Over zweten, okselvijvers en zweetvoeten ..

30 mei 2016


Ook zonder lichamelijke inspanning, concentratie, nervositeit of een warme temperatuur last van klamme handen, een natte rug en zweetvoeten.
Het komt vaak bij jongeren (pubers) en volwassenen voor, what to do aan die okselvijvers en vervelende lijfgeur?

Bij zweten heb je te maken  met een reactie van één van onze grootste uitscheidingsorganen:de huid. Andere uitscheidingsorganen zijn ons darm-en urinestelsel. Zweten heeft een functie,: afkoelen en vooral afvalstoffen wegwerken. Functiestoornissen van de huid zijn daarom niet alleen lastig, ze kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Overmatig zweten kan te maken hebben met het feit dat de andere uitscheidingsorganen  niet zo goed hun werk doen, waardoor de huid (ook wel de derde nier genoemd) ahw overuren draait. De nieren extra stimuleren, zodat zij meer afvalstoffen gaat uitscheiden zou al kunnen helpen. Dat kan via de voeding of door stimulerende thee te drinken zoals Saliethee of Guldenroededrank.
Tip : Druppels Solidago complex stimuleren de nieren.

Wat de voeding betreft is het belangrijk het de uitscheidingsorganen makkelijker te maken, dat doe je vooral door:
Het vermijden van:

  • alle geraffineerde voeding (wit brood, witte rijst, koekjes, etc) - koolzuurhoudende dranken, - (geraffineerde) suikers - overmaat aan dierlijk eiwit = nl. allemaal verzurend en belast de nieren.

En wel veel :

  • mineraal ARM water drinken (kijk op de etiket naar de droogrest en hou die zo LAAG mogelijk) - veel verse groenten, rauw of gestoomd,zeker de vochtafdrijvende, bvb: peterselie, venkel,selder,asperge,waterkers,Oost Indische kers, prei, rammenas, raap, paardenbloemblad, brandnetelkruid  - vers fruit (bananen, kiwi en druiven met mate), zwarte bes en watermeloen zijn vochtafdrijvend. - niet verzurende eiwitten, bvb: peulvruchten (soja, linzen, bonen), noten (amandelen), granen (quinoa, gierst) en zaden (pompoenpitten) - Zure zuivel = bron van niet verzurende eiwitten, bvb: rechtsdraaiende yoghurt, biogarde en kefir. - Alle voeding rijk aan arginine bevordert de nierfunctie, bvb: soja, peulvruchten, zaden en noten

Om je uitscheidingsorganen zo gezond mogelijk en in balans te houden is het dus belangrijk zoveel mogelijk verse voeding te eten in z’n meest originele vorm . Daarbij heb je ook vetten nodig, de gezonde zijn die uit koude plantaardige olieen, koud geperste, ongeraffineerde  kokosolie en rode palmolie (liefs biologisch bvb. die van Amanprana). Bakken kan je het beste in datzelfde kokosvet, palmolie of olijfolie (geschikt om te bakken)

Vermijd zoveel mogelijk de hap klare brokjes waar we zo dol op zijn zoals kant en klare gerechten, sauzen, taverne –en frituurkost, fast-food, margarines, harde bakmargarines, chips, chocopasta, vissticks en verwerkte vleeswaren (charcuterie). Ze zitten boordevol slechte vetten die de spijsvertering (en de andere uitscheidingsorganen) helemaal onderuit kunnen halen.

Tips tegen zweetvoeten:

  • Was ze met koud water
  • Droog ze goed af en strooi talkpoeder tussen de tenen
  • Of wijf ze in met een frisse voetencrème
  • Loop zoveel mogelijk op blote voeten (binnen en buiten in gras of water)
  • Wissel geregeld van schoenen in ventilerend materiaal
  • Draag elke dag schone dunne wollen of (bio)katoenen sokken, synthetische stimuleren de transpiratie.

 Dieperliggende psychische oorzaken van zweten kunnen ook deze zijn:

Zweten ontstaat bij een constante vorm van alert zijn, om te verdedigen of aan te vallen (fight or flight = stress). Een gevoel van onveiligheid of angsten kunnen mee aan de grondslag liggen van zweten. Misschien dat er ergens diep van binnen toch iets speelt dat je (soms onbewust) onderdrukt.

Bij kindereen gaat dat ook vaak gepaard met een angst voor je eigen kracht en die van anderen. Je staat dan van binnen als het ware op ontploffen, in plaats van op openbloeien. Zo’n kind zal dan misschien stoer en sterk overkomen, maar da’s dan vaak een “attitude” om de ander een stap voor te zijn.. Diepe emoties van onzekerheid laten vrijkomen is niet zo eenvoudig, vertrouwen hebben in jezelf is moeilijk als je op de grote overstap naar adolescentie staat.

Terug naar overzicht