09 juli 2021


Hoezo en rode palmolie = toch slecht voor t ecosysteem ?

Rode palmolie = “de olijfolie van het Afrikaans en Zuid-Amerika” (want elke regio op de wereld heeft evolutionair zijn eigen gezonde vetbron. Bij ons hier is dat vnl dierlijke vet (boter, reuzel,…), elders is kokosolie, nog elders is het vette vis (Eskimo), jakboter (Mongolie),… elk natuurlijk vet heeft gezonde eigenschappen die van belang zijn voor de volksgezondheid in de betreffende regio)

PALMOLIE heeft een slechte naam .

Want palmolieoogsten gaan gepaard met wildkap van de wouden waar de palmen groeien en de apen zodoende hun habitat verliezen . En dat klopt zeer zeker, tenzij je kiest voor rode palmolie die een goed biologisch én ecologisch label heeft.

Deze rode palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van biologisch verbouwde palmvrucht.
DWZ dat er toezicht wordt gehouden op herbeplanting, bedachtzame kap en respect voor het woud. Deze olie 

= puur natuur en bevat al zijn waardevolle voedingsstoffen en heerlijke smaak.
= niet geraffineerd, gebleekt of ontgeurd en is ongehard.
= van de natuur rechtstreeks in de glazen pot.

Rode palmolie = niet hetzelfde als witte palmolie
Witte palmolie = afvalproduct = geraffineerd

Dwz: al het goede wordt hierbij uit de rode palmolie gehaald.
zoals : caroteen, de sterolen en vitamine E.

Het gebruik van duurzame, biologische Rode Palmolie zoals diegene die ik gebruik (van Amanprana) = lekker maar verhoogt ook de voedingswaarde van je gerechten.

 

 

Dus even over de De onbewerkte versie van palmolie, de rood-oranje versie:

=  het natuurproduct, de olie zoals deze uit de palm komt.

= rijk aan carotenoiden en vitamine E, een mix van meerdere vormen van vitamine E = 30% uit tocoferolen en voor 70% uit tocotrienolen. Het zijn vooral deze laatste die erg krachtig werken. Beide soorten samen = superfood!

Carotenen en Vit E zijn vetoplosbare vitamines.

Moeder Natuur is slim : daarom zitten deze stofjes in een natuurlijk, goed opneembaar vet = palmolie = gezond verzadigd vet! De Carotenen zorgen voor de typische oranje/rode kleur -> rode palmolie

Helaas worden in supplementen en cosmeticaproducten vaak een synthetische versie van Vit E gebruikt, of een natuurlijke versie als isolaat (alfa-tocoferol) en beide zijn minderwaardig en zelfs ongezond in hoge dosissen

Vitamine E : de belangrijkste antioxidant van de vetstructeren in ons lichaam : de celwanden!
= van belang voor elk weefsel in ons lichaam, zeker ook voor hersenen, de lever en dus ook voor de huid.

Vitamine A (wordt gemaakt uit de carotenen) : tal van gezondsheidseffecten op het hele lichaam
Toepassing : via voeding én als body-olie (verdund in kokosolie, amandelolie,… want anders ben je helemaal oranje)

Vitamine E beschermt de celwanden tegen vroegtijdige veroudering (zoals citroensap op een appel ervoor zorgt dat de appel veel minder snel oxideert aan de lucht en bruin wordt) zowel via voeding als op de huid.

Maak zelf een zonneolie : kokosolie, tarwekiemolie, en rode palmolie (met andere soorten olie mixen gaat natuurlijk ook : amandel, jojoba, avocado, wortelolie…). Let op : vlekt op kleding!

Je krijgt erg snel een mooie én gezond verkregen kleur.

 

Rode palmolie via de voeding :

Hoe gebruik je de extra vierge rode palmolie van Amanprana?

Deze rode palmolie = erg veelzijdig.

* Zeer geschikt voor bakken, je gerechten krijgen een zachte smaak.
* Op brood proef je rode palm. 
* Je kan jezelf ermee insmeren en zelfs even de zon in, let wel de beschermingsfactor = niet giga, de antioxidanten en vitamines in de olie zijn dan weer wel super gezond voor je huidje. 

Specifieke “exotische smaak” past bij :

  • Bakken (eitje, geel-oranje-rood gekleurde groentes, tofu, tempeh,..)
  • Lekker in tomatensaus ( je kan er best veel in doen zonder dat de smaak doorkomt en het zorgt voor een nog betere opname van het lycopeen in de tomatensaus = ook een antioxidant voor de huid)
  • In een dressing met olijfolie en citroensap over geraspte wortelen (en meer)
  • Of voor de die-hards : een koffielepel rode palmolie per dag bij de maaltijd.

De gezonde effecten van Rode palmolie gaan veel breder dan de huid : ook de ogen, de bloedvaten, het hart, de hersenen,… varen er wel bij.

Hier kom je rechtstreeks op mijn pagina van Amanvida , de meest ecologische en gezonde webshop waar ik ook heel veel bij bestel. 

Als je de rode palmolie wil bestellen, doe dat dan zeker met de code MAR10, bij een bestelling vanaf  geeft die code je recht op korting of een ander extraatje. 

DIT = DE RECHTREEKSE LINK 

Waarom kiezen voor biologische rode palmolie?

  • Rijk aan carotenen en 7 soorten vitamine E
  • Hoge kwaliteit
  • Biologisch
  • Authentieke smaak. Ideaal voor Afrikaanse, Aziatische en Latijnse gerechten
  • 0% Transvet
  • 0% Ontgeurd
  • Verpakt in glas
  • Bewust geoogst ( ook geen aapjes )
  • Duurzaam: 1 liter kopen = 1 regenwoudboom redden

 

Terug naar overzicht