Geld besparen

20 november 2016


geld besparen, doe je zo... BE-TIME 1

 

Wist je dat een gemiddeld gezin 15,3 % van z'n budget besteedt aan voeding en daar 4 tot 11% van weggooit !!! In Europa wordt er jaarlijks zo'n 300 miljoen TON, in Vlaanderen zo' n 130.000 ton!! aan groenten en fruit weggegooid, say WHAAAT???

 

 

SHooooocking!....

toch en waarom , dat kost handenvol geld en dan hebben we 't nog niet over honger en dat het letterlijk raaaaar is dat we eten weggooien..De redenen dat we met geld/voeding smijten =

1. Omdat er teveel was gekocht
2. Omdat teveel was klaargemaakt
3. Omdat het niet lekker was, ochossie en je had er nog zo je best aan gedaan...
4. Slecht koelkastbeheer.



 

Bespaar minstens 10 % op je huishoudbudget !

Ok ok, dat kan dus beter he en dat bespaart je maar liefst wekelijks zo' n 10% op je budget:

 

Stap 1 - Voor je boodschappen gaat doen:

* Hang bordje op & schrijf t' op als iets op is.
* Check je ijskast en voorraad voor t' boodschappen doen.
* Maak een boodschappenlijstje
* Werk met een weekmenu, zo beperk je impulsaankopen
* Ga nooit met honger shoppen , zo beperk je impulsaankopen ook.



Stap 2 - Bewaar en verwerk groenten & fruit op de juiste economische en gezonde manier :


* Niet in de koelkast : Uien - eieren - aardappelen - bananen- avocado
* Groenten & fruit : Niet bijeen leggen = sneller rotten - bananen rijpen trager als je ze losmaakt van elkaar
* Wortels en knolsoorten : In water leggen = langer knapperig
* Asperges, jonge ui, radijzen : In een vochtige doek in de ijskast = langer vers en knapperig
* Hou het loof aan je groenten =  langer vers
* Koop groenten heel & niet voorgesneden = goedkoper = ecologischer ( geen plastiek zakje of bakje nodig) & minder chloor voor 't wassen & = langer bewaren
* Gooi te rijp fruit niet weg : verwerk in muffins, shakes, smooties, taartjes of geef aan de kippen of gooi op compostbak.

... Of maak er een maskertje van , zoals op deze foto van overrijpe avocado = njummie masker :


* Veel groenten over : Verwerk in quiche, soep, pastasaus of juice
* Oud brood = goed voor broodpudding, wentelteefjes, paneermeel ( rooster in je afkoelende oven)
* Steek kontjes van prei, selder , lente-ui in aarde etc .. Zie tekening uit Be-time.

 

Stap 3 - weet hoe je je ijskast moet indelen - let op de houdbaarheid - zet het oude altijd vooraan

 

Bespaar 100-den euro's per jaar !!

Wist je ook dat je met mijn boek BE-TIME geweldig veel geld kan besparen ? Door bovenstaande tips & tricks uit mijn laatste boek 'Be-time'  bespaar je minimum 300 euro per jaar, minimum...doe maar in je potje, kan je es lekker van gaan shoppen , toch?

En ook : *Door zelf eenvoudige groenten,fruit,kruiden te kweken in vensterbankbakken, op je balkon, tuin (tje ) je zo’n = 100 tot 1000€ én meer/jaar uitspaart én lekkerder én gezonder eet. (federatie volkstuinen Frankrijk FNJFC)

*Door je eigen kipjes te houden je afval beperkt en bijna elke dag een lekker én voedzaam eitje kado krijgt : 1 kip verwerkt 150 kilo keukenafval/jaar en legt zo’n 200 eitjes /jaar (min. 1 m2 voor 3 kipjes )

Voila I'll rest my case, of toch nog , klik effe op Be-time en bestel em met korting , voor onder den boom of in de schoen , voor eenieder die een extra centje kan gebruiken , Tjakkaaa !
Be-time kun je online kopen via de webshop van Lannoo http://www.lannoo.be/be-time  = heel ecologisch als e-book via http://www.e-boek.org/store/betime-eboek-epubformaat-p-271624.html of natuurlijk ook gewoon bij de bibliotheek ( nog voordeliger ) of bij de boekhandel in je buurt .

 

En tenslotte als uitsmijter :

* Nog een paar leuke economische tips & tricks uit Be- time om geld te besparen en je afval nuttig te gebruiken:

 

Terug naar overzicht