krabben en peuteren wordt hierdoor verminderd.

Daarnaast is de Jeuk Oorspray ook werkzaam  ter voorkoming van een zwemmersoor. Dat ontstaat wanneer er zich vocht in je oor ophoopt. De olie in de oorspray vormt een laagje op de oorhuid. Hierdoor heeft water minder invloed, wat de kans op het krijgen van een zwemmersoor verkleint.

Beide producten kan je met de code MAR10 met korting bestellen via deze : LINK oorspray oorsmeer
LINK oorspray jeuk 

Ik schreef bovenstaande mede adh. van de info die ik verkreeg via A.Vogel en hun nationaal oor onderzoek.  

Terug naar overzicht