Is suiker nu écht zo slecht ?

03 juni 2017


Suiker , we zijn er allemaal gek op, of toch veel van ons.We zijn er verslaafd aan, niet wij alleen ook de bacteriën, schimmels en virussen in ons lijf. Ze zijn ZOT van WITTE SUIKER ... Maar er is hoop !

Blijkbaar heeft het verlangen naar suiker niet alleen te maken met de tekorten of een verslaving, het schijnt ook een onbewuste verlangen naar geborgenheid te zijn. Zoiets stemt tot nadenken natuurlijk, moeten we dan minder suiker eten of zoeken naar meer geborgenheid en misschien ook kijken welke tekorten in ons bloed te zien zijn naar een uitgebreid bloedonderzoek?

Maar een ding zeker witte suiker sloopt ons lichaam,het wordt ook wel eens een nutriëntenrover genoemd, dat komt omdat witte suiker vitamine en mineralen nodig heeft om zich letterlijk om te zetten in energie, omdat hij tijdens het raffinageproces allemaal uit de suiker witte gehaald gaat suiker in ons lichaam op zoek naar die stoffen. Zo creëert het minuscule kleine gaatjes in onze botten om aan calcium te komen.

Maar het doet ook onze pancreas uit, teveel snelle suikers in ons bloed zorgen voor een verhoogde bloedsuiker spiegel, dat geeft een soort van paniekreactie in de hersenen die meteen orders geven aan de pancreas om insuline aan te maken om de suiker te laten zakken. De paniekreactie zorgt er echter voor dat er héél véél insuline wordt gemaakt waardoor de suiker te snel zakt en we heel erg moe worden.

Vaak grijpen we dan opnieuw naar snelle suiker, een suikerwafel, nog een kop koffie met suiker, frisdrank...En dan belanden we in, wat ze noemen, de suiker Rollercoaster. We grijpen steeds naar suiker omdat we moe zijn, en we worden na een korte rush weer snel moe. Afbouwen met witte suikers is dan de boodschap.
Een mens zou er chagrijnig van worden, dus ...

Hoe doe je dat??? Wel door sowieso je geraffineerde suiker te vervangen door trage suikers, suikers waar nog wel vezels mineralen en vitaminen bij zitten.
Sappen van planten, bomen of granen zijn tragere suikers.

De kokosbloesem suiker is kampioen in traagheid, hij wordt het traagst in het bloed wordt opgenomen. Zo geeft hij ook veel langer energie dan een geraffineerde suiker. Daarnaast is deze suiker vergezeld van zijn mineralen en vitaminen en hoeft ie ze niet uit ons lichaam te roven.

De boodschap luid dus: ga voor traag, maar ook met mate. Want we hebben het over suiker, nOg beter is suiker met z'n 'ubernatuurlijke' omgeving : fruit, mét schil (= nog méér vezels = nOg tragere opname van de suikers) en zoete groenten zoals worteltjes en zoete puntpaprika.O ja ik vergat ook nog te zeggen dat wanneer er veel suiker in ons lichaam aanwezig is de bacteriën heel erg actief worden, zij en ook schimmels en parasieten voeden zich namelijk met jawel suiker. En ze gaan zich in de aanwezigheid van veel suiker in het bloed ook dubbel zo snel vermenigvuldigen..

Het moge duidelijk zijn wat minder is goed, géén suikers of helemaal stoppen met iets waar suikers inzitten is géén goed idee. Het is namelijk ook brandstof voor energie en zelfs ons brein heeft glucose nodig. We halen die energie uit fruit groenten en koolhydraten.
Maar dan wèl koolhydraten uit een ongeraffineerde bron zoals :donker volkoren brood, donkere pasta, zilvervliesrijst of donkere rijst, donkere granen zoals Kamut en spelt bijvoorbeeld.

Maar wat dan met al dat lekkere zoet, mogen we nu nooit meer snoepen?
Af en toe een ‘cheatday’ moet kunnen,maar probeer toch steeds te kiezen voor de trage, gezondere suikers.
In mijn laatste Mar10 minuutjes  leg ik uit hoe je gezondere choco maakt op basis van kokos olie, kokos bloesemsuiker met cacao, en noten pasta.

Zo kan een boterham met choco al met een veel minder groot schuldgevoel (weet dat de meeste choco’s tjokvol palmolie zitten en voor die olie worden de wouden van de orang-oetang omgehakt) . Kijk dus uit en lees de ingrediënten op je voeding, kies alleen voor palmolie uit gecontroleerde, biologische teelt.
Ik zou dus zeggen bekijk ’t filmpje bij de filmpjes of via YouTube (abbonneren en een duimpje geven = een héééééél goed idee en je mist vanaf dan geen enkel filmpje meer he ) adres filmpje = https://youtu.be/GHCCYbC74jc - maar je kan t ook onder de video's op deze website bekijken he  .

En maak die eenvoudige eigen pot choco (= ‘poepsimpel’) eens en ga voor trage suikers , smakelijk.

 

Terug naar overzicht