05 augustus 2021


Een aantal jaar geleden ging ik van flexiveggie naar flexivegan, .. De Podcast die ik daarover schreef vind je onder de titel Podcast of via de link onderaan deze blog.

Vegan wil zeggen: niks dierlijke stoffen eten of gebruiken …

Dus géén yoghurt, melk, eieren, pasta met eieren , mozzarella,  voorgebakken koeken en mayonaise waar eieren inzitten, die probeer ik te vermijden.

Ik probeer van planten dus mijn hoofdvoeding te maken en dat is echt wel een zoektocht geweest.

Van planten je belangrijkste voedingsmiddelen rauw gekookt gestoomd gestoofd klinkt eenvoudig en er is nauwelijks iets plantaardig waar je teveel van kan eten de enige uitzonderingen daarop zijn aardappelen en rijst . Maar daar kom ik straks op terug.

Ik kies voor zoveel mogelijk vegan omdat :

* Ik niet wil dat dieren omwille van mij moeten lijden of sterven.
* Ik mee wil gaan voor een ecologischere levensstijl
* Ik doordat ik zo veel minder mijn bloed verzuur nog amper last heb van mijn ontstekende gewrichten.

Sterk verzurende voeding =

  • Bewerkt vlees - rood vlees - wild - ei - bewerkte sojaproducten
  • Zuivel
  • Koffie - zwarte thee
  • Alcohol
  • Suiker

 

In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (dit wordt omgezet in urinezuur) en zwavel- en fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.

 

Sterk ontzurende/basenvormende voeding =

  • Groenten & fruit 

 

Kijk ook uit met Xeno oestrogen, even wat uitleg :

Chemische stoffen zijn overal

Ook al hebben we het niet altijd door, we zijn omringd door talloze chemische stoffen.

*Gebruiksvoorwerpen gemaakt van plastic
* Uitlaatgassen van benzine- en dieselauto's & luchtvervuiling 
* Veel crèmes zoals vaseline op paraffinebasis (een restproduct van de aardolie-industrie)
* Kleding van synthetische vezels.
* Niet-natuurlijke producten die we opsmeren .
* Verven op onze muren en meubels, naast verlijmde platen .
* Brandvertragers in meubels en huishoudelijke apparaten 
* Ook sigaretten bevatten verschillende chemische verbindingen

En dan = er onze voeding :

Die komt ermee in aanraking in de vorm van bestrijdingsmiddelen, dioxines en PCB’s in vlees, vis en melk, kleur-geur en smaakstoffen, en conserveringsmiddelen.

En daar waar onze voeding & verzorgingsproducten vaak in verpakt zit:

Omdat ze weekmakers bevatten = plastic soepel houden zonder te breken. Bijna alle verpakkingsmaterialen van plastic bevatten deze weekmakers zoals phthalaten, DEHP en BPA.
Nadeel = Ze  'lekken' in minieme hoeveelheden ‘lekken’ in het product.

Voedsel en cosmetica komen daardoor tijdens de productie, het bewaren en het gebruik, bijvoorbeeld bij het drinken uit een plastic fles, in contact met deze verbindingen.
Een klein deel van de weekmakers komt zo in het lichaam terecht.

Daarom = het gebruik van de plastic weekmakers phthalaten in speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar sinds 2005 in de EU verboden. 

Effect op ons lichaam =
Een hormoon verstorende, oestrogeen-achtige werking in het lichaam &
Verstoort zo de werking van de lichaamseigen hormonen.
Zo worden er relaties gelegd tussen de belasting met xeno-oestrogenen en een verstoorde geslachtsontwikkeling, beschadigd sperma bij mannen, verstoorde schildklierfunctie en nog veel meer. 

Hoe xeno oestrogenen zoveel mogelijk vermijden : 

  1. Verwarm geen eten dat in plastic is verpakt, zoals magnetron maaltijden.
  2. Kies zoveel mogelijk voor voedsel verpakt in glas of papier.
  3. Bewaar eten niet in plastic bakjes en bekers ( ga voor BPA free) 
  4. Gebruik verzorgingsproducten op natuurlijke basis ( lees etiket).
  5. Eet zoveel mogelijk plantaardige en biologische producten.
  6. Gebruik geen pesticiden en insecticiden in eigen huis en tuin.
  7. Kijk uit met vetrijke producten verpakt in plastic, de weekmaker lossen hier makkelijker in op. Koop bak- en braad oliën daarom altijd in glas . 

5 Stappen om het je gemakkelijker te maken

1.  ontbijt

  1. Start met een gezond en volwaardig ontbijt hoeft niet moeilijk te zijn : Gooi wat gezond & lekkere dingen in je nutribullet of blender bvb: plantaardige melk + banaan + appel + fruit van dit moment zoals bessen / aardbeien/kersen + n blaadje munt + wat zaden  ( = lang energie want tragere opname van suikers dmv de vezels)
  2. Pannenkoekjes gemaakt met boekweit-, amandel of kokosmeil ( =  glutenvrij) + amandelmelk +  vers gesneden fruit / kokosbloesemsuiker of ahornsiroop 
  3. De über bekende havermout- of boekweit pap warm of koud +  fruit + noten of een zelfgemaakte granola.
  4. Soaked oats = havermout of boekweitvlokken nachtje laten wellen in plantaardige melk + fruit/noten topping die je er s ochtends op doet 

2. Ga voor lokaal, seizoensgebonden en weet wat je eet

Eet zo weinig mogelijk waarvan je niet weet waar 't is geweest . Als je zoveel mogelijk zelf voor je voedsel zorgt, kook je ook zo vers met goede volwaardige producten en ingrediënten.
Ga naar lokale boerenmarkten voor volwaardige basisproducten kies voor ambachtelijk, hoe minder tussenstappen tussen jou en de producent hoe goedkoper en hoe kleiner de kans op troep of frauduleus omgaan met daar waar het vandaan komt.

Zoek een plukboerderij of neem een groentezak abonnement bij je biowinkel, deel desnoods met buren of familie . Als je groente rechtstreeks op een boerderij gaat halen of plukken betaal je minder.

Elke zichzelf respecterende economische supermarkt heeft  gezonde biologische groente in de aanbieding staan. Vertrek bij samenstellen van je menu vanuit die groenten. 

3. Noten en peulen

Als je noten eten = bescherming voor hart en vaten (ongezouten & ongebrand). Bak desnoods zelf even op met  wat herbamere kruidenzout.
Da’s stukken gezonder dan gebrande en gezouten noten uit een zakje.

= ook verzadigd & veel eiwittenen & weinig koolhydraten . 

= tjokvol vitamines en mineralen, goed zijn voor je huid, haar en ogen en mineralen waar je botten en spieren sterk van worden en blijven .

= verzadigende, gezonde vetten . De gezondste zijn walnoten, macadamienoten, brazilnoten en amandelen. 

4. Geef jezelf tijd

Doe het rustig aan . Als je ook af en toe  rauwe groente en fruit wil eten  besef dan dat die een zuiverende functie hebben en je lijf  dus eigenlijk gaat ontgiften en de stoffen die er niet thuishoren gaat je lichaam proberen zo snel mogelijk af te voeren. Dat kan zorgen voor wat krampen. Als je moeite hebt om verse groenten te verteren geef je lichaam dan de tijd om zich zachtjes aan aan te passen door bijvoorbeeld je groenten efkes te stomen worden ze lichter verteerbaar worden . 

5. Voorraadkast

Als je goed voorbereid bent hoef je alleen nog verse groenten en fruit aan te kopen om lekkere maaltijden op tafel te toveren.

Dus check sowieso mn filmpje over mijn gezonde ijskast even via deze instagram .

Ik geef je sowieso een gezonde voorraadkastlijstje om te starten :

*Goede vetten zoals kokosolie, olijfolie, haver- en kokosmelk of room
* Appelazijn, balsamico, goeie lekkere olijfolie om te bakken en eentje voor koud gebruik.
* In de ijskast een lekkere walnotenolie
* Notenpasta zoals amandel-, sesam- en pinda kaas
* Groenten in bokaaltjes , zoals zongedroogde tomaatjes, tomatenpuree, olijven, kappertjes, ..
* Smaakmakers zoals miso op basis van gefermenteerde rijst en soyu ( sojasaus mùet minder zout en gluten)
* Plantaardige melk zoals die van amandel, kokos, haver, spelt etc..
* Plantaardige yoghurt van kokos 
* In de vriezer: bevroren fruit & biologische groenten ( soms goedkoper dan vers)
* Noten en zaden onder in je koelkast
* Peulen, bonen en granen 
* Rijstpapier om wraps of tortilla's die deels van groenten zijn gemaakt.
* Gedroogde kruiden , kruiden in potjes op vensterbank of in de tuin, Herbamare pittig en natuur van A.Vogel = top ! Ook een plantaardige bouillon = n goeie om in huis te hebben om je groenten of granen in te stomen. 
* Om te zoeten : zou ik kiezen voor trage suikers zoals kokosbloesemsuiker of de stroop van de ahorn of gedroogd fruit zoals dadels rozijnen en vijgen. 
* Pure chocolade van meer dan 70% cacao ( = gezond en antidip) en rauwe onbewerkte cacao of de gula java cacao van Amanprana gebruik ik om te zoeten.
* Als verwendrankje = gouden melk + topping van opgeschuimde havermelk en wat haverslagroom, njommm

 

OVER NUTRIENTEN IJZER EN VITAMINE B 12 :

Ik ben van de ene op andere dag van veggie naar vegan gegaan en dat raad ik je eigenlijk niet aan. Ga langzaam en begin al eens met 1 veggie of als je dat al deed 1 vegan dag erbij . Je bespaart zo op je budget en je gezondheid.

Ik raad je aan om je bloed na een aantal weken te laten checken door een ortomoleculair arts of toch een bloedonderzoek te laten doen waarbij al je waarden worden nagekeken. Omdat vegan ongezond is ? Nee: maar 't was voor mij ook een zoektocht van zo’n jaar voor ik de juiste balans vond in voldoende voedingsstoffen om mijn lichaam goed te voeden en mijn weerstand en energie optimaal te hebben .

  • Energieleverende voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten
  • Niet-energieleverende voedingsstoffen: micronutriënten.

Micronutriënten zoals vitamines, mineralen & sporenelementen, zijn kleine regulerende stoffen in ons lichaam. Ze leveren geen energie, maar zorgen dat bepaalde processen in jouw lichaam kunnen plaatsvinden.

Als je ineens van een dierlijk dieet naar een plantaardig dieet overstapt zorg dan dat je eiwitten, calcium, ijzer, vitamine B12 & omega-3 op de juiste manier gaat vervangen met andere voeding. 

1. EIWITTEN

  • De eiwitbehoefte voor veganisten: 1.0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.
  • De eiwitbehoefte voor sporters: tussen de 1.2 en 2.0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.
  • Bereken jouw eiwitbehoefte
  • Eet voldoende graanproducten, peulvruchten, zoals bonen, linzen & kikkererwten en voldoende ongezouten noten.
  • Verdeel je eiwitinname. Verspreid over de dag met voldoende eiwitten bij je ontbijt, lunch en warme maaltijd.

2. IJZER

= 2 verschillende varianten ijzer: heemijzer en non-heemijzer.

Heemijzer =  heel goed opgenomen door ons lichaam, zit alleen in dierlijke producten.

Non-heemijzer = uit plantaardige producten daarentegen, wordt minder goed opgenomen.

OPNAME NON- HEEMIJZER VERBETEREN = + VIT.C RIJKE VOEDING 
Je kan de opname van non-heemijzer bevorderen door een product met non-heemijzer, (zoals een volkoren boterham) te koppelen aan een product rijk aan vitamine C (zoals fruit).Dus boterham appelsienconfituur of belegd met verse aardbeitjes = goeie om heemijzer binnen te krijgen.

Groenten met non heemijzer

Bladgroenten leveren volop non-heemijzer. Voor sommige knolgewassen, steelgroenten en vruchtgroenten geldt hetzelfde. Hierbij groenten die (relatief) veel ijzer bevatten:

  • Spinazie boerenkool & andijvie
  • Rauwe koolsoorten & broccoli
  • Bietjes, snijbiet & bietenscheuten
  • Artisjok & asperges  
  • Rapen & raapstelen
  • Paardenbloemblad
  • Zoete aardappel (paarse négresse, bataat e.a.)
  • Zongedroogde tomaten & tomatenproducten
  • Paksoi & pepers, waaronder paprika
  • Prei, look, lente-ui
  • Rucola, Romeinse sla (romanasla, Romaanse sla of romaine)
    Rode bladsla, kropsla & krulsla
  • Tuinkers, waterkers & kiemgroenten

Ook bepaalde gedroogde en verse kruiden en specerijen zijn ijzerrijk; denk maar eens aan tijm, peterselie, munt, rozemarijn, marjolein, zwarte peper en basilicum.

3. Calcium

Een voeding met voldoende peulvruchten, noten, granen en groenten groenten. Dit kan je aanvullen met een plantaardig zuivel alternatief. Kies dan voor een verrijkte plantaardige drink. Vitamine D bevorderd de opname van calcium. Heel gunstig dus!

4. Vitamine B12

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Het wordt gemaakt door micro-organismen (bacteriën) uit grond en water, wat dieren eten en drinken.
Dieren dienen slecht als ‘tussenpersoon’ voor de opname van B12.

Wanneer je altijd dierlijke producten gegeten hebt kan je zo’n 3 tot 5 jaar met je vitamine B12 voorraad voorruit voordat je een tekort krijgt. Dit komt omdat vitamine B12 de enige water-oplosbare vitamine is die het lichaam opslaat (meer dan 50 procent in de lever). Ik heb na een eerste half jaar vegan een serie prikken met vit B 12 in mn bil gekregen waardoor ik er weer jaren tegenaan kan.

5.Omega 3

Bij omega 3 denken we vaak aan een visvetzuur.
Vis bevat tegenwoordig helaas ook veel negatieve stoffen zoals zware metalen en plastics. Daarom adviseer ik producten als lijnzaad (goede bron omega-3 of algenolie Naast lijnzaad en algenolie zijn er nog een aantal plantaardige oliën die omega-3 bevatten, zoals walnootolie.Die mag je niet verhitten.

FOOD = LOVE - FOOD = LIFE
Beluister Mar10's podcast voor meer info X

Link naar Podcast zit als je HIER klikt. 

Terug naar overzicht