GRANEN
80% van onze weerstand wordt opgebouwd in onze darmen en het zijn juist zij die veel last hebben van onze slechte voedingsgewoontes. Cruciaal voor gezonde darmen zijn vezels. Die vind je in groenten, fruit, granen, bonen, noten en zaden.
TIP: De meeste populaire ontbijtgranen voor kinderen zijn geraffineerd en bevatten 40% suiker. Lees de verpakking en wandel weer verder als je termen ziet als ‘gemodificeerd’, ‘geëxtrudeerd’, ‘stabilisatoren’, ‘emulgatoren’ of ‘geraffineerd’. Ze geven je heel snel en kort energie en verder vermoeien en belasten ze je lijf.

Tarwe v
Meestal = buitenvlies verwijderd - volkoren = mét vlies = gezonder. Bron van kalium, magnesium en fosfor.
TIP: Van tarwegras kan je een sap maken dat echte powerfood is, rijk aan chlorofyl. Het voedt en herstelt het lichaam, ontgift en geeft energie.
Bio-Tarwekiemen v
De essentie van de tarwekorrel = een specialleke in deze rij, je eet dit antioxidentenbommetje namelijk rauw. Je voegt ze dus op het einde toe aan drank, soep, saus, pasta, yoghurt, muesli... Bron van vitamine B, E, omega 3 /6/9, zink, koper, magnesium, chroom, selenium, kalium, etc..

Weetje :Bulgur is voorgekookte tarwe, couscous is gemaakt van tarwegries en bevat geen kiemen meer.
TIP: Van tarwegras kan je een sap maken dat echte powerfood is, rijk aan chlorofyl. Het voedt en herstelt het lichaam, ontgift en geeft energie.

Maïs

Bron van fosfor, magnesium, vitamine B9, vezels.

Weetje: Maïs neemt koolstof op en produceert zuurstof.

 

Sorghum

Lijkt op Maïs, maar groeit beter op droge grond. Bron van antioxidanten, calcium en vezels.

 

Rijst

Er bestaan zo’n 8.000 verschillende soorten die allemaal afstammen van een wilde rijstfamilie uit Zuidoost-Azië. Rondekorrel of kleefrijst kan veel vloeistof opnemen zonder papperig te worden. Middellange korrelrijst gaat pas bij afkoelen plakken en is dus ideaal om sushi mee te maken. Langekorrel blijft luchtig en droog. Ga indien mogelijk voor volkoren. Bron van vezels, vitamine B1, B3, ijzer.

Weetje: Je kans op diabetes vermindert met een derde als je witte rijst vervangt door donkere rijst.

Wilde rijst

Geen rijst maar graszaad. Gezond en voedzaam. Wilde rijst wordt vaak vermengd met witte rijst of zilvervliesrijst.Idem bron van als rijst

 

Gierst

Ongepeld smaakt gierst bitter. Het wordt geroosterd of gekookt zoals couscous en vaak verwerkt in soep, pudding of muesli. Het aroma komt je dan tegemoet. Gierst werkt verzurend. Bron van fosfor, magnesium, calcium, ijzer (meer dan andere granen) en essentieel vetzuur lysine. Bevat meer onverteerbare vezels dan andere graansoorten.

 

Quinoa

Makkelijk te bereiden en licht verteerbaar. Zachte smaak. Erg vezelrijk. Bevat phyto-oestrogenen die door het lichaam als oestrogenen worden herkend, dat is goed tegen de nare bijverschijnselen in de menopauze. Bron van eiwitten, magnesium, ijzer en calcium, vitamines B en C.

 

Amaranth

Voedzame zaadjes die als granen worden gegeten. Ze helpen bij de groei en de spieropbouw en verlagen cholesterol. Gepofte of geroosterde amaranth heeft een nootachtige smaak en wordt verwerkt in de warme maaltijd als vervanger van rijst. Van het meel wordt brood gebakken. Gekookt kun je er pap mee maken of soep mee dikken. Bron van vezels, magnesium, koper en veel ijzer

 

Haver

De ongeraffineerde Schotse of Ierse haversoort is de beste. Bron van: 9 verschillende mineralen, veel vitamine B en E.

TIP: Week havervlokken gedurende de nacht en eet ze als ontbijt met gedroogde vruchten en wat yoghurt.

 

Boekweit
Geen graansoort, maar een kruidachtige plant waar je de vruchtjes van eet. Kan in brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen. Werkt cholesterolverlagend, houdt de aders vitaal en gaat aderverkalking tegen. Bron van magnesium, foliumzuur, zink, ijzer, koper, kalium, fosfor en mangaan.

Weetje:  In tijden waarin de bijen het moeilijk hebben kan de aanleg van boekweitvelden helpen.

 

Kamut

Biologisch oergraan. Licht verteerbaar. Bron van massa's plantaardige eiwitten, goede vetten, aminozuren, antioxidanten, vitaminen en mineralen wat leidt tot een rijke, boterachtige smaak. Ook verkrijgbaar als kamutpasta, een lekkere en gezonde pastasoort.

 

Spelt

Oergraan uit de bronstijd. De gluten in spelt zijn van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, daarom is het makkelijker te verteren en is het deegmeel lichter met de hand te kneden. Bevat veel eiwitten, vitaminen E en B, foliumzuur, niacine, ijzer, magnesium, fosfor.
Weetje: Bevat 6 Van de 8 essentiële aminozuren die de productie van gelukshormonen activeren.

 

wil zeggen glutenvrij
v gluten
minder prikkelende gluten