Winterdip? weinig energie ?...

22 januari 2017


Misschien ben jij wel één van die sukkelaars die momenteel last heeft van het ‘ik-sleep-mezelf-elke-dag –maar –wat –vooruit-syndroom’

Troost je , eigenlijk is dit normaal :in de winter deden onze oer-voorouders het een stuk kalmer aan. En als je om je heen kijkt dan zie je dat de natuur en alles wat leeft dat in deze koude tijden ook doen, sommige gelukkigen doen zelfs een winterslaap.

Helaas is dat niet voor ons, de wekker blijft gaan , school, het werk, verplichtingen etc , het zet ons tot ACTIE aan, willen of niet. Vaak zijn we daarnaast ook nog onderhevig aan stress , met als resultaat dat we rond deze tijd nOg sneller last krijgen van

:Vermoeidheidsalarmsignalen in de winter :

  • Wakker worden na 7 a 8 uur slaap en nOg moe zijn.
  • Pas in actie kunnen schieten nA straffe koffie
  • Snel kou hebben
  • Snel verdikken/vermageren
  • Cyclus/erectieproblemen
  • Volledig crashen na de maaltijd

Wat toe doe ....?
Je kan sowieso een gedetailleerd bloedonderzoek laten doen om te checken of je hormonen, vitaminen en mineralenbalans ok zijn.Als daaruit blijkt dat je tekorten hebt kan je die via voeding en/of supplementen toevoegen.Je kan net als vele westerlingen ook last hebben van te weinig zonlicht.Dat zonlicht = vitamine D = wordt in huid gemaakt oiv UV-B straling en in de lever opgeslagen. Belangrijk is wel dat je daarvoor dagelijks zo’n 20 minuten rechtstreeks zonlicht op je huid krijgt.Let wel dan hebben we het over zon, zonder zonnecrème, dwz zon die ook niet gevaarlijk mag zijn , zoals die hoogzomerzon tussen 11 uur en 15 uur.Helaas hebben wij hier in het noorden een groot tekort van dat ‘helende’ zonlicht en levert de zon bij ons vaak te weinig vitD-aanmaak op.Zonnebanken helpt niet om D aan te maken, aangezien in een zonnebank juist het UV-B licht weg gefilterd wordt.

Bij depressieve gevoelens wegens te weinig licht kan je jezelf een lichttherapielamp aanschaffen, voor Vitamine –D aanmaak helpt deze lamp echter niet.Vermoeidheid maar zelfs ernstigere klachten en kwalen worden veroorzaakt door een tekort van Vitamine D.Je kan het gelukkig wel als supplement verkrijgen, maar het is het beste toch even met je huisarts te overleggen hoeveel je mag en kan nemen. Zeker als je last hebt van je lever of nieren is voorzichtigheid geboden.

Wat ook helpt om je energie aan te vullen is energierijke voeding te eten. Dat wil zeggen voeding die zoveel mogelijk groei- en spruitkracht in zich heeft zoals noten, zaden en eieren .Dat gecombineerd met een vezelrijk dieet dat vertrekt vanuit de groenten kan je al helpen om je energie- level omhoog te krijgen.Sommige vermoeidheid ontstaat omdat je lichaam overgevoelig reageert op bepaalde voeding. Het bloedgroependieet van Peter d’Adamo kan je daar ook inzicht in geven.

Kies eerder voor trage dan snelle suikers, dwz, suikers waar vezels bijzitten , zoals fruit met schil, smoothies waar je wat zaden of vezels aan toevoegt, kokosbloesemsuiker of oersuiker ipv. riet- of witte suiker (= vergif). Vermijd verslijmende voeding zoals melk en kaas en beperk je rood vlees consumptie. Dat is voeding die je vertering enorm belast en heel veel energie van je lijf vraagt.Sinds ik geen vlees , vis of zuivel meer eet heb ik tonnen meer energie. Maar ik begrijp dat niet iedereen daar meteen voor staat te springen. Maar toch ..

Probeer eens om af en toe een vegetarische dag in te lassen met veel granen, groenten, zaden en noten. Eigenlijk de hoofdvoeding van die zo relaxte oervoorouder. Als je dit lukt kan je na dat flexitarisme misschien ook af en toe eens een vegandag, week of wie weet wel maand te proberen.Je energie gaat ervan omhoog, je spieren en gewrichten worden soepeler, je brein scherper. Je bespaart er een hoop geld mee uit, je bespaart een hoop dieren veel ellende en je helpt onze planeet ermee, want er is niks zo slecht voor ons millieu als vlees eten.. Enfin genoeg erover , probeer t misschien gewoon es.

Nog een goede hulp bij lage energie en vermoeidheidsklachten is het anti-toxisch eetplan van dokter Peter Aelbrecht. Het dieet helpt je je lichaam van afvalstoffen te ontdoen en zorgt zo voor een betere stofwisseling en energiebalans.Probeer ernaast , zelfs als het koud of druilerig is, elke dag in de frisse lucht te bewegen , een wandelingetje doet wonderen voor je lichaamsenergie.

Natuurlijk is goed slapen DE grootste oplossing voor een vermoeid lichaam en geest. Tips & tricks daarvoor kan je bekijken in mn laatste vlog of op Youtube .

Ik wens je nog een heerlijk winters weekend!!

Groe(n)tjez

Terug naar overzicht