19 maart 2020


Natuurlijk heb ik daar een filmpje over gemaakt , maar bij deze al wat tekst en uitleg van 1 van de profs op de Levensschool

Versterk je weerstand tegen corona! Nu er ongeziene en drastische maatregelen werden getroffen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, blijft de belangrijke vraag bestaan wat we zelf kunnen doen om ons afweervermogen te optimaliseren. Ons immuunsysteem heeft niet enkel een goede levenskracht nodig, maar ook de nodige bouwstoffen om te zorgen voor ideale actieve soldaten: de witte bloedcellen.

Dr. Geert Verhelst schreef daarover een ruim gedocumenteerde tekst die zal verschijnen in het volgende nummer van BioGezond (www.biogezond.be). Ik maak voor jullie deze samenvatting met de meest praktische tips.

Zorg voor een gezonde levensstijl. De sterkte van ons immuunsysteem wordt voor een zeer groot deel mee bepaald door onze ‘levensstijl’: op welke manier we energie bijtanken, hoe we energieverlies vermijden, in welke mate we tot rust komen, hoeveel we bewegen en zéker wat we als voedsel tot ons nemen. Hierna de voornaamste voedingstips.

Mijd hoogbewerkte en geraffineerde producten zoals suiker (frisdrank, koek, snoep, gebak), witmeelproducten, bewerkte vleeswaren, junkfood, verwerkte aardappelgerechten, kunstmatige zoetstoffen, industriële oliën, -vetten en -margarines.

 Zorg voor voldoende vitamine D. Ga wandelen in de zon. Eet vette vis, biologische boter, - eitjes, en – zure zuivelproducten (zoals yoghurt), zongerijpte paddenstoelen en neem desnoods een supplement.    

 Zorg voor voldoende vitamine A. Die helpt zorgen voor actieve witte bloedcellen en voor sterke slijmvliezen die corona indringers tegenhouden. Eet (plantaardig) veel donkergroene groenten (spinazie, andijvie, broccoli, boerenkool…), rode en gele groenten (wortels, zoete aardappel, pompoen, rode pepers…), oranje en gele vruchten (papaja, perzik, avocado, abrikozen…), en ongeraffineerde rode palmolie. Eet (dierlijk) voldoende vette vis (haring, heilbot, makreel, sardines…), eidooier, boter, zure melkproducten. Neem desnoods een supplement.

 Zorg voor voldoende vitamine C uit alle soorten groenten en fruit (alle verse bladgroenten, peterselie, tuinkers, paprika, aardbeien, zwarte bessen, cranberries, druiven…). Vergeet daarbij niet de uienfamilie (ui, knoflook, bieslook, daslook, prei…) en de kolenfamilie (broccoli, boerenkool, palmkool, savooikool, witte kool, waterkers, raap, koolraap, radijzen, rammenas, mierikswortel…). Neem bij ziekte een extra supplement vitamine C.

 Zorg voor voldoende zink samen met selenium. Beide zijn nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Zink zit (dierlijk) vooral in rood kwaliteitsvlees, vis, ei, lever en (plantaardig) in pompoenpitten, sesamzaad, noten en peulvruchten. Selenium zit (dierlijk) vooral in rood kwaliteitsvlees, vis, zure zuivel, ei en (plantaardig) in paranoten en zonnebloempitten. Neem desnoods extra supplementen.

Neem bij griep extra ‘vlierbes’. Er bestaat voldoende bewijs dat vlierbes helpt in geval van griep en luchtwegeninfecties. Er is alle reden om aan te nemen dat vlierbes ook zal helpen bij een griepachtige besmetting zoals met het coronavirus.

Naast de vernoemde voedingsstoffen schenkt de schrijver nog aandacht aan enkele speciale planten en andere immuun versterkende stoffen die kunnen bijdragen ter preventie van ernstige virale luchtwegeninfecties zoals we die zien opduiken bij een besmetting met het coronavirus.

 

Dr. Fons Vanden Berghe

15/03/2020

Terug naar overzicht