* De geur van knoflook : kook verse, sappige look en week het gedurende een tijdje in het kokende water. Zeef en zet het water in een kom bij je ramen.

*Lavendel : potten met bloeiende Lavendel of etherische olie van Lavendel verdampen dmv van een koud water verdamper of een ingenieus verdampertje dat je sinds kort bij de apotheker kan kopen en in de stekker stopt . Géén chemische brol , maar wel de geur van Lavendel. Rustgevend en afschrikwekkend voor insecten.

*Kruidnagel stop je in een doorgesneden ui of citroen , zoals in het filmpje. Leg de kruidnagelvruchten in een schaaltje bij raam en/of deuropeningen en ververs regelmatig.

*Basilicum ruikt zalig , maar stoot insecten af, ook losse blaadjes kan je rondstrooien, ik geef de voorkeur aan potten her en der . Ruikt naar vakantie , net zoals de lavendel.

*Uien , doorgesneden houden ze niet alleen de neus open maar verjagen ze vliegen. Onze oma’s smeerden er zelfs hun vensterbanken mee in.

* Plakval , iets zieliger zijn de vliegenvallen die je ophangt waar de vlieg aan blijft kleven, ik vind die zielig zoemende wezentjes die vastplakken nogal triest , dus kies ik voor de bovenstaande hulpmiddelen.