Nog een antioxidantje?
Antioxidant, dat klinkt gezond. En we mogen er veel van eten, dat weten we. Maar waarom eigenlijk? Het zijn combinaties van vitaminen en mineralen die zorgen voor een gezonde stofwisseling. Ze helpen de vrije radicalen – die onze cellen sneller doen verouderen, die aderverkalking veroorzaken... – weg te werken.

TOP 10 ANTIOXIDANTENRIJK FRUIT

  1. Açaibessen (gevriesdroogd)
  2. Gojibessen
  3. Verse frambozen
  4. Veenbessen
  5. Bosbessen
  6. Pruimen
  7. Bramen
  8. Aardbeien
  9. Dadels
  10. Kersen

 ANTIOXIDANTRIJKE GROENTEN

Artisjok (reinigt de lever)
Bonen (schatkist vol vezels en goede mineralen)
Boerenkool (ontgiftingsbron)
Spinazie (bevat de coördinator van de antioxidanten en repareert celschade aan binnen- en buitenkant)
Broccoli (stimuleert andere antioxidanten)

KRUIDEN-KIEMEN-BESSEN-ZADEN-NOTEN

  • Kurkuma: bevat één van de meest krachtige antioxidanten (curcuminoide). In combinatie met olijfolie wordt z’n kracht nog versterkt.
  • Gember: één van de meest medicinale natuurlijke producten die er bestaan. Er zitten zo’n 17 medicinale stoffen en krachtige antioxidanten in. Gember werkt zuiverend en pijnstillend.
  • Gojibessen: familie van de tomaat en de aardappel, maar ze zien eruit als rode rozijnen. Ze bevatten veel antioxidanten die de celgroei van onze spieren en huid bevorderen en ze verhogen de testosteronproductie.
  • Bessen: een sapje van blauwbes, açai en framboos zorgt voor een boost waar weinig ziektes tegen bestand zijn.
  • Noten en zaden: de pecannoot is antioxidantenkampioen. Maar ook walnoten, hazelnoten, pistachenoten en amandelen houden je lijf in conditie.
  • Tarwekiemen: de essentie van een tarweveld. Meng de zoet smakende kiemen helemaal op het einde, rauw, doorheen je smoothie, pasta, rijst, soep, aardappelgerechten of pasta’s.

TOP 6 ANTIOXIDANTRIJKE DRANKEN

  1. Gula Java Matcha Kotobuki thee
  2. Groene thee van Gyokuro (met catechines en theaflavines)
  3. Zwarte thee (veel theaflavines)
  4. Pure chocolade (meer dan 72%), zonder suiker
  5. Rode wijn
  6. Bier (hop en mout bevatten antioxidanten)