08 februari 2021


De lente is in aantocht !! Dat wil zeggen dat we niet alleen in ons huis maar ook in ons lijf een grote schoonmaak kunnen doen. Een appelazijn kuur werkt daarbij heel goed, is gezond, kan lekker zijn en is vrij goedkoop.

Ontgiften met appelazijn :

Er zijn vele manieren om je lijf te ontgiften, zo kan je een sapkuur, soepkuur of een detoxdieet volgen.
Er zijn ook verschillende kuren te koop om het lichaam te ontslakken, maar vaak zijn die vrij duur en eerlijk, die met zuurkoolsap vind ik te viesss… .

Met appelazijn is het mogelijk om het lichaam om een natuurlijke en voordelige manier te ontgiften.
Drink de appelazijn altijd verdund!
Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opbouwen naar twee eetlepels.

START :
1 glas op je nuchtere maag.

DOOR DE DAG HEEN VOOR JE MAALTIJDEN  :
 3 keer per dag een glas water (200ml) met daarin 2 eetlepels appelazijn, kleiner glas = minder appelazijn gebruiken.

RESULTAAT:
Een reinigingskuur heeft natuurlijk alleen zin als je ook je voedingspatroon opschoont :

 • Geef je maag en darmen rust en tijd om de maaltijden te verwerken en door geen tussendoortjes te eten.
 • Eet enkel je 3 hoofdmaaltijden en laat min 4 uur tussen de maaltijden. Eet niets meer na het avondeten en voor het slapengaan
 • Drink veel water, kruidenthee tussen de maaltijden
 • Laat alle geraffineerde voeding links liggen en eet vnl groentes, gezonde eiwitbronnen en ongeraffineerde koolhydraatbronnen (bv boekweitpasta, volkoren rijst, zoete aardappel)
 • Voor het beste resultaat is het belangrijk om veel water te drinken tijdens de kuur en voldoende te bewegen.
  Dit zorgt voor betere en snellere afvoer van de afvalstoffen uit het lichaam .

 

Voor wie zich zorgen maakt over zijn tandglazuur : je kan je appelazijndrankje ook door een rietje drinken (geen plastic rietje!
Er zijn alternatieven te vinden op amanvida : papier en riet)

Doordat appelazijn bijdraagt aan een betere stofwisseling kan het zijn dat je lichaam minder vetten opneemt en dat je minder snel een hongergevoel ervaart.
Verder bevat appelazijn pectine, vezels die na inname uitzetten in je lichaam, waardoor je sneller een vol gevoel kunt ervaren.
Ook helpt het de bloedsuikerstijging na een maaltijd te verkleinen. Zo’n stijging zou er normaal voor zorgen dat je tussen de maaltijden door steeds zin hebt om te snacken.
Appelazijn biedt ondersteuning bij het afvallen en je ' goestingeskes' onder controle krijgen, maar het is geen wondermiddel.
Als je je eetpatroon niet aanpast (van ongezond naar gezond eten en eventueel van bewerkte naar onbewerkte voeding) bereik je niet per se sneller je streefgewicht.

 

Appelazijn ? Is dat azijn met appel ?...

Nope !

Appelazijn wordt in 2 fases gemaakt :
1 = Appels worden gefermenteerd:  Men snijdt de appels in stukjes en houdt gedurende een rijpingsproces van 2 à 3 weken deze stukjes appels in eenzelfde hoeveelheid water met gist of suiker. Men wacht tot men appelcider bekomt, waarbij in de mengeling kleine luchtbelletjes verschijnen. De appels die aanvankelijk dreven zijn nu grotendeels naar de bodem gezakt. De aanwezige suikers in de appels zijn inmiddels omgezet tot alcohol. De omzetting gebeurt door bacteriën. Deze eerste fase, ook wel de 1ste gistingsfase genoemd, is dan succesvol verlopen.

               2:= Van appelcider tot appelazijn. In deze  fase zet het fermenteerproces verder door tot er azijnzuur ontstaat. Men streeft naar 3 à 9% azijnzuur. Dit resultaat moet dan rusten gedurende meerdere weken.
                Er vormt zich in de appelazijn bezinksel op de   bodem en   strengels aan de bovenkant = De  ‘moeder’ . Dan is het afwachten tot de juiste smaak en de juiste geurtonen er zijn.

             In een gesloten glazen fles blijft appelazijn maanden tot jaren lang goed. Door het bewaren wordt de appelazijn zuurder en zuurder. Door wat water toe te voegen, maak je de smaak terug zachter. Koel bewaren vertraagt de verzuring.

 

Kan je het ook als een gewone azijn gebruiken als je het niet gebruikt om mee te kuren ?

 Yess !

Voor in dressings, vinaigrette, bereidingen etc kan je appelazijn ipv gewone keuken- of wijnazijn gebruiken.

Praktische tip : eens geopend en bewaard op kamertemperatuur zal de moeder terug actief worden en uitgroeien tot een dikke schijf op de bodem van de fles en de kleine vlokjes zullen groter worden. Dat is ok! Wil je dit niet : bewaar de fles in de koelkast. Kamertemperatuur zorgt er nl voor dat de fermentatie terug activeert. Koeling remt verdere fermentatie. Koeling behoudt wel alle goede eigenschappen van de reeds aanwezige fErmentatie.

In ongefilterde appelazijn zitten de meeste werkzame stoffen. De troebele substantie bevat vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren. Jammer genoeg worden bijna alle soorten azijn gefilterd en bewerkt, omdat veel mensen liever een heldere substantie kopen.
Troebele appelazijn zorgt voor een beter resultaat dan heldere.
Er zijn tal van appelazijn en beschikbaar maar de meeste hebben een vrij scherpe smaak. Op mijn etalage staat de appelazijn van Amanprana deze maand in de spotlight
Deze  is veel zachter van smaak en daardoor veel aantrekkelijker om te (blijven) gebruiken)

 

Ook  lekker :
Een fris glas bruiswater + koffielepeltje appelazijn + eventueel wat granenstroop
voor een gezonde limonade. Je kan het verder nog pimpen met bv een scheutje appelgembersap erbij.

 

Recept hiernaast haalde ik van de site van Amanprana en is zooo njomm.

Nog even een paar tips hoe je een gezondheidsbevorderende appelazijn kan herkennen:

 1. Koop NOOIT industrieel gefilterde appelazijn.
  Appelazijn moet een beetje troebel lijken. De ‘moeder’ moet met haar kracht nog aanwezig zijn.
  Zij zorgt voor meer azijnzuur en andere organische zuren zoals citroenzuur.
 1. Koop je NOOIT gepasteuriseerde appelazijn.
  Appelazijn moet rauw zijn. Zo blijven de positieve bacteriën intact en kunnen zij hun werk doen in ons lichaam (meer energie en betere immuniteit).Bij verhitting verdwijnen de gezondheidsbevorderende eigenschappen van azijn.
 2. Koop enkel biologische appelazijn voor je gezondheid.
  De schillen van niet-biologische appels bevatten verschillende pesticiden die nadelig zijn voor je gezondheid en ons immuunsysteem. Pesticiden zijn onnodige belast. Pesticiden op appels behoren bij de ‘dirty dozen’ volgens milieuwerkgroepen zoals het EGW. (aardbeien, spinazie, kool, nectarines, appels, druiven, perziken, kersen, peren, tomaten, selderij, aardappelen)
 3. Koop alleen appelazijn met de ‘moeder’.
  De ‘moeder’ is zichtbaar op de bodem van de fles, of via slierten aan de top van de fles. De ‘moeder’ bevat een geconcentreerde portie cellulose (vezels), azijnzuur en azijnzuur bacteriën. Natuurlijke appelazijn met de ‘moeder’ is in supermarkten moeilijk te vinden.

Belangrijk:

 • Voor medicinaal gebruik is topkwaliteit van belang : troebel (ongefilterd), ongepasteuriseerd en met de moederazijn (= levende ferment deeltjes aanwezig die de hele azijn in topkwaliteit houden)

Waarschuwing: appelazijn in capsules, tabletten en supplementen raad ik niet aan.

 

De appelazijn van Amanprana kan je bestellen via deze rechtstreekse link, gebruik je MAR10 code voor extraatjes .

Terug naar overzicht